Prvi u Srbiji -Obnovljivi izvori energije u SRC Petnica

Grad Valjevo prvi je grad u Srbiji koji će zagrevati vodu u bazenima i objekte u SRC Petnica koristeći obnovljive izvore energije. „Na ovaj način ne samo da ćemo ostvariti uštedu do 10 miliona godišnje već ćemo biti u mogućnosti i da kupališnu sezonu počinjemo ranije“, kaže direktor UFK Valis Željko Ostojić.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao je ugovor sa ministarstvom rudarstva i energetike  za projekat korišćenja obnovljivih izvora energije u Valjevu  u iznosu od  28 miliona dinara.

„Postavićemo solarne panele , termičku izolaciju na bazene i objekte u SRC Petnica i prvi smo grad u Srbiji koji kombinuje sve tri mere energerske efikasnosti,solarne panele,toplotne pumpe i termicku izolaciju. To je zaista velika stvar za samu sezonu u Petnici, uštedu koja će biti ostvarena i programe , ali i planove koje ima UFK Valis za Petnicu. Mi sada tamo zagrevamo samo vazduh , ali ovim projektom ćemo zagrevati i vodu i time sigurno doprineti i većoj posećenosti u zimskom periodu. Prvi smo u Srbiji koji ćemo to uraditi“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

U Ustanovi za fizičku kulturu Valis koja gazduje SRC Petnica navode da se trenutno za zagrevanje vazduha pod balonom koristi komprimovani gas.

„Tu su godišnji troškovi izmedju 6 i 7 miliona dinara . Ako tome dodamo i troškove utrošene električne energije , možemo reći da su energetski troškovi oko 10 miliona dinara. Mi ne samo da ćemo ostvariti uštedu i da će realizacija projekta omogućiti da kroz pet godina ulaganja budu da kažemo otplaćena već ćemo uticati i na samo funkcionisanje SRC Petnica“, kaže Željko Ostojić direktor Ustanove.

Po njegovim rečima na ovaj način dobijena toplotna energija biće koriščena i za prostorije Ustanove u Petnici već i sama sezona može početi ranije. „Mi trenutno ne grejemo vodu u bazenima već samo vazduh pod balonom, ali ako je voda hladnija i temperatura vazduha biva niža, hladi se brže. Ovim ćemo dobiti jednu konstantnost u temperaturi vode , ali i vazduha , a pored toga i to da recimo možemo u aprilu već da skinemo balon , možemo da zagrevamo bazen gde je akva park pa i sa tim da krenemo ranije . Tako dobijena energija može kasnije biti korišćena i za saune, za odredjene oblike banjske reakreacije , za mnogo toga i ti projekti već postoje“, objašnjava Ostojić.

On navodi da će novi uslovi omogućiti i veću uključenost dece školskog uzrasta . „Idemo ka tome da ne bude neplivača, ali upravo je kod dece potrebno stvarati navike korišćenja bazena zimi . Moram da kažem da sam od dolaska u Ustanovu imao tu ideju , imali smo taj plan vezan za zagrevanje i tražili smo od gradonačelnika Gojkovića da to i postignemo. On se zaista  založio za to i evo na pragu smo realizacije. To je velika stvar, revolucionarna i mnogi će krenuti u Srbiji za našim primerom“, kaže Ostojić.

3 comments on “Prvi u Srbiji -Obnovljivi izvori energije u SRC Petnica

  1. Dragan

    lepa vest. drago mi je da se nasa vlast prva posle marka miljkovica iz velikog brata setila da zagreva vodu u bazenu i ovo je zaista revolucionarna stvar kao sto kaze direktor valisa

    Reply
  2. VEKA

    KO SE MALO BOLJE RAZUME U OVU TEMATIKU ZNAJU DA OVAKVI SISTEMI GREJANJA VODE POSTOJE U SLOVENIJI ,MADJARSKOJ I ITALIJI!
    VELIKI STVAR ZA GRAD SRC PETNICU I NASE SPORTISTE!
    SVAKA CAST ZA PROJEKAT!

    Reply
  3. мр Предраг М.Вулетић

    Неће бити да је Ваљево прво. Питајте Феман који је у Книћу у хотелу Равни гај направио базен који се греје соклрним панелима и топлотном пумпом ,а инсталисана снага је 165 киловатсати а температура воде од 28 до 30 степени Цекзијуса. 9 зими и лети.н Све то је направљено пре више од 15 година у вароши Кнић, надомак Јагодине Био и видео..

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.