Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja u nedelju 10. septembra

Tradicionalna ovčarska izložba u  Pričeviću ove godine će se održati po 16. put za redom.U nedelju 10. septembra  biće izloženo oko 200 grla , a uporedo će biti održan i Festival jagnjećeg pečenja.

„Manifestacija je izuzetno značajna za naš grad i naše poljoprivredne proizvodjače jer na ovaj način promovišemo ovčarstvo u valjevskom kraju . Moram da podsetim da smo ove godine na Sajmu u Novom Sadu bili  apsolutni šampioni u ovčarstvu sa izloženim grlima Ace Stanarevića. Očekivanja su nam da ove godine u Pričeviću budu prikazana najbolja  grla“, rekao je najavljujući već poznatu manifestaciju direktor Agrorazvoja , Goran Marjanović.

Predsednik Komisije za izbor grla za ovogodišnju izložbu bio je dr Radoslav Vujić koji  je rekao da je odabrano oko 200 grla .

„Vi znate da se muška grla prikazuju pojedinačno, a ženska u kolekcijama. Kada je u pitanju broj grla najviše će ih biti u kategoriji odrasla grla gde imamo 18 kolekcija odnosno 90 grla, zatim mladje ovce 6 kolekcija ili 30 grla, dviski pet kolekcija ili 25 grla . Kada su u pitanju muška grla odabrano je odraslih ovnova 6 grla, mladjih ovnova 7 grla i dvizaca 5 grla.Ove godine imamo i jednu specijalnu nagradu i pored toga proglasićemo i apsolutnog šampiona izložbe dok za sve ostale kategorije imamo 4 nagrade“, najavio je Vujić.

On kaže da je ove godine nešto manji broj grla čemu je razlog bojkot službe iz Pecke. „Tamo je kolega Rabat zvao poljoprivredne proizvodjače da se ne odazivaju ovoj manifestaciji iz samo njemu znanih razloga , tako da je iz tog razloga nešto manji broj ,ali to neće uticati na kvalitet prikazanih grla  i zato bih se zahvalio svim kolegama koje su učestvovale u samoj organizaciji. Ove godine smo imali veliki period kiše , a poznato je da ovce ne vole vlagu, ali zahvaljujući našim odgovornim poljoprivrednicima sigurno se nećemo obrukati kada je u pitanju ovčarska proizvodnja. Nadam se da ćemo sledeće godine imati i malo bolje uslove i da će konačno biti uradjena i nadstrešnica o kojoj duže vreme govorimo“, rekao je Vujić.

Ovčarsku izložbu tradicionalno će pratiti i Festival jagnjećeg pečenja , podsetila je Snežana Birčanin . „Za sada je prijavljeno oko 70 takmičara , a imaćemo ponovo i prodajni deo sa narodnim radinostima i domaćim proizvodima. Moramo istaći da ove godine imamo tri puta više prijavljenih nego prošle godine što je i pokazatelj da smo prošle godine uradili pravu stvar što se tiče organizacije“, rekla je Birčanin.

Svečano otvaranje manifestacije predvidjeno je za 12 časova , a očekuje se da će otvaranju prisustvovati ministarka poljoprivrede. U sklopu manifestacije biće organizovano i Medicinsko selo , ali i priredjen bogat kulturno umetnički program.

6 comments on “Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja u nedelju 10. septembra

  1. Zoran

    Pa Dragane, podrazumeva se da Grad ulaže, svake godine, sve više sredstava u kulturne manifestacije i festivale. Neposredno pre održavanja „Čvarkijade“ ide pozorišni festival, a krajem godine imaćemo priliku da uživamo uz džezere. Jedino bih preporučio Gradskim rukovodiocima da malo brižljivije prekontrolišu trošenje tih novaca, jer zaista su sve veća ulaganja u gradske festivale.
    Za pozorišni festival je ove godine, kao nikada do sada, izdvojeno preko 2.000.000, dinara, a da svi rede besplatno (pre svih glumci) osim ova dva Mionička i jednog Novosadskog (koji uzgred budirečeno koštaju preko 1.200.000 dinara). Gde odu tolika sredstva ako je sve džabe?

    Reply
  2. Dragan

    slazem se. za te pare date za pozoriste su se mogle napraviti bar 3 seoske olimpijade da seljaci nadvlace konopac i da deca igraju kolo. a taj dzez je americka muzika i neznam koliko nam je to potrebno sad kad nas narod voli rusiju

    Reply
    1. Zoran

      U potpunosti se slažem g. Dragane. No problem je što se direktor Abraševića ne meša u te pozorišne igrarije. Sve je prepustio **** koga je onaj čudni a prethodni gradonačelnik spasao da ne ostane bez posla, a na zahtev maglovitog dase s’Povlena.
      Pored stalno uposlenog pomoćnika kostimografa u Abrašu plaća se, i to debelo, pomoćnik iz Doma kulture – a svi kostimi Abraševićevi, a ostale tuke radu za đabe. Pored sjajnih naših, dovlače se glumci sa strane, jer lakše je njih platiti nego naše koji rade za dž… Pošto li je ta mašina za pranje love?

      Reply
      1. Dragan

        neznam stvarno ali sam siguran da su nasi clanovi posteni. ko nije nek odgovara na stranackim organima i na njegovo mesto dolazi drugi clan koji je posten

        Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.