Skupština o realizaciji budžeta, radu javnih preduzeća i dugovima iz prethodnih godina

Septembarsko zasedanje odbornika lokalnog parlamenta obeležila je rasprava o realizaciji gradskog budžeta u prvoj polovini ove godine, radu javnih preduzeća ali i dugovanjima koje grad treba da izmiri na osnovu sudskih presuda. Dok su opozicioni odbornici kritikovali realizaciju pojedinih budžetskih pozicija, sa druge strane vladajuća većina ukazivala je na projekte koji su do sada realizovani i šta sve treba da bude završeno u narednom periodu.

Obrazlažući Izveštaj o izvršenju budžeta grada Valjeva za period januar – jun 2023. godine Željko Tabašević, rukovodilac Odeljenja za finansije, rekao je da su u prvih šest meseci 2023. ukupni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iz prethodne godine grada Valjeva iznosili 2,575 milijardi dinara, što je 52,57 odsto u odnosu na plan, tekući prihodi i primanja iz budžeta grada realizovana su u iznosu od 2,227 milijardi, odnosno 49,3 odsto. Po njegovim rečima, najveći deo prihoda i primanja budžeta ostvaren je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke – 1,221 milijardu dinara, dok je u okviru toga najveći udeo poreza na zarade – 1,017 milijardi dinara. Prihod od poreza na imoinu iznosio je 260,8 miliona dinara. Rashodna strana budžeta na polugodištu je bila “teška“ 2,154 milijarde dinara, nešto manje od 44 odsto u odnosu na plan.

Predsednica Skupštine grada Valjeva dr Snežana Rakić istakla je da je u prvih šest meseci ove godine ostvarena odlična realizacija ukupnih prihoda i primanja. Navela je da je Valjevo sa dolaskom dve nemačke kompanije, kao i otvaranjem pogona Hajsens, dobilo značajne poreske obveznike “koji će doprineti bržem i boljem punjenju budžeta“.

“Broj nezaposlenih je na istorijskom minimumu. Ove fabrike, ukljuljučujući i Hajsens, će u narednom periodu zaposliti oko 2.300 radnika. Treba istaći i potrebu za preko 100 radnih mesta u nova tri vrtića“, kazala predsednica Skupštine grada Valjeva.

Odbornica Radmila Nastić Antanasijević nagalsila je da realizacija gradskog budžeta u prvih šest meseci ove godine teče odličnom dinamikom. Kako je navela svi projekti koji su započeti i planirani su ostvareni “završen je Dom za stare, rekonstruisani sportski objekti, urađen biciklistički park na Divčibarama, završena rekonstrukcija stare Šeste škole za potrebe Predškolske ustanove, ulagano u infrastrukturno opremanje Privredne zone, otvorene nove fabrike, sredstva pomoći republike evidentirana kroz realizaciju brze saobraćajnice, dolazak gasovoda za Valjevo …“.

“To su sve dobre i pozitivne stvari koje će biti realizovane u potpunosti u skorijoj budućnosti. Gradonačelniče Gojkoviću, ja moram da primetim i istaknem, da sve ono što ste obećavali građanima dolaskom na vlast 2020. godine, ste skoro sve i ostvarili što se da videti prema realizaciji budžeta već u prvoj polovini ove godine, odnosno u drugoj polovini vašeg mandata“, rekla je Radmila Nastić Antanasijević.

Sa druge strane odbornik Zoran Živković mišljenja je da realizacija budžeta iz Fonda za zaštitu životne sredine od 28,2 odsto ukupnih izdvajanja nije dovoljna. Pozdravio je napore grada da se u cilju smanjena zagađenosti vazduha izmesti kotlarnica iz kasarne na Šabačkom putu.

“Prihodovna strana već na prvi pogled otkriva da ste zaboravili obećanja iz Bele knjige, data pre 12 godina, pre nego što ste prvi put došli na vlast. Princip zagađivač plaća je gurnut pod neki tepih i to pokazuje procenat naplate nakande za zaštitu i uređenje životne sredine od svega 38 posto. Ništa neobično. “Krušik“ najveći pojedinačni zagađivač vazduha a verovatno i veliki zagađivač površinskih voda nije u postojećem državnom registru zagađivača, a o lokalnom registru i da ne govorim, jer je i on nestao ispod nekog tepiha. I na rashodnoj strani po običaju najmanje ostvarenje ima u programu zaštita životne sredine, bednih 28 posto“, rekao je odbornik Željko Trifunović.

