Dveri:Borba za kiseonik

      4 коментара на Dveri:Borba za kiseonik

GrO Dveri je izdao saopštenje za javnost u kom navodi da grad i država izdvajaju više za manifestacije i zabavu nego za energetsku efikasnost. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Za tri dana građani Valjeva podneli su 250 prijava na javni poziv za sprovođenje mera energetske sanacije kuća i stanova i tako uspeli da za samo tri dana potroše sve što su lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sakupili. A sakupili su celih 25 miliona dinara, od koga je, mnogo je!

Lokalna samouprava priložila je 10 miliona dinara, a Ministarstvo 15 miliona dinara. Poređenja radi, 36. Tešnjarske večeri su koštale 16 miliona 690 hiljada od čega je 12 miliona dinara izdvojeno iz budžeta grada, a ostatak od sponzora. Više smo dali mi za našu lokalnu zabavnu manifestaciju nego država nama za borbu protiv aerozagađenja. Toliko o državi!

Više je grad Valjevo iz budžeta izdvojio za Tešnjarske večeri, nego što su odvojili za smanjenje aerozagađenja. Toliko o lokalnoj samoupravi!

Pevali smo 7 dana, a treba da dišemo svaki dan. Četiri koncerta koštala su grad 11,9 miliona dinara. E, pa Valjevci kad već ne možete da dišete, onda bar pevajte! Pošto su veću sumu novca izdvojili za estradu nego za borbu protiv aerozagađenja. Da li to znači da je za građane važnija zabava od zdravlja? Izgleda da jeste, nažalost…​ I da se razumemo nismo protiv manifestacija ali hoćemo da se prvo rešavaju prioriteti a svakako u odnosu na zabavu prioritet ima zdravlje Valjevaca.

U 2022. godini smo imali 144 dana sa prekoračenjem dozvoljenih vrednosti suspendovanih PM čestica, to je čak 4 puta više od 35 dana koji su dozvoljeni zakonom. Ispada da su građani Valjeva 109 dana vazduh udisali protivzakonito.

​ Na godišnjem nivou 242 osobe prerano preminu od posledica zagađenja. Te osobe su naši sugrađani, ali to ovu vlast ne brine i za to niko nije odgovoran. Da vlast brine za svoje građane imala bi rešenje za Krušik koji je godinama najveći pojedinačni zagađivač sa učešćem od 25% u ukupnom zagađenju. U prošloj godini izdvojeno je ukupno 40 miliona dinara, a ove samo 25 miliona dinara za borbu protiv energetske neefikasnosti. Gradska vlast godinama unazad prosipa lažna obećanja i prazne priče bez i jednog konkretnog rešenja.​ Iskreno od ove i ovakve vlasti nismo više mogli ni očekivati. Doduše imaju oni svoje domete jer ubrzano se asfaltiraju pojedine deonice puteva po Valjevskim selima gde se na podlogu od kaljave rizle stavlja asfalt (DEBLjINE PAŠTETE NA HLEB) i širine kolovoza maksimum 2,5 metara. A po završetku radova šator,muzika,vruće pečenje a radosti kraja nema. No ipak ostaje nam da brojimo dane i molimo se Bogu da što bezbednije prebrodimo buduće dane u borbi za kiseonikom.

Zato dragi valjevci, što ste disali, disali ste, počela je nova grejna sezona!

​ GrO Dveri Valjevo“

 

4 comments on “Dveri:Borba za kiseonik

 1. Predrag Savić

  Jedna mala dopuna: nedavno je, sa uobičajenih šest-sedam meseci zakašnjenja, objavljen izveštaj o kvalitetu vazduha u Srbiji u protekloj godini. Zvanični podatak je da su Valjevci prekomerno zagadjen vazduh disali 178 (stotinu sedamdeset osam) dana!
  Još jedan veliki uspeh politike SNS gradske vlasti koja od 2016. godine ne ume da sastavi Plan kvaliteta vazduha, o primeni da i ne govorimo!

  Reply
 2. ne laje kera radi sela

  Sve bi to bilo lepo, da vi ne podrzavate ovu vlast, i da niste jedna od politickih grupacija koja je najvise namirena od ove vlasti. Ista ova vlast ce vam skupljati potpise za izbore, i uvesce vas u parlament, nekim izbornim marifetlucima.

  Reply
 3. Krle

  Normalno je da je vazduh loš. Valjevo je u kotlini, a građani lože šta stignu……

  Reply
 4. Istina

  Neću ni da čitam tekst.
  Kada sam čuo kako Obradović podržava vlast i kritikuje opoziciju, shvatio sam da od njega nema goreg političara pored sekti SNS i SPS.
  Bruka od čoveka. Umesto da se udruži sa opozicijom, promene vlast i za 6 meseci donesu zakone o informisanju i izborima i onda raspišu normalne izbore i učestvuje ko kako hoće i sa kojom god hoće ideologijom i politikom, on hoće sad nešto da se deli…
  Mislim da je plaćen više i od onog glumca što je bio u PSG.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.