Autostrada kroz Tešnjar

      13 коментара на Autostrada kroz Tešnjar

Iako su postavljeni znakovi da je zabranjeno parkiranje i zaustavljanje Birčaninova ulica u Tešnjaru nikad nije bila zagušenija automobilima .

Već na samom ulasku u Tešnjar stoje jasno vidljivi znakovi kome je i u kom vremenskom periodu dozvoljeno kretanje vozilom kroz staru čaršiju, sudeći po slici koju smo zatekli u Tešnjaru ništa od pomenutog se ne poštuje. Automobili neprestano prolaze , a jedino što se poštuje jeste jedan smer.

U samoj Birčaninovoj ulici postoji više znakova koji upućuju da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila , ali ni ti znakovi se ne poštuju pa je Tešnjar prepun parkiranih automobila.

Kako navode i stanari u Tešnjaru problem saobraćaja je sve očitiji , a oni podsećaju i da je svojevremeno nekada na ulasku postojala i rampa koja je logično i uništavana pa se od nje i odustalo. U JKP Vidrak saznajemo da više puta godišnje bivaju vraćane žardinjere na ulasku u Tešnjar jer ih neprestano neodgovorni gradjani ispomeraju. O sadnji cveća u iste gotovo da nema ni govora jer posadjeno cveće jedva da traje 24h odnosno vrlo brzo biva počupano i uništeno.

U poprečnim ulicama Grbovićevoj , Kneza Jovice ,ulicama koje se direktno naslanjaju na Birčaninovu potpuno je ista slika sa automobilima .

Na inicijativu meštana Tešnjara , Grad je svojevremeno doneo odluku da stanari u zašttićenoj zoni mogu kupiti stanarsku kartu za parkiranje koja iznosi trenutno 396 dinara na mesečnom nivou. Kao potvrdu o sklopljenom ugovoru o parkiranju meštani dobijaju nalepnice. Ipak , šetnjom kroz Ulicu Kneza Jovice, Grbovićevu, Birčaninovu nismo uspeli da uočimo vozilo sa nalepnicom.

Istovremeno saznajemo da je načešći slučaj da stanari kada jednom plate nalepnicu više ne plaćaju parkiranje niti obnavljaju ugovore , pa je pravo pitanje šta je rešenje za parkiranje i samih stanara? Da ni stanari koji su insistirali na uvodjenju nalepnica ,  ne poštuju gradske odluke i ono što su sami tražili,  svedoče sledeći podaci:

2018-2019: izdato 58 nalepnica

2020-35

2021-39

2022-37

2023- 10

Zona zaštite na koju se odnosi i potreba za stanarskim nalepnicma obuhvata : Birčaninovu, Grbovićevu, Kneza Jovice, Hadži Ruvimovu, Milovana Glišića. Dakle, pet ulica, a ove godine samo deset nalepnica. Da li to znači da samo deset vozila postoji u pet ulica? Ako je tako onda su gradjani iz drugih delova grada Tešnjar doživeli kao slobodnu  zonu parkiranja. I to nije u redu.

Na konferenciji Lokalnog fronta Dragan Rakić stanovnik Tešnjara kaže: „Ovo sa saobraćajem nije normalno. Ja imam garažu , ali ne mogu da u nju udjem od parkiranih automobila . Ako svoj auto ostavim na ulici policija me kažnjava“.

Sudeći po broju automobila u centralnoj ulici, Birčaninovoj , teško da policija zaista mnogo i kažnjava jer je broj vozila u trenutku obilaska Tešnjara bio veći od 30. Zanimljivo je i da su mesta gde su nekada bili objekti koji su se srušili, sada mesta za parkiranje.

Nadzor nad ovom situacijom ima regularna i komunalna policija, ali očito da nešto u celoj situaciji izostaje. Dotrajali objekti se urušavaju , a tome doprinose i potresi koje proizvode automobili u svakodnevnom prolasku pa je to još jedan od razloga zašto konačno treba urediti i saobraćaj u ovom delu grada.

U Tešnjaru više nema ni butika niti radnji kao nekada pa je realno očekivati da broj vozila , dostavnih, bude manji . Dostavna vozila u obilasku nismo videli , ali putničke automobile jesmo.

Shodno svim problemima u Tešnjaru jedno je jasno- Zavod za zaštitu spomenika u Beogradu Tešnjar ne zanima niti će , niti je , uložio sredstva u ono što štiti. Možemo li bar da uredimo saobraćaj koji potresa preostale objekte kako bi bar potrajali do promene stava republičkog zavoda ? Možemo li kao gradjani da apelujemo na sebe da ne vozimo kroz Tešnjar, ne čupamo posadjeno cveće , ne uništavamo djubrijere i žardinjere? Ili nikog to više ne zanima?

S.V.

13 comments on “Autostrada kroz Tešnjar

  1. zainteresovani

    komunalna da radi nesto? hahah, smesno. oni mogu da zatvore kafic posle 01h, maksimalni domet. a za nas kao narod je i kaldrma mnogo, da ne pominjemo cvece, zardinjere

    Reply
    1. Sladjana

      Kako ne radi juri babe po pijaci i oko pijaca što prodaju cevec i poneku jabuku!!

      Reply
  2. Сар Казам

    Комунална полиција отишла на Дивчибаре а ова друга полиција јури криминалце.

