Jablanica propada – Od Obrazovnog centra samo promaja

Svako ko je bar pogledao u pravcu nekadašnjeg hotela Jablanica može da zaključi da je objekat u sve lošijem stanju, a da od najavljenog Obrazovno naučnog centra nema ni govora.

Hotel Jablanica , nekada vlasništvo preduzeća „Jablanica“  sada je u vlasništvu ministarstva prosvete, s obzirom da je hotel zbog dugova preuzela Direkcija za imovinu. Agencija za privatizaciju je 26. decembra 2007. godine raskinula ugovor o privatizaciji „Jablanice“ u Valjevu „zbog neispunjenja obaveza kupca“, a 4. januara 2008. i rešenje kojim je kapital „Jablanice“ prenet Akcijskom fondu Srbije. Tada se 65,44 odsto kapitala te fabrike našlo u vlasništvu Akcijskog fonda Srbije, „MBR“ Mladenovac ima 6,55 odsto, a mali akcionari preostalih 28,01 odsto akcija. „Jablanica“ je u osnivanje nove firme „Jako gradnja“ uložila nenovčani kapital u vrednosti od 558 hiljada evra, koji je činio samački hotel „Jablanica“ sa 105 kreveta i restoranom sa 120 mesta.
Tu istu upravnu zgradu i hotel kupio je Vidoje Vujić 2007. godine za 90 miliona dinara, a samo mesec dana kasnije „Jako gradnji“ prodat je „Jablaničin“ pogon u naselju Gorić.
To je već neko će reći stvar istorije koja se vezuje za sva društvena preduzeća nekada u Valjevu. Dok su prostori nekadašnjih fabrika sada u najvećoj meri  posve nešto drugo , nekadašnji hotel stoji kao spomenik tim vremenima.

Naime, još 2016. godine preduzeće Vujić ušlo je u program UPPR-a kojim je predvidjena bila prodaja pomenutog hotela. Pravog , privatnika,  kupca,  očito nije bilo jer je država Srbija, odnosno Direkcija za imovinu isti potom kupila  za 1,5 miliona evra . Ista Direkcija hotel je prenela ministarstvu prosvete.

Svojevremeno ministar Mladen Šarčević najavio je da će u tom prostoru biti Učenički dom za sve djake koji dolaze u Valjevo na školovanje.  Ali od toga nije bilo ništa. Nova odluka bila je da u tom prostoru bude oformljen Obrazovno naučni centar . Kako je objašnjeno Centar bi bio namenjen izučavanju alternativnih izvora enegrije kao što su vetroelektrane, solarni paneli , geotermalne pumpe. Ovaj Obrazovni centar bi se u radu oslanjao na Tehničku školu u Valjevu koja obrazuje učenike tehničkih smerova.

Pre dve godine ministarstvo prosvete je najavilo da je za tu godinu predvidjeno raspisivanje tendera za projektovanje, a finansijskim planom opredeljeno 35 miliona za gradjevinske radove. Da li je uopšte radjeno projektovanje nije poznato, ali gradjevinski radovi nisu izvodjeni sigurno.

Ako se podsetimo, u blizini hotela nalaze se i barake u kojima je nekada živelo nekoliko porodica radnika nekadašnje Jablanice . Za njih se prvi put čulo kada im je isključena struja jer su bili priključeni za sam hotel koji je imao ozbiljne dugove , a potom i da su zbog kupovine hotela od strane države morali biti iseljeni.

Za hotel smo potom čuli i kada je u nekadašnjem restoranu izbio požar za koji se veruje da ga je izazvao bačeni opušak , s obzirom da je hotel umnogome i smetlište , mesto okupljanja narkomana i skitnica .

Sam objekat poseduje prostran sopstveni parking, 51 sobu sa 103 ležaja i jedan apartman. Restoran ima kapacitet 120 mesta . I sve je to sada jedno veliko ništa , ideja na papiru od koje se dalje nije maklo. Jedno se priznati mora , s obzirom da je zgrada i dalje stabilna može se konstatovati da je preduzeće Jablanica nekada ozbiljno radilo gradjevinski posao ,a  kako su mnogi prozori polupani , vrata razvaljena i promaja je više nego evidentna, izgleda da sada jedino onaj deo vezan za vetroparkove može da se podvede po: delom realizovano.

