Rekordan broj prijavljenih za Čvarkijadu

Ovogodišnja Čvarkijada mogla bi po svemu biti rekordna s obzirom da se za takmičenje prijavilo 75 takmičara , a na platou Centra za kulturu i na keju Kolubare svoje proizvode ponudiće više od 200 izlagača. Sama manifestacija ove godine imaće veći stepen zdravstvene  kontrole s obzirom da je u Srbiji prisutna afrička kuga svinja.

Novi mostovi i zanovljeni paviljoni samo su deo onog što će ove godine uticati na sam doživljaj Festivala duvan čvaraka koji će biti održan 7. i 8 . oktobra. Predsednik Organizacionog odbora manifestacije Dargutin Kuzmanović kaže da se sama manifestacija ove godine održava uz brojne sanitarne i zdravstvene mere. Za festival su dobijene potrebne saglasnosti .

„Obratili svim relevantnim institucijama i dobili smo sve dozvole, tako da na našu sreću i zadovoljstvo, ove godine nastavljamo tradiciju festivala, ali uz pojačane mere nadzora. Od 2018. godine ovaj festival je postao stalna gradska manifestacija i ove godine je zainteresovanost učesnika na višem nivou nego prethodnih godina. Samim tim očekujemo i veliki broj posetilaca. Uvek nastojimo da manifestaciju unapredimo i novina ove godine   je što će se preko Kolubare prelaziti na tri nova, montažna, čelična mosta, umesto rabijih montažnih skela“, rekao je Kuzmanović.

Da ove godine prijavljeni broj učensika premašuje sva očekivanja potvrdila je direktorka Turističke organizacije Ana Marković koja navodi da je prijavljeno 75 takmičarskih ekipa.

„Prošle godine imali smo 51 učesnika , a sada značajno više , njih 75 , nije isključeno da se u narednih par dana prijavi još poneko. Izvučena su mesta za sve prijavljene koji žele da predstave posetiocima svoje proizvode. Potrudili smo se da oba dana imamo adekvatan kulturni i muzički program, kao i nagrade najboljim majstorima u spremanju duvan čvaraka. Za prvo mesto biće dodeljeno 35.000, za drugo mesto 25.000 i za treće mesto 15.000 dinara oba dana. Žiri i ove godine zaseda u sastavu prof. dr Radosav Vujić, Milovan Pušić i prof. Vesna Kotarac. U nedelju se u 17 časova dodeljuju novčane nagrade, a ove godine i robne nagrade, zahvaljujući sponzorima- kompaniji „Hajsens Gorenje“ koja će dodeliti frižider, „Blist“ peć na čvrto gorivi „Žar“ i „Animo“ rasklopivi sto sa dve klupe nagradiće najbolje majstore za pravljenje duvan čvaraka. Nagradićemo najiskusnijeg majstora, najboljeg početnika, veslača, oranijaša, čvarkoljupca i najlepši štand. Turistička organizacija Valjevo pripremila je i interaktivne radionice o starim zanatima. S obzirom na ovu situaciju u čitavom regionu što se tiče svinjskog mesa, imamo određena pravila za takmičenje i ocenjivanje čvaraka. Sve prijavljene ekipe koje spremaju čvarke i prodaju suhomesnate proizvode moraju imati potvrdu o nabavljenoj masnoći i moraju biti registrovane firme i radnje ukoliko žele da prodaju svoje proizvode“, naglasila je Ana Marković.

Standardno dobar kulturno umetnički program , po rečima izvršnog direktora Festivala Veseljka Beluševvića posetioce očekuje i ove godine .

„ U subotu 7. oktobra od 11 časova nastupaće folklorna društva, koja festival podržavaju od prvog dana.Na velikoj bini na platou Centra za kulturu počinje program u 11 sati, a u 12 sati je svečano otvaranje takmičenja u spravljanju šoder čvaraka. U 15 časova je koncert „Fenečkih bisera“, jedne mlade ekipe koja radi pri manastiru Fenek i bave se etno muzikom. U 17 sati prvog dana je dodela priznanja najboljim takmičarima u spravljanju šoder čvaraka. U nedelju očekujemo još veću posetu, a program počinje takođe u 11 sati. Naši prijatelji iz KUD „Gradac“ su osnovali Festival rabadžijske svirke, muzike koja se izvodi na dvojnicama i fruli. To prenosi Radio Beograd i ove godine pomažemo i promovišemo i njihov festival, ali i Festival duvan čvaraka. U 13 sati je svečano otvaranje čitavog festivala, a 15 minuta kasnije počinje koncert našeg Valjevca Dula Lušina. U 15 sati počinje koncert „Garavog sokaka“, grupe koja je nastupala na drugom izdanju ovog festivala. U 17 sati je dodela nagrada i priznanja“, rekao je Belušević koji je kao i prethodni govornici posebno najavio prisutvo insoekcijskih službi na samoj manifestaciji.

