Od danas moguće prijavljivanje za mere energetske sanacije

Grad Valjevo raspisao je treću godinu za redom konkurs za sprovodjenje mra energetske sanacije. „Gradjani se od danas mogu prijaviti za neki od programa , a na raspolaganju je 25 miliona dinara do kraja godine“, rekao je Viktor Mićić predsednik Komisije za realizaciju pomenutih mera.

Ukupno planirana sredstva do 31. decembra ove godine za realizaciju mera energetske sanacije  su 25 miliona dinara pri čemu je ministarstvo za rudarstvo i energetiku opredelilo 15, a Grad Valjevo 10 milion dinara.

„. Ove godine biće sprovedeno osam mera energetske efikasnosti i ono što je novina jeste da su za 10% u proseku povećane subvencije , ranije je to bilo 50%, a sada u zavisnosti od programa i da li se radi o pojedinačnim zahtevima ili pak paketima mera taj iznos subvencije je veći “, rekao je Mićić.

Mere za koje gradjani mogu konkurisati:

-zamena spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkih omotača,

-postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom porstoru,

-postavljanje tehničke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice,

-zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu,

-ugradnja toplotnih pumpi,

-zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže grejnih tela i pratećih pribora,

-ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode,

– ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju elektične energije za sopstvene potrebe.

„Predviđena su tri paketa –osnovni, standardni i napredni. Osnovni  je za zamenu  stolarije i ugradnju izolacije i tu je predviđeno je 55% subvencije. Standardni predviđa ugradnju kotlova na biomasu ili ugradnju toplotne pumpe, uz sve to je moguća i ugradnja i nove cevne mreže sa kupovinom kotla, a subvencioniše se u visini do 60%.Napredni paket podrazumeva sve ove prethodne pakete, uz primenu solarne energije kao obnovljivog vida energije, poput ugradnje solarnih kolektora i solarnih panela  i maksimalni udeo bespovratnih sredstava je 65%“, rekao je Mićić i dodao da je ove godine moguće po pojedinačnim merama podneti dve prijave, u ovoj kombinaciji ponuđenih paketa i mera.

„Krajnji korisnik ima pravo da podnese samo jednu prijavu za domaćinstvo, pri čemu domaćinstvo  može obuhvatiti više pojedinačnih stambenih objekata na istoj lokaciji i istoj katastarskoj parceli. I to nije sve jer se ove godien uključila i Svetska banka pa je razlika što sada  izgrađeni objekat mora biti legalan, odnosno mora imati dokaz o legalnosti. U prijavnom obrascu se to jasno vidi, a to znači da je potrebno da objekat ima upotrebnu dozvolu, ili rešenje o ozakonjenju, ili izvod iz lista nepokretnosti iz koga proizilazi da je objekat upisan u skladu sa propisima o izgradnji. Ostala dokumentacija je nepromenjena. Ove godine nema rangiranja  po broju članova domaćinstva i za prijavu je potrebna samo kopija ili očitana lična karta podnosioca prijave“, pojasnio je Viktor Mićić.

Po njegovim rečima kontrola i dalje postoji pa će tako Komisija svaki objakt obići dva puta , prvi put kada gradjanin konkuriše i potom drugi put kada radovi budu obavljeni kako bi na osnovu tog uvida mogla biti isplaćena subvencija.

On je pozvao gradjane da se prijave i da dokumentaciju preuzmu na interenet stranici grada www.valjevo.rs ili u prizemlju Gradske uprave. Sve potrebne informacije se mogu dobiti na broj telefona 014/294-790 ili na mejl energetska.sanacija@valjevo.rs.

 

 

4 comments on “Od danas moguće prijavljivanje za mere energetske sanacije

  1. Dragan

    bravo. ove mere ce omoguciti firmama koje ugradjuju prozore i kotlove da povecaju cene i zarade vise a da gradjani to neosete jer razliku u ceni placa grad

    Reply
  2. Makijaveli

    …“zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu“…
    Pa ko koga ovde za_ebava?!
    Vlasnici stanova u stambenim zgradama NEMAJU prava na ovu subvenciju, dok vlasnici stanova u odvojenim jedinicama kuća, kao i samih kuća IMAJU pravo da konkurišu.
    Pa, da li je ovo NORMALNO?
    Da li je ovo primer realpolitike u našem okruženju?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.