Kada se govori o izveštaju o realizaciji gradskog budžeta odobrnik Đorđe Pavlović je rekao da su tu važne tri stvari – priprema, realizacija i analiza.

“Priprema je stvarno katastrofalna! Ako Vi u tri meseca ne možete da održite sednicu Gradskog veća, ne računam zadnjih sedam dana kada “spakujete“ tri sednice. Ništa novo, izveštaje nam vrtite, nikakva nova ideja, nikakav novi materijal … U jeku građevinske sezone, u jeku vaših investicionih napora, u jeku kako ste sami rekli priprema za izbore, za sedam dana imate tri sednice Veća. Nemojte da počnemo da shvatamo da se odluke donose van ove zgrade. Dakle, neki tamni koridori moći odlučuju o ovom gradu. Kada je u pitanju realizacija, ona je zanimljiva iz dva razloga, jer vidimo šta vam je zaista važno a šta je ipak manje važno ili niste dovoljno sposobni da realizujete ono što ste planirali. Primer je vodosnabdevanje 35 procenata, ili zaštita životne sredine. To je standardno loše. Ali, ima nekih pozicija koje su fantastično realizovane, kao što su medijske usluge i to je za prvih šest meseci realizovano sa 98 procenata. Niko za tri godine nije izašao sa izveštajem. Gradonačelnik i Gradsko veće uporno izbegavaju da nam podnesu izveštaj šta su to radili, već slušamo neka obećanja“, kazao je Đorđe Pavlović.

U izlaganju o realizaciji budžeta za prvih šest meseci ove godine šef odborrničke grupe Srpske napredne stranke Radojica Rstić je naveo da nema lepšeg početka u izveštaju od toga da su u Valjevu otvorene dve nove nemačke fabrike, intenzivirani radovi na izgradnji dva obdaništa u zgradi bivše Šeste škole, kao i dogradnja obdaništa “Bambi“.

“To su lepe vesti. To su velike činjenice koje građani Valjeva znaju i skojima ćemo mi naravno izaći pred izbore, kada budu došli. Podsetiti ih na sve to šta smo uradili i na sva obećanja koja smo dali pre tri godine i koja smo skoro sva ispunili za tri godine mandata lazara Gojkovića, njegovog tima i ove skupštinske većine. U prvih šest meseci samo u puteve investirnao je 180 miliona dinara. Da ne ponavljam koliko je parkinga uređeno. Gde god se okrenete vidite razliku. Da li vi uopšte vidite razliku ovog grada sad i od pre deset godina? Da li vi vidite razliku između Srbije sad i pre deset godina? Koliko je ta država, koliko je ovaj grad napredovao. To svi vide i to je teško sakriti. Ne može se to zamagliti samo pričom o kvalitetu vazduha u gradu Valjevu, sa kojom ćemo se složiti da nam vazduh nije zadovolajvajućeg kvaliteta. Ali, moramo se složiti i sa činjenicama da nam je ovaj grad i ova skupštinska većina i gradonačelnik preduzeli mnogo mera da se ta situacija popravi “, rekao je Rstić.

Sa skupštinske govornice odbornik Dragomir Vitorović je  ustvrdio da gradu preti blokada instiucija ukoliko ne izmiri obaveze po sudskoj presudi u visini od 132 miliona dinara. Kako je objasnio reč je o rešenju koje je doneo Viši sud a koja se tiče neizmirenih obaveza iz obaveznog otkupa o oduzetoj zemlji u Poljoprivredni zemljišni fond iz 1953. godine.