„ Potrudili smo se da kao i prethodnih godina, festival protekne u najboljem redu i zato će biti prisutne sve inspekcije, komunalna milicija i službe koje će nadzirati manifestaciju. Pojačan nadzor će biti pre svega zbog preventivnih mera, kako bismo i dalje ostali zdravo ostrvo, jer svuda oko nas hara afrička kuga,“ rekao je Belušević.

Slavan Batočanin koji je pre mesec dana imao ozbiljne zamerke za organizaciju manifestacije, s obzirom da je idejni tvorac iste i da grad Valjevo Batočaninu za autorska prava ove godine izdvaja 600 000 dinara,  upitan da li se stanje sada u odnosu na prošli mesec promenilo kaže da je više nije nezadovoljan.

„Nema nikakvih problema, sve je sada u redu , gradonačelnik Valjeva je stao iza ove manifesatcije i očekujem da sve protekne u najjboljem redu . Ja sam tražio samo da se ispune  osnovni uslovi, koji su bitni za festival, poput mostova koje smo napravili ove godine. Trebalo je da se urede i stepenice, nabave kvalitetniji paviljoni, što je urađeno. Bitno nam je da ovo bude festival, a nikako da se ovo pretvori u  vašar“, odgovorio je Batočanin.

Na pitanje Vamedie da li može da se proceni koliko će koštati kilogram čvaraka Batočanin kađe da je jako teško reći. „Teško je to predvideti jer su različite cene svuda . Evo kod mene u mesari su jeftiniji nego u nekim drugim radnjama , a ima sigurno i jeftinijih od mene . To zavisi i od kvaliteta . Ali eto moja procena je da će cena biti oko 2000 dinara za kilogram. Mada to će se tek videti kolika bude i potražnja i od toga zavisi“, rekao je Batočanin.

On pak s druge strane nije znao tačan podatak koliko se u proseku proda čvaraka za dva dana jer kako kaže teško je napraviti takvu evidenciju , ali kako navodi s obzirom da je Čvarkijada šesta od svih sličnih manifestcija u Srbiji po više osnova, prodate težine mogu se izraziti u tonama.

Kako Vamedia nezvanično saznaje manifestaciji će prisustvovati i ministar za rad i zapošljavanje NIkola Selaković kao i državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović.

9 comments on “Rekordan broj prijavljenih za Čvarkijadu

  1. Dragan

    verujem da ce ove godine biti bas poseceno i nadam se da ce tu biti i ljudi iz nase stranke jer je kod njih uvek dobra i glasna muzika i svi se maskiraju u cetnike pa deca mogu da se upoznaju sa nasom istorijom

    Reply
  2. Dragic Tomic

    Ovog vikenda i Dani gljiva Divcibare koji se održavaju 27.put pocev od 1996 godine i trajni termin, prva subota oktobra…

    Reply
  3. Slavka

    Cemu takav negativan stav i misljenje svemu sto grad Valjevo organizuje !?
    Gde ljudskosti u nama!? Budimo malo ljudi,pozdravimo i podrzimo lepe stvari koje Grad napravi,podrzimo ove mlade ljude,koji se trude i bore…
    Puna podrska svim dogadjajima i manifestacijama koje nam priredjujete, i od srca Vam zelim da ih bude sto vise!
    Pozdrav

    Reply
    1. Da Valjevo bude grad

      Čvarkijada nije lepa stvar i nije joj mesto u centru grada. Ovo je grad. Čvarkijadi je mesto u selu.

      Reply
      1. Ende

        Da tačno , to ste mi rekli na ulasku u Metropoliten pre mesec dana. Sad sam Vas se setio.

        Reply
  4. Zoran

    Jujuju, a đe vam je Zdravosrbijanac i tribun iz Dupljaja, s’onim kačkavaljima i Anketnim odborom? Ništa vam ovo ne valja.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.