    Reply
  3. Zoki

    jedino resenje za tako te probleme oko parkiranja je javne garaze na vise etaza i na par lokacija u gradu posebne cipovane stanarske nalepnice i da se uvede vozilo SOKOLOVO OKO i nema problema,nema vise jesam nisam,hocu necu,dobijes sliku pa plati bahatost kao svugde u svetu,isto kao kad te radar snimi,ni tad nema izgovora vec plati. Samo po dzepu i odma se sve resi,sve drugo je gubljenje vremena i zivaca a problemi ostaju.

    Reply
  4. Dragce

    Pa ima Valjevo nacelnika opštine da ovo resi. Kazu da je stručnjak zato je i dosao tu. Poslat stranacki xaxaxaxaxa

    Reply
  5. Jeca

    Definitivno gradu nedostaju parking mesta.Uredu, da bi se smanjilo zagađenje i opterećenje u centru su zatvorena neka parking mesta, ali nigde nisu otvorena. Nešto se mora uraditi, otvoriti garaže ili već nešto drugo. Nisu samo vozači krivi.

    Reply
  6. Istina

    Saobraćaj je suma svih promašaja u jednom gradu!
    Nije ovde problem samo Tešnjar. Tešnjar je odradio svoje i tu se priča završava. Dosta su građani Kneza Jovice i drugi trpeli Tursku kaldrmu i kanalizaciju. Kome to više treba. Valjevo sa okolinom ima potencijal za posetu turista, samo kada bi neko imao sve to da osmisli i plasira informacije…
    Činjenica je da policiju ne možete videti u gadu kao patrolu da idu peške, oni samo, bahato sa kolima se voze po gradu, često 10km/h i tako ometajući normalan saobraćaj. Često su nepropisno parkirani kao i većina građana… Bruka i sramota je gde se sve automobli parkiraju, na travi, na kocki, na kosinama…
    Rešenja jesu u hitnoj izgradnji parking garaža, parking površina na prilazu gradu, kao na površini kasarne na Jadru, Doma vojske…, kako bi se sprečio direktan ulazak automobila u centar grada.
    Zaustaviti gradnju višespratnica u centru grada. Promeniti odluku da investitori pri izgradnji stanova moraju za svaki stan obezbediti po najmanje 2 parking mesta.
    Ključna stvar je zabraniti vožnju automobila preko 15 godina sarosti, pa se onda ne bi u kolima vozila po 1 osoba. Tako bi se smanjilo i zagađenje, a i ne bi bilo gužve i haosa u gradu jer bi najmanje 50% vozila bilo manje na ulicama. Mora se uzeti u obzir činjenica da se automobili dnevno koriste vrlo malo, dok preko 95% vremena stoje i smetaju svim građanima…
    Ima, ima rešenja samo trebaju institucije da sprovode sve ono što se donese zakonima i uredbama…

    Reply
    1. Oduševljen

      U pravu ste! Ja imam njivu na Iverku, evo može tu da bude parking na prilazu gradu. Lepo kreneš do Iverka ostaviš kola pa posle peške do grada, to je zdravo. I svidja mi se da na imanju Publika na Jadru napravimo parking pa da vlasnik nekadašnje kasarne naplaćuje ulaz. Meni je takodje top ideja da u bašti Doma vojske napravimo parking, ono ionako nepokošeno , nije lepo. I ovo da samo novi automobili budu na ulicama , to je to. Samo nova vozila. Šta ima sitrotinja da se voza, u pravu ste, tabanovića fijaker bato. A Tešnjar lepo srušimo, sve , dogovorimo se sa vlasnicima objekata ili bolje donesemo rešenja o rušenju pa bagerom počistimo sve i tu parking sa obe strane .Odlična rešenja, ja sam oduševljen. Vidi se da ste baš dobro promislili ! Oduševljen!

      Reply
      1. Mirko

        I ja sam! Evo peticiju Kreni promeni odma da napravimo! I ja bih tu dodao da onima koji dolaze u Valjevo naplaćujemo ulaz. Oćeš da udješ , kolima starim 15,5 godina? Plati brate. Koliko krugova da se vozaš? Al bi se namlatili. Šta će ovde? Da mi se parkiraju po gradu jel? A Tešnjar? I to je starije od 15 godina. Razumem logiku. A za stanare u zgradama malo je po dva parking mesta . Razmislite malo , šta ako slavi čovek pa dodje više njih autom, naravno ne starijim od 15 godina.

        Reply
  7. Zile

    Битно да комунална полиција прима плату. МУП такође. И све је уреду. Ја стварно не видим у чему је проблем. Од отпада не може да се живи. Од кола не може да се прође тротоаром. Шприцеви од дроге на све стране. Стварно не видим у чему је проблем.

    Reply
  8. Dragan

    JKP VIDRAK VALJEVO NIJE ŠTAMPAO NALEPNICE ZA 2023.GODINU. LIČNO SAM VIŠE PUTA IŠAO I TRAŽIO DA KUPIM NALEPNICU ZA PARKIRANJE U ZONI TEŠNJAR I SVAKI PUT NA BLAGAJNI DOBIJAO ISTI ODGOVOR .
    Ulica Milovana Glišića koja je u zoni Tešnjar je postala autoput. Ne poštuju se saobraćajni znaci koji su postavljeni sa obe strane ulaza u ulicu u pogledu zabrane kretanja pojedinim kategorijama teretnih vozila ovom ulicom. Prolaze teški kamioni sa prikolicom – kuće se tresu. Niko od nadležnih ne reaguje.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.