“Ovo nije delo ove vlasti, ovo je iz 2015. godine. Zašto se nije poštovao zakon, koji do slovce kaže da “ukoliko postoji zemljište koje je oduzeto u Poljoprivredni zemljišni fond ono će se vratiti“. Zemljište postoji i nije izgrađeno, ukoliko ne postoji daće se adekvatno i treća solucija je novčana nadoknada. Zašto je tadašnji pravobranilac prihvatio novčanu nadoknadu, kad zemljište postoji i dobro je ako je odgovarajuće, može se prodati i namiriti budžet. Ali, se bojim da je tresetno, ne može se prodati. Neko je debelo zarobio nas odbornike i ovu Skupštinu. Treba preispitati rad tadašnje komisije za vraćanje oduzete zemlje i zašto nije vraćena zemlja koja postoji. To je neodgovorna politika neke prethodne vlasti. Mi ovo platiti moramo da ne bi doveli grad u blokadu. Izvore prihoda moramo tražiti, ali krivca moramo tražiti. Ovo je pravosnažna presuda Višeg suda gde žalba ne odlaže izvršenje i ako dovedemo blokadu institucija u gradu Valjevu mi smo odgovrni. Ali, zato građani Valjeva moraju da znaju da mi ovo nismo napravili i da građani znaju ko je odneo 300 miliona dinara odnosno 30 kilometara seoskih puteva iz ovog gradskog budžeta“, rekao je Vitorović.

Inače, odbornica Snežana Čkojić ubuduće će u Skupštini grada nastupati kao odbornik Srpske narodne partije, koju predvodi Nenad Popović, čije ciljeve i program će, kako je rekla, zastupati i boriti se za Srbiju i naše Valjevo.

 

 

 

5 comments on “Skupština o realizaciji budžeta, radu javnih preduzeća i dugovima iz prethodnih godina

  1. Dragan

    bravo za vitorovca koji optuzuje bivsu vlast za sve sto je lose. to svi odbornici moraju da rade kako bi gradjane odvratili od glasanja za neku drugu opciju. gradjanima se mora usaditi u glavu da je opozicija za sve kriva

    Reply
  2. Zoran

    Uspeo sam da pogledam ovu sednicu s’početka, iz sredine i pri kraju, u Gigantu, pustio me novi šef one doktorke muž. On lagano čit’o knjigu, a ja malo gled’o TV. Divota jedna od eksperata i „modela“.
    Dosta toga mi nejasno, al’ ‘ajde.
    Na početku, videh, svi se uredno prijavili – da se to dobije dnevnica, e a ondaaaa, jedno po jedno lagano i u tišini izađoše i ne vratiše se ni do glasovanja – oko 19 sati.
    Prvo na vrata zaglaviše one dve zdravstvene novoradikalke, pa neovisno neovisni odbornici i odbornice, pa gro socijaljista, i još po neko…
    Od 50 komada osta njih 30. Može da se radi. Da ne bi onog Petničarka i Bastinog ova sednica bi zaista izgubila svoju draž somnabulnih prepucavanja i svakojakih kerefeka. Zvezde su bili onaj Zdravosrbijanac i tregeraš, dok je onaj debeli ispred tregeraša uredno spav’o na klupici. dobra je bila i ona „pesnikinja“ koja po 7 put promeni stranku i od sad naspupa pod okriljem koj će ga znati koga… Bajno je bilo čuti primedbe novog, a saradljivog, šefa odbornika SPSa i videti šetnju jednog „modela“ po koju je vozač mor’o da ode oko 6 sati izjutra u Beograd, ali i da je vrne oko 19 sati predveče u Prestonicu – na neki važan Simpoziju, koji je inače propustila… S desnog krila zapaženi su bili penzosi, kad se probude i po nešto dobace. Sve u svemu, ovi što ostadoše do kraja, pošteno zaradiše dnevnicu, uz koju popijenu kafu i sok.

    Reply
  3. Poljoprivrednik

    Vitorovac smešan si,kada je neko odgovarao za nešto.Predhodni saziv poveća plate rukovodiocima nezakonito,dali je neko odgovarao za velike isplate,ne.!.Zašto nevrate nezakonite isplate??Neke osobe su i dalje na položajima u GU,zašto nema krivične prijave?,.Zna se koje potpisivao.kreni prvo od GU !!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.