Vlada usvojila predloge Zakona o medijima

Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj u petak 20. oktobra Predlog zakona o javnom informisanju i medijima i Predlog zakona o elektronskim medijima.

Vlada u saopštenju navodi da se Predlogom zakona o javnom informisanju i medijima definišu garancije slobode javnog informisanja, zabrana diskriminacije, ugrožavanja slobodnog protoka informacija, kao i vršenja pritisaka, pretnji ili ucenjivanja medijskih radnika.

„Posebna pažnja posvećuje se i kažnjavanju nasilja nad novinarima, zaštiti medijskog pluralizma i zabrani monopola u oblasti javnog informisanja“, piše se u saopštenju.

Dokumentom su, dodaje se, obuhvaćene i posebne obaveze ustanova javnih medijskih servisa i drugih medija koji pružaju usluge po načelima javnih medijskih servisa, u pogledu pravovremenog i nepristrasnog izveštavanja i kvaliteta usluga.

Definisan je pojam podsticajnog okruženja koje podrazumeva stvaranje i održavanje političkog, ekonomskog i društvenog okruženja koje medijima treba da obezbede slobodan rad, bez pritiska, navela je Vlada.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o elektronskim medijima, za koji navodi da je u skladu sa međunarodnim aktima i standardima.

Tim zakonom definiše se organizacija i rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM), uslovi i način pružanja medijskih usluga, uslovi i postupak za izdavanje dozvola za pružanje medijskih usluga, nadzor nad pružaocima medijskih usluga, kao i druga pitanja od značaja za tu oblast.

Predloženi zakoni, kako je navedeno iz Vlade, garantuju slobodu mišljenja i izražavanja i slobodu medija u skladu sa najvišim međunarodnim standardima zemalja Evropske unije i dokumentima Ujedinjenih nacija i Saveta Evrope, ali i sa standardima proizašlih iz prakse Evropskog suda za ljudska prava.

„Njihovom definisanju prethodio je inkluzivan proces širokih konsultacija i javnih rasprava uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, novinarskih i medijskih udruženja, OEBS-a i drugih međunarodnih partnera“, dodaje se u saopštenju.

Vlada navodi da je i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji uputio pismo premijerki Srbije Ani Brnabić, u kojem je pohvalio završetak rada na predlozima medijskih zakona, i rekao da prepoznaje „mnogo dobrih elemenata u oba nacrta zakona“.

Članovi Vlade doneli su odluku i o osnivanju zajedničkog Upravljačkog tela za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama i formiranju zajedničkog odbora za realizaciju odluka ovog tela, što predstavlja i prvi korak ka realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra u Beogradu i Donjoj Gradini.

Podsećamo da je tokom jeseni bila planirana javna rasprava o izmenama ključnih medijskih zakona čije se usvajanje očekuje do kraja godine, te da su rokovi za usvajanje novih zakona probijani nekoliko puta.

izvor: UNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.