Korak bliže Domu učenika u nekadašnjem hotelu Narcis

Priprema neophodne dokumentacije za formiranje Doma učenika u prostoru nekadašnjeg hotela Narcis je pri kraju. U objektu će potom uslediti neophodni radovi, a Dom će biti otvoren za sve učenike valjevskih srednjih škola.

Nekadašnji hotel Narcis odavno nije to što je nekada bio, a od 2020.godine dobio je i zvanično drugu namenu. U njemu će po toj zamisli biti Dom učenika, a ceo posao poveren je Poljoprivrednoj školi u Valjevu.

„Mi smo zbog dobrog iskustva koje imamo , jer već imamo naš Dom učenika dobili taj zadatak da taj hotel stavimo u funkciju Doma učenika. Ceo ovaj posao prati ogromna dokumentacija i mi uveliko radimo na tome . Ta dokumentacija je da kažemo i pri kraju , a potom će uslediti manji radovi na upodobljavanju objekta za novu namenu“, kaže direktor Poljoprivredne škole Milan Gajić.

Izgradnja hotela Beli narcis (današnji hotel Narcis) započeta je 1963. godine, a hotel je završen i otvoren 1965. godine I poslovao je u sistemu DUTP “Sloga”. “Sloga ” je u toku 2006. godine privatizovana, postala je otvoreno akcionarsko društvo. Kako se može videti I u ugovoru o kupovini iznos na koji je ovo nekada društveno preduzeće procenjeno I prodato bio je 470 miliona dinara ili u to vreme 5,8 miliona evra.  Imajući u vidu da su većinski vlasnici braća Vidoje i Vlajko Vujić, od 2006. godine, SLOGA je postala deo tima Kompanije Vujić Valjevo, a samim tim u njihovom vlasništvu našao se I  hotel Narcis . Hotel raspolaže sa 130 ležajeva, a  nakon preuzimanja je I renoviran.  Ipak dugovi I neizmirenje obaveza, iako je potvrdjen UPPR za ovo preduzeće, uzeli su svoj danak.

U junu 2020. godine tadašnji  ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je Komisiju koja je imala za cilj preuzimanje imovine (nepokretnosti) , a na osnovu prethodno potpisanog Ugovora izmedju Direkcije za imovinu, Nove Agrobanke u stečaju I HTD Sloga . Preuzimanje nepokretnosti izvršeno je na osnovu Ugovora o izmirenju medjusobnih obaveza izmedju pomenutih strana, odnosno na osnovu namirivanja neizmirenog duga prema državi od strane  vlasnika.  U ovoj komisiji koja je brojala 7 članova nalazili su se predstavnici Direkcije za imovinu , dva predstavnika ministarstva, dok su HTD Sloga zastupali Saša Brajović I Vladislav Vujić. Medju članovima komisije bio je I direktor Poljoprivredne škole sa Domom učenika u Valjevu Milan Gajić.

Odlukom tadašnjeg ministra prosvete Mladena Šarčevića hotelu Narcis opredeljena je namena Učeničkog doma, a ceo posao poveren je upravo Poljoprivrednoj školi u Valjevu.

„U tom objektu je 80 soba i videćemo da li će sve moći da budu dvokrevetne ili trokrevetne , ali je procena da će u tom Domu moći da bude smešteno izmedju 140 i 160 učenika. Neophodno je da se izvedu i radovi , dodaju neke učionice, izmeni malo kuhinja itd, ali o tom potom kad sva dokumentacija bude gotova. Imamo zaista veliku podršku grada i samog ministarstva u tom poslu“, objašnjava Gajić.

Ono što je najvažnije Učenički dom biće otvoren za sve učenike koji dolaze u Valjevo i pohadjaju bilo koju školu u našem gradu, ne samo Poljoprivrednu.

„Mi  svoje potrebe za Domom već ostvarujemo kroz naš Dom , ali je jako dobro da i ostale škole imaju tu mogućnost već sa tom činjenicom da postoji Dom biće povećano interesovanje učenika da dodju baš u Valjevo u neku našu školu i tu nastave školovanje“, kaže Gajić.

Već sada u valjevske škole dolaze učenici sa strane , mnogi od njih svakodnevno putuju ukoliko su iz bliže okoline, drugi pak iznajmljuju privatne stanove . Troškovi za njih nisu mali .