 

16 comments on “Jablanica propada – Od Obrazovnog centra samo promaja

    1. Pjerili

      Urednik “Vamedia“ je otklonio predočenu grešku i potvrdio da restoran ima kapacitet od 120 mesta. Hvala uredniku “VAMEDIA“ koji ima sluha za glas javnosti.

      Reply
  1. Drug Crni

    Jablanica uništena da bi privatne firme uspele,istu sudbinu zadesilo Valjevsku pekaru i mnoge firme .Poenta da niko za ništa nije odgovarao od Uzora ,Srbijanke,Dive,Kožara,Filipović,Valjevska štamparija ,,Elind,Gradac,Standard,Termovod,Mašino rad,.Za lokale koji su postojali od Merkura ,loris,Crvena zvezda,Kluz itd,Ko su danas vlasnici !! i na koji način su došli do lokala.

    Reply
  2. Анонимни

    Propada i Narcis, Grand, Oficirski dom ili Dom vojske, zgrada Radio Valjeva, kafana Drina, i ima toga još.
    Zgrada Jablanice je pogodna da tu bude Visoka medicinska škola, koja pre toga treba da bude osnovana ili istureno odeljenje Medicinskog fakulteta.

    Reply
  3. Nušić

    Ovo samo govori koliko se u našoj zemlji ozbiljno promišljaju i planiraju stvari. Kako koji ministar dođe ima novu ideju, a da one iz mandata prethodnog nisu realizovane. Sve se radi ad hoc i bez jasne strategije i plana. To je slika i prilika aktuelne vlasti u Srbiji.

    Reply
  4. Dragan

    moze ovo da se skocka da bude lep objekat. samo grad ili ministarstvo treba da raspise konkurs pa da vujic postavi stolariju i eto hotel kao i pre sto je bio

    Reply
    1. Slavko

      imamo sposobnog gradonačelnika,on to može da reši sećate li se ulice Vuka Karadžića završio je za rekordne 2 godine.A ko zna šta bi bilo kada bi se probudio.

      Reply
  5. Valjevac

    Uđitr unutar hotela da vidite tek zlo u centru grada,izgleda da je Valjevo baš proklet grad i ovo je pravljeno na pasjem groblju kao i nove zgrade na ciglani,raspityjtese šta je bilo nekada u naselju Sretena Dudića?

    Reply
  6. Duplo golo

    Valjevo nije ni proklet ni uklet ,ljudi su ti koji su zlo ,bahati,pohlepni i zato je ovaj grad na dnu životne lestvice jer ga vode neobrazovani, nepismeni tacnije polusvet bez idea ambicija i na kraju i morala, zato smo ovde gde jesmo rođaci …

    Reply
  7. Urbanista

    Grad Valjevo je rupetina, duboka kao marijanski rov u pacifiku. Prodjite pesackom zonom i sve ce vam biti jasno. Grad vode moroni, stanovništvo kockarsko, zelenasko i psihicki poremeceno… Mnogo je jablanica u ovom gradu, kada bi ih popisali, lista bi bila podugacka

    Reply
  8. Istina

    Tačno, narod pohlepan, samozljiv…
    Od Srpskog domaćina gostoprimljivog i gostoljubivog su napravili najgori narod u Evropi. Ko? Pa vlasti koje se vrte u krug poslednjih 30 godina. Vlasti koje su sve upropastile, pa i osobine Srpskog naroda…
    Omladino pakujte kofere jer život je jedan i treba ga živeti, a ne prezivljavati kao polovina građana Srbije.

    Reply
  9. BRAĆA neimari

    Ko je upropastio bivšu ,,Slogu“ ? Isti upropastili Grand,Narcis,Jablanicu,Mladost dečje odmaralište i sve ostalo na Divčibar… visoravni…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.