POKS: Ko se to poigrava sa strpljenjem srpskog seljaka?

Delegacija Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije Valjevo juče je prisustvovala liturgiji povodom slave Rođenja Presvete Bogorodice – Male Gospojine u valjevskom selu Donja Kamenica. O formiranom odboru u Donjoj Kamenici i položaju seljaka u Srbiji, POKS govori u saopštenju za javnost. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Funkcioneri Gradskog odbora su održali sastanak sa članovima i simpatizerrima POKS iz ovog sela koje je poznato kao izrazito tradicionalno i državotvorno. Posle dužeg razgovora formirano je  Povereništvo  Mesnog odbora POKS Donja Kamenica.

Za poverenika je imenovan Miodrag Nastić, dugogodišnji aktivista nacionalno demokratske i Svetosavske opcije, navodi se u saopštenju POKS-a.

Obraćajući se članovima novog Povereništva, Potpredsednik Gradskog odbora POKS Valjevo Dragan Bogdanović koji je i Predsednik Saveta za poljoprivredu i obnovu sela Gradskog odbora POKS Valjevo između ostalog je istakao sledeće:

„Srpsko selo i poljoprivredni proizvođači koji sa svojim porodicama čuvaju dedovinu i u vrlo teškim uslovima ne ostavljaju kućni prag, kandilo i ikonu Sveca zaštitnika svojih imanja, dovedeni su u vrlo tešku, gotovo bezizlaznu, situaciju.

Kao što znate, u našem kraju i širom Zapadne Srbije ove godine su otkupne cene kupine i maline nekoliko puta niže nego prethodne dve godine. Šljiva koja je simbol našeg kraja je podbacila zbog poremećaja klime u najgorem trenutku po rast ove voćke. Izostala je briga države i lokalne samouprave pa su seljaci proizvođači jedini na šteti. Zaštićeni su veliki hladnjačari, veletrgovci i izvoznička preduzeća, zaštićene su banke a sve je puklo po našim leđima.

Ne mogu a da ih sve zajedno ne upozorim, Srbija je malo i naša država gospodo!

Predsednik Srbije i ministri u vladi Srbije ponosno saopštavaju da je ulje na “ boljoj ceni“ pojeftinilo za 16 dinara. Ja ih podsećam da je prošle godine otkupna cena suncokreta  bila duplo veća nego ove godine. Ove godine se proizvođačima isplaćivalo 36 dinara a prošle 76 dinara. Podsetio je Potpredsednik POKS Valjevo.

Sličan sunovrat cena doživele su i žitarice.

Stanje je neodrživo u svim krajevima Srbije, od severa do juga i od istoka do nas na zapadu Srbije. Svi proizvođači imaju samo gubitke.

Širom Srbije seljaci konstatuju isto: Najskuplji dizel, najmanje subvencije i najniže otkupne cene u Evropi. To više nije slučajnost i incident. Radi se o uigranom sistemu pljačke proizvođača koja je dobila takve razmere da ugrožava dostojanstvo i opstanak porodica koje žive i proizvode na svojim seoskim imanjima.

Zahtevi da se povećaju otkupne cene ostali su u senci “ na sva zvona“ najavljenog pojeftinjenja određenih artikala.

U danima kada se priča o jeftinom parizeru i pojeftinjenju još dvadesetak proizvoda, uzgajivači goveda su dobili niže otkupne cene za kilogram junetine. Cena je pala na 2,8 evra ili 30 dinara žive mere za kilogram. Uzgajivači su jedva opstajali i sa cenom od 2,9 evra. Umesto da se podigne na 3,0 evra što bi garantovalo kakav takav opstanak, desio se pad cena. Gospodo, ako tako nastavite da mislite samo o svom brzom i velikom profitu, uticaćete i na gašenje proizvonje u ovoj vrlo bitnoj grani poljoprivrede. Da li ste svesni i te opasnosti, upitao je Predsednik Saveta za Poljoprivredu Gradskog odbora POKS Valjevo.