„Naš Dom košta 8 300 dinara mesečno, to je participacija roditelja, ostatak daje ministarstvo prosvete i u njemu deca imaju tri obroka dnevno sa po dva jela po obroku, tu je nadzor nastavnika, brojne sekcije za vannastavni rad , objekat se svakodnevno čisti i održava. Novi Učenički dom treba  takve mogućnosti da pruži svim budućim učenicima koji dolaze u Valjevo zarad školovanja“, zaključuje Gajić.

U samom gradu ranije je postojalo više predloga i inicijativa da se izgradi Dom učenika. Najduže se u javnosti govorilo o takvoj inicijativi za potrebe Medicinske škole, a ideju je propagirao tadašnji direktor bolnice dr Ilija Tripković.

 

 

10 comments on “Korak bliže Domu učenika u nekadašnjem hotelu Narcis

  1. Goca

    Obzirom da je objekat stajao neiskoriscen i nije sluzio nicemu, odluka da se hotel pretvori u dom za ucenike je ,je odlicana!

    Reply
  2. Tibor Veliki

    Da se smesti 150 tinejdžera u zgradu u ekstra zoni centra grada je najveća budalaština skoro vidjena. Ionako je sve usko malo bučno sa novim blokovima zgrada po centru i nenormalnom količinom ljudi u toj zoni po metru kvadratnom. Znaci još bucnije prljavije sa službama koje uopste ne gunkcionisu. Ionako je po centru grada od razularene mladeži svakodnevno kao na frontu. Zvrji vam Dom JNA i Grand pa ste mogli tamo a i mirnije je. Pa pobogu ovaj grad nema ni hotel. A hoćete u Evropu?

    Reply
    1. Strasno

      Grand je privatni hotel. Sta bi stalo u dom jna? I gde se ti objekti nalaze? Oni nisu u zoni centra, nego negde u sumi iznad grada? Kad neko hoce nesto da napise po svaku cenu, nema nista grdje.

      Reply
    2. Miloš Marjanović

      zaboravio si Jablanicu, mozda bolje mesto za dom ucenika, mada dodati i studente u istu zgradu

      Reply
  3. Zoran

    Zašto mislite da je glupost? Možda je bolje da se lociraju negde u Slovcu da dramoserima ne bi smetalo što im deca – studenti sa raznih strana, gaze ovaj lepi gradski asvalt. Pa i u Beogradu postoji bar 3-4 Studentska doma u sred Grada…

    Reply
  4. ****

    Zivim bas preko puta i bas se radujem jer je godinama prazno i sablasno a konacno ce biti pametno iskoriscen taj prostor. Sto se tice Jablanice, tamo su nekad i bili ucenici, uslovi su bili jako losi. Razuzdanih tinejdzera ima ali na ulicama, cisto sumnjam da ce odatle dolaziti toliko buke obzirom da je predvidjen nadzor, a radice se uglavnom o deci sa sela koja su poprilicno povucena i uglavnom lepo vaspitana. Ja sam se bas prijatno iznenadila ovom vescu.

    Reply
  5. Valjevac

    Velika glupost menza u centru grada ,grada koji nema hotel,ponovo treba ga vratiti da bude ponovo hotel,simbol VALJEVA

    Reply
  6. Koča Popović drug

    Slavio sam u Narcisu i malu i veliku maturu, lepa uspomena ostade. I treba dati za omladinu. Narcis dobi Poljoprivredna škola, Jablanicu Tehnička , Grand da se da Ekonomskoj školi i obnovi Zlatibor,a odmaralište Mladost predškolskoj ustanovi čiji je nekada i bio. Sve za decu.

    Reply
  7. SRAMOTA

    Valjevo sram te BILO,od jednoga prelepoga hotela kojeg budi rečeno u Valjevu gradu i nema prave menzu,samo da mi je znati iz koga li je sela taj mozgonja koji je to sve smislio.Bas Sramota

    Reply
  8. Obrad

    Živelo 50 porodica od hotela godinama ,plate redovne,doprinosi i porez uplaćen do zadnjeg dana .uzme privatnik i sve upropasti??????

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.