Obustavljen dalji poziv za mere energetske sanacije-Već podneto 240 prijava

Zbog ogromnog interesovanja gradjana koji su se odmah prijavili za neku od mera energetske sanacije , Komisija je za sada obustavila dalji poziv za prijavljivanje. Nova sredstva očekuju se od Nove godine .

Kako je u trenutku objavljivanja javnog poziva gradjanima za prijave u okviru programa energetske sanacije , navedeno na raspolaganju do 31. decembra ove godine bilo je 25 miliona dinara, od čega je ministarstvo rudarstva i energetike opredelilo 15, a Grad Valjevo 10 miliona dinara.

Već od prvog dana objavljenog poziva na šalterima Gradske uprave zabeležen je veliki broj gradjana koji je pokazao interesovanje za neki od ponudjenih 8 mera.

Predsednik Komisije za dodelu sredstava pomenutog programa Viktor Mićić kaže da je pristiglo 240 prijava.

„Apelovao bih na građane da budu strpljivi, jer će lokalna samouprava i Ministarstvo rudarstva i energetike opredeliti dodatna sredstva za novi javni poziv, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.Javni poziv za privredne subjekte se nastavlja, otvoren je do novembra 2027. godine, a Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova praktično pauziramo, dok ne opredelimo dodatna sredstva. Očekivali smo da je interesovanje veliko i to je dobra stvar. Dobro je da su građani prepoznali mogućnost da svojim delovanjem smanje zagađenje u gradu Valjevu, s obzirom na to da je projekat „Čista energija i energetska efikasnosti za građane“ ispred Ministarstva rudarstva i energetike već treću godinu u toku i da je predviđeno da traje do 2027. godine“, poručio je Mićić.

Po njegovim rečima do sada je već više od  400 domaćinstava dobilo sredstva i  realizovalo neku od mera.

„U prošloj godini imali smo ukupno 252 prijave .Odbijeno je u prvoj fazi 5, tako da je za meru 1 – izmena stolarije bilo 166 prijava, za meru 2 – izolaciju 17, meru 3 i 4 – nabavka kotla i izmena cevne mreže 29, za meru 5 – nabavka i ugradnja toplotnih pumpi 14, za solarne panele – mera 6, 21 prijava. Do ovog momenta je plaćeno nešto više od 190 projekata, imamo i danas članove komisije koji su na terenu i koji proveravaju da li je sve urađeno onako kako je ugovorom predviđeno.
Prošle godine smo u dva navrata imali dva javna poziva ispred Ministarstva životne sredine, to je nabavka kotlova na biomasu. U prvom krugu smo imali 104 prijave, do danas je plaćeno 91, dok smo na drugom pozivu imali 260 prijava, tri su odbijene, a prihvaćeno je 136 prijava, naravno do nivoa sredstava koliko smo imali na raspolaganju. Dakle, ukupno je nabavljeno oko 240 kotlova“, zaključio je Mićić.

foto: Grad Valjevo

 

2 comments on “Obustavljen dalji poziv za mere energetske sanacije-Već podneto 240 prijava

  1. Naivčina

    Ne može se obustaviti javni poziv dok je odredjen rok za prijavu. Moraju se primiti sve prijave podnete u roku. Potom odbaciti nepotpune prijave a za ostale ispravne prijave napraviti rang liste. Oni koji imaju najviše bodova ti dobijaju. Ako nema dovoljno novca onda ti podnosioci koji ispunjavaju uslove treba da im se novac isplati u sledecoj transi napr u januaru. Kršenje zakonite procedure može biti razlog za procesuiranje.

    Reply
  2. Bloudnik

    ko ce da boduje.to je prevara tek u najavi.to nema veze sa vezom.ko je predao na vreme dok je bilo novca,ako ispunjava uslove treba da dobije.aa zaa one koji nisu stigli za mesec dana bice opet javni poziv.prosto

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.