Valjevo bezbedan grad, bez najtežih krivičnih dela i organizovanih kriminalnih grupa

Policijska uprava Valjevo zauzima 2 % svih krivičnih dela na nivou cele Srbije i iz godine u godine beleži se evidentan pad krivičnih dela, tako da je generalna ocena bezbednosti u našem gradu zadovoljavajuća, rečeno je na prezentaciji kretanja kriminala od 2010. do ove godine u Policijskoj upravi.

Rezultate rada i statističke podatke u određenim kategorijama sa svojim saradnicima predstavio je načelnik PU Vlada Jerinić, istakavši da je PU Valjevo u poslednje dve godine na prvom mestu na nivou MUP-a Srbije u rasvetljavanju krivičnih dela sa NN počiniocem. Na sreću, ova, kao i prošla godina na našem području prolaze bez najtežih krivičnih dela ubistava, 2021. smo imali dva slučaja, pre toga 2020-ta je takođe bila bez ubistava, tako da u ovom trenutku policijski službenici rade na rasvetljavanju samo jednog ubistva koje se na području Lajkovca dogodilo 2014. godine.

„Karakteristično je da u oblasti opšteg kriminaliteta su rasvetljena sva krivična dela teških krađa, kojima su se bavile organizovane drupe provalama i obijanjem objekata. Statistika takođe pokazuje da je broj razbojništava takođe mali i stalno u padu, tako da smo ove godine imali takva tri krivična dela i to su bila upadanja u trgovinske radnje i otimanje pazara. Takođe u padu je i broj krađa vozila, pogotovo jer grupe koje se time bave organzovano od 2019. godine više ne operišu na našem području“, istakao je Jerinić.

Što se tiče suzbijanja narkomanije, on je naveo da se 2019. godine primećuje nagli porast zaplena narkotika, kilaža zaplenjene droge, posebno marihuane, varira a poslednjih godina prisutno je više kokaina i amfetamina u odnosu na taj narkotik. Statistika pokazuje i da je u konstantnom opadanju i broj prekrašaja javnog reda i mira i to za čak 65 odsto. Sve u svemu, rezultati koje ostvaruje PU Valjevo upućuju na ocenu da je Valjevo bezbedan grad.

„Kada pitate nekoga da li se oseća bezbedno u Valjevu dobićete subjektivan odgovor bez obzira da li je neko bio na meti sankcija policije ili ima problem sa sistemom. Ali kada postavljate dalje pitanja da li razmišljate o svojoj bezbednosti kad krenete na posao ili kad vodite dete u školu, da li ramišljate da ćete biti žrtva džeparenja ili da će vam biti ukradeno vozilo, ili da ne budete kolateralna šteta prilikom obračuna bandi, uvek je odgovor negativan. I to su stvari koje nas upućuju na činjenicu da je stanje bezbedno“, zaključio je Jerinić.

Podsećajući da je u Specijalnom sudu okončan proces protiv Lazine grupe i da se očekuje izricanje presude protiv članova ove organizovane kriminalne organizacije, načelnika smo pitali da li su nekadašnji članovi te grupe koji su na slobodi pod kontrolom?

„Oni su pod svakodnevnom opsrevacijom i nemamo informacije da se bave krivičnim delima. Najvažnije je da na području Valjeva nema registrovane organizovane kriminalne grupe. Imamo povremeno prisustvo pripadnika drugih grupa sa drugih područja i intezivno radimo i svakodnevno smo tim povodom u kontaktu sa UKP i nadamo se da ćemo zadržati nivo bezbednosti koji imamo“, odgovorio je Jerinić.

Broj saobraćajajnih nesreća, kako je istakao, takođe je u opadanju poslednjih godina, kao i broj saobraćajki sa najtežim posledicama. Ono što brine je prirast registrovanih vozila koji se svake godine kreće od 2.000 do 2.500. Taj indeks motorizacije, kako je objasnio, direktno povećava frekventnost saobraćaja i samim tim rizik od saobraćajnih nesreća je veći a činjenica je, zaključio je sam načelnik, da stanje putne infrastrukture na području Valjeva na odgovara nivou porasta indeksa motorizacije.

Posebna tema prezentacije i razgovora sa novinarima u PU Valjevo bila je bezbednost u školama. Na području PU Valjevo je 27 osnovnih, 10 srednjih škola i 2 centra. Škole u Valjevu su, kako je rekao, u dve smene pokrivene prisustvom policajaca, dok se izdvojena odeljenja pokrivaju povremenim patrolama.

„U planu su radionice na temu prevencija upotrebe psihoaktivnih supstanci i alkoholizma u srednjim i osnovnim školama zajedno sa nastavnicima i roditeljima. U okolini škola takođe patroliraju civilni operativni radnici, a saobraćajcima su pokrivene i ulice kod škola. Radionice o prevenciji vršnjačkog nasilja u stvarnom i digitalnom okruženju, kao i o bezbednosti saobraćaja, već su realizovane u nekoliko škola“, rekao je načelnik PU Valjevo Vlada Jerinić.

10 comments on “Valjevo bezbedan grad, bez najtežih krivičnih dela i organizovanih kriminalnih grupa

  1. Istina

    Када ће бити заустављено непрописно паркирање аутомобила у граду, а и шире?
    Где су те патроле? Затрпани смо не можемомо више да се крећемо…

    Reply
  2. Dragan

    bravo za policiju sto je organizovala konferenciju i stavila tacku na razna nagadjanja i zastitila od blacenja nase ljude za koje se prica da su kriminalci a u stvari su poljoprivrednici i ugostitelji

    Reply
  3. Predrag Savić

    Naravno da su rezultati ovakvi kada se policija i tužilaštvo bave uglavnom hvatanjem pilićara, dok krupne ribe već godinama cepaju njihovu krhku mrežu. Videli smo nedavno i u Valjevu šta se dogodilo policajcima koji su pokušali da pošteno rade svoj posao, zar ne?

    Reply
  4. Ranko

    Konačno da su u Valjevu svi pošteni,zato Valjevo treba da promeni ime u Omer Siti a Bošković gradonačelnik.Cestitam

    Reply
  5. Narodna sramota

    Mislim da su ljudi u institucija sistema MUPa Tužilaštva Sudstva legalizatori pljačke naroda. Etika svima nedostaje to se vidi po izgledu i nastupu. Valjevo je duboko KRIMINALIZOVANO društvo. Pa BIA je dala plaketu lokalnom dileru droge u stanu su mu je našli kad je privodjen zbog veza sa Šarićem ……. Vi ste sramota naroda.

    Reply
  6. jebač

    BRAVO RANKO UBO SI GA PRAVO U CENTAR!!! ZATO I MLADI ODLAZE A NASILJA I DROGE NA ULICI NIKAD VISE I SAMO KOROSNICI PADAJU….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.