Pojeftinjenje u prodavnicama će ići preko leđa proizvođača.

Država umesto da poveća subvencije proizvođačima hrane, uvede carine na uvoz hrane, prepolovi PDV na hranu i ograniči trgovačke marže; izlaz traži u kažnjavanju seljaka, kao da do sada nisu kažnjavani i uništavani čitav jedan vek.

Pored najskuplje nafte i đubrivo je skuplje nego bilo gde u okruženju Srbije.  Maksimum je dostignut sa cenom od 135 dinara po kilogramu. U isto vreme otkupna cena pšenice je pala sa 40 na 20 dinara.

Slično je sa kukuruzom čija otkupna cena je pala sa 35 dina po kilogramu na 17 dinara. Suncokret je prošle godine u otkupu plaćan 76 dinara po kilogramu a sada je cena 36 dinara. Sa takvim proizvođačkim cenama seljaci i selo idu u čistu propast jer ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje.

Da apsurd bude veći na svetskim berzama cene ratarskih proizvoda su više nego značajno veće od otkupnih cena u Srbiji. Umesto da oslobodi izvoz kako bi proizvođači postigli veđu zaradu prodajom van granica Srbije, država je oslobodila uvoz od carina i tako puni džepove uvozničkom lobiju i inostranim seljacima koji uz velike subvencije od svoje države i loš kvalitet u Srbiji prodaju hranu po niskim cenama.

Da li su naši dedovi, osnivači Srbije, mogli da pretpostave da će se njihovi potomci ovako mučiti na svojim domaćinstvima?

Ako se ne organizujemo politički i ne podržimo nacionalno svesne i u državnom smislu odgovorne ljude koji će vaskrsnuti Srbiju kao nacionalnu i demokratsku državu koju ćemo mi seljaci kao i uvek do sada hraniti i braniti, nema nam opstanka, poručio je Dragan Bogdanović na kraju obraćanja članovima Povereništva POKS u Donjoj Kamenici,“kaže se u saopštenju za javnost Gradskog odbora POKS Valjevo.

 

6 comments on “POKS: Ko se to poigrava sa strpljenjem srpskog seljaka?

 1. vaši su na vlasti

  To kad kažeš da hoćeš nacionalnu i demokratsku državu, to ti je isto ko da kažes da si u isto vreme i za Ameriku i za Rusiju. Nacionalnu ste dobili, i najviše je srpski seljak i kumovao tome. A demokratiju ste izbacili kroz prozor, jos tamo u martu 2003′.
  Ko li se to poigrava sa strpljenjem srpskog seljaka, s obzirom da je srpski seljak i izabrao ovu vlast? Ko bi to mogao biti, velika je misterija.

  Reply
 2. Анонимни

  Halo, monarhisti, ko je kriv za sve to sto ne valja u nasem drustvu. Da li hocete da kazete da Predsednik, Premijerka, Vlada i ministri ne rade dobro svoj posao. Recite jasno i glasno ko ne radi dobro!

  Reply
 3. Јоца

  Većina seljaka iz Kemenice i okoline zaposlila se u Krušik, šta mislite kako? Pa svi su glasači vlasti! Zaposlene su domaćice preko 50 godina, samo sa osnovnom školom i bez dana radnog iskustva bilo gde. U poštenje srpskog seljaka odacno ne verujem. Srpski seljak samo kuka ns sve i onda se proda za kilometar asfalta.

  Reply
 4. Pop stanislav

  pa seljaci glasaju za SNS sektu u Valjevu SNS izgubio na prošlim izborima a u selima dobio ubedljivo pa šta su tražili to i dobili

  Reply
 5. Rale

  Seljaci su obrukali slavne pretke,kupi ih Vučić za kilo šećera i zejtina…BRUKA NEVIĐENA !!!

  Reply
 6. Jана

  Jooooj zemljo dembelijo!!!! Pitajte Dragana Bogdanovića. predsednika za obnovu sela, gde mu radi sin? UŽAAAS šta pišete. ko se za koga zalaže!!!!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.