Počeo sa radom sistem za obaveštavanje javnosti o nestanku dece

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić prisustvovao je danas puštanju u rad sistema „Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica, koji će omogućiti brzu distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti.

Sistem „Pronađi me” zvanično je pustio u rad predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a prvi put, iz Komandno-operativnog centra MUP-a, poslata je poruka građanima o pokretanju sistema.

Hitno obaveštavanje podrazumeva slanje poruke o nestanku deteta sa svim relevantnim informacijama, i to prekidanjem TV i radio-programa, slanjem „sms” poruke svim građanima preko njihovih mobilnih operatera, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, železničkim i autobuskim stanicama.

Gašić je tim povodom istakao da nije bilo dileme o tome da li je potrebno učiniti sve da se nađe način da sistem hitnog obaveštavanja javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica zaživi i u našoj zemlji.

Danas je veliki dan za Srbiju, za svu našu decu, jer znaju da ćemo ubuduće svi zajedno brinuti o njihovoj sigurnosti, udruženi oko najvažnijeg cilja – da budu bezbedni i da im pokažemo da smo uvek tu za njih i da mogu da nam veruju, poručio je ministar.

On je naglasio da su deca najranjiviji i najosetljiviji deo našeg društva i da je na svima nama da učinimo sve kako bismo im obezbedili bezbrižno i sigurno detinjstvo.

Prema njegovim rečima, ovo će značajno povezati kompletnu zajednicu, koja će se ujediniti oko najvažnijeg pitanja za svaku porodicu, za celo društvo, za budućnost Srbije, da više veruju jedni drugima i da se više oslanjaju jedni na druge.

Bezbednost dece je u vrhu liste prioriteta MUP-a i policijski službenici su veoma posvećeni tome, pri čemu sprovode i veliki broj preventivnih aktivnosti kako bi deci i mladima ukazali na sve opasnosti koje nosi savremeno društvo, ukazao je Gašić.

Takođe, kako je naglasio, MUP ima kapacitete, znanje, volju i istrajnost kada je zaštita dece u pitanju, a uspešnost policijskog rada potvrđuje podatak da procenat pronalaska nestale dece u Srbiji iznosi čak 99,2 odsto.

Gašić je danas potpisao i sporazume o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnog lica sa ministrom za informisanje i telekomunikacije Mihailom Jovanovićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i državnim sekretarom u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lavom Grigorijem Pajkićem.

On je predočio da je multiresorni tim, sastavljen od kompetentnih predstavnika vladinog i nevladinog sektora u ovoj oblasti, pred koji je stavljen nimalo lak zadatak, za samo nekoliko meseci uspostavio zakonske, organizacione, kadrovske, tehničke i druge neophodne uslove kako bi sistem „Pronađi me” bio aktiviran.

Prema njegovim rečima, postoje situacije kada objavljivanje podataka o nestanku deteta otežava rad policije ili može da predstavlja dodatnu opasnost po žrtvu. Upravo zbog toga načelnici policijskih uprava donose odluku o pokretanju ovog sistema, na osnovu jasno definisanih kriterijuma i pojedinosti svakog konkretnog slučaja, i za to su adekvatno obučeni.

Stoga će, kako je objasnio, ovakvi sistemi u budućnosti biti korišćeni za obaveštavanje javnosti i u situacijama elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i drugih akcidentnih situacija.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu i osnivač fondacije „Tijana Jurić” Igor Jurić, na čiju je inicijativu i pokrenut sistem „Pronađi me”, iskazao je zahvalnost Ministarstvu unutrašnjih poslova i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji su prepoznali značaj ovog sistema.

Jurić je napomenuo da su izmenjeni Krivični zakon i Zakon o policiji i da nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ukazao je na važnost uključivanja svih u ovaj sistem, i istakao da je američka ambasada odigrala tu jednu malu ulogu i pomogla da se ovaj sistem pokrene.

Pokretanju sistema „Pronađi me” prisustvovali su i ministarka zdravlja Danica Grujičić, kao i predstavnici tužilaštava i drugih nadležnih institucija Republike Srbije.

preuzeto: Vlada Srbije

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.