Udruženi za proizvodnju solarne energije

Udruženje građana Lokalni odgovor iz Valjeva organizuje tribinu ENERGETSKE ZADRUGE, u utorak 24. oktobra od 18 časova u holu Centra za kulturu Valjevo. Cilj tribine je informisanje građana Valjeva o udruživanju u energetske zadruge zbog proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

O načinu formiranja i značaju energetskih zadruga govoriće Jelena Nikolić iz „Elektropionira“, prve takve zadruge u Srbiji, članice evropske krovne organizacije REScoop. Moderator razgovora biće Vladimir Pantić iz Lokalnog odgovora.

Energetske zadruge izrasle su iz motivacije njihovih članova da pređu sa fosilnih na obnovljive izvore, kako bi sprečili planetarnu ekološku krizu. Energetska zadruga „Elektropionir“ je stvorena sa idejom da bude jedan od ključnih aktera u osnaživanju građanai da aktivnije učestvuju u tranziciji srpskog energetskog sektora na obnovljive izvore energije.

Zadruga radi na uspostavljanju mreže decentralizovanih krovnih solarnih elektrana i solarnih parkova u kolektivnom vlasništvu širom Srbije. Prve su donirane selima Temska i Dojkinci na Staroj planini. U planu su projekti na imanju „Organela“ u Gornjoj Bukovici kod Valjeva i OŠ „Jova Jovanović Zmaj“ u Rumi.

Lokalni odgovor tribinu organizuje u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“, u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), sa ciljem podsticaja učešća javnosti u procesu usvajanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). Projekat podržava Britanska ambasada u Srbiji.

1 comment on “Udruženi za proizvodnju solarne energije

  1. Rade

    Pozdrav. Nadam se da će ovakvi skupovi prerasti u asocijaciju radi ostvarivanja većih prava solarnih proizvođača.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.