Dani gljiva Divčibare 2023.god

Sunčan oktobarski vikend, turistička destinacija Divčibare, kao i entuzijazam članova Gljivarskog društva Valjevo na čelu sa Dragić Tomićem, još jednom su se pokazali kao dobitna kombinacija za nadaleko poznatu manifestaciju „Dani gljiva“.

Godine od kada se održava turističko-obrazovna manifestacija više se i ne broje, ali može se slobodno reći da je jedna od prvih u ovom delu Srbije, ako ne i šire.

Tradicija da prvi vikend oktobra bude rezervisan za ljubitelje gljiva, sladokusce, i ljubitelje prirodnih lepota ovih krajeva datira još od 1996. godine, kada je prvi put održan pomenuti događaj upravo na ovom lokalitetu. Decenije su prolazile, dolazila neka čudna i turbulentna vremena, ali manifestacija je nastavila da živi, jer ono što proizilazi iz duše i srca nikada ne prestaje.

Nedaleko od samog centra Divčibara, još jednom u nizu kao izvrstan domaćin u svom prelepom ambijentu pokazao se hotel „Heba“. Gostoprimstvo domaćina i uigran tandem zaposlenih u ŠG Boranja i aktivista Gljivarskog udruženja i ove godine je bio na vrhuncu.

Mada ne tako izdašan period kao ranijih godina – duži period bez padavina, doprineo je da se gljive javljaju u nešto manjem obimu nego ranije, što ipak nije omelo posetioce da zajedno sa vodičima i determinatorima krenu put gljivarskih staza planine Maljen. Posetioci su bili mahom iz različitih delova Srbije, a najbrojniji su bili gosti iz Beograda, Novog Sada, Pančeva, Užica, Požege, Tuzle i Valjeva. Samu manifestaciju posetilo je oko 1 000 ljudi.

Nezaobilazni su bili i najmlađi gljivarčići – učenici osnovnih škola koji su organizovano došli u pratnji svojih nastavnika sa željom da saznaju nešto novo na temu ovih čudnovatih stanovnika naših šuma. I ove godine deca su bila aktivna što se tiče slanja crteža i fotograija, tako da je na nagradni konkurs pristiglo preko pedeset radova. Osnovci su svojim recitalima, kako tradicija nalaže, i ove godine svečano otvorili manifestaciju.

Kao i prethodnih godina, cilj manifestacije je da se gljive kao prirodna i organska hrana promovišu posetiocima, te da se kroz edukativna predavanja ukaže na opasnosti sa kojima se mogu susresti neuki sakupljači, da bi se maksimalno izbegle fatalne posledice koje nažalost nisu retka pojava. Iz toga proizilazi slogan ovogodišnje manifestacije – „Samo znanje sprečava trovanje“. Sa druge strane, Dani gljiva imaju i promotivni karakter, gde Divčibarci imaju jedinstvenu priliku da se pokažu kao dobri domaćini privlačenjem turista tokom mirnijeg dela sezone. Po prvi put ove godine je organizovan je ples u prirodi i to za sve generacije. Namera organizatora, kako ističe predsednik udruženja Dragić Tomić, je da Dani gljiva pored gore pomenutog budu i zabavna manifestacija, tako da svi budu opušteni i zadovoljni.

Šarenolik program doprineo da plato ispred samog hotela bude popunjen gljivarskim kotlićima – njih deset se takmičilo, kao i etno postavkama gde su se nudili raličiti domaći proizvodi i ostale rukotvorine domaće radinosti. Takmičenje u pripremanju gulaša od gljiva, presecanje trupaca ručnom testerom – kladarkom, gađanje mete sekirom, izmamilo je veliki broj posetilaca da se oprobaju u pomenutim veštinama. Stručni žiri izabrao je najukusnije gulaše od pečuraka od kojih su najbolji kotlići nagrađeni.

I ove godine nije izostala gljivarska žurka na otvorenom, ispred hotela „Heba”, a u subotu je „Dane gljiva” muzikom „začinio” Uglješa Petković.

Ova manifestacija predstavlja jedinstvenu priliku da se promoviše ekologija, zaštita životne sredine, kao i samo šumarstvo uzimajući u obzir da veliki broj volontera koji organizuje manifestaciju čine upravo zaposleni u JP „Srbijašume“. Iako je manifestacija uspešno organizovana, ipak ostaje žal što vremenski uslovi tokom proteklog perioda nisu dozvolili da se na ovom području gljive jave u većem obimu. Do sledeće godine jedino preostaje da se prepričavaju i sležu utisci sa manifestacije i da se očekuje sezona kada će pečurke u velikom broju ponovo krasiti naše šume i pašnjake.

Dipl. ing. šumarstva

Manojlović Aleksandar

2 comments on “Dani gljiva Divčibare 2023.god

  1. Turista

    Sjajna manifestacija dostojna grada Valjeva i mestu održavanja.Bravo za organizaciju

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.