Efekti 10: Privremeno zatvorene male škole čekaju djake

U prošloj godini jedna seoska škola je zatvorena jer nije više bilo djaka koji bi školu pohadjali, činjenica je i efekat negativne demografije koju je pokazao poslednji popis stanovništva. Broj učenika u gradskim školama varira , a ukoliko bi u selima gde škole ne rade ponovo bilo dece i škola bi ponovo otvorila vrata, saznajemo u Školskoj upravi.

Valjevo kao grad ima manje stanovnika , a osetan pad broja stanovnika zabeležen je na seoskom području izmedju dva popisa stanovništva. Činjenice pokazuju da je nekada, osamdesetih godina ,  Prva osnovna škola imala čak sedam odeljenja prvog razreda. Sada je situacija drugačija pa se broj odeljenja kreće oko 4.  Ako bismo posmatrali ne samo period izmedju dva popisa već i decenije pre toga mogli bismo i najočitije da vidimo pomenute  promene.

Izadjemo li iz Valjeva, u smislu gradskog područja, promene su još prisutnije i vidljivije. Nekadašnja prepuna školska dvorišta seoskih škola već od devedestih na ovamo zamenila je jedna drugačija slika.  Vrlo često u četiri razreda biva ukupno pet učenika pa i manje.

„Grad Valjevo ima 6 srednjih škola i 15 osnovnih škola, 8 na seoskom području i 7 gradskih škola. Ukupan broj izdvojenih odeljenja je 34. Od toga 32 su 4-razredene škole, a dve su 8-razredne škole u Goloj Glavi i Pričeviću“, navodi načelnica Školske uprave Zorica Jocić. Podaci ove institucije pokazuju sledeće:

-OŠ „Prva osnovna škola“ Valjevo ima 2 izdvojena odeljenja.

-OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ Valjevo ima 1. izdvojeno odeljenje.

-OŠ „Andra Savčić“ Valjevo ima 2 izdvojena odeljenja.

-OŠ „Nada Purić“ Valjevo, OŠ „Sestre Ilić“ Valjevo i OŠ „Desanka Maksimović“ Valjevo nemaju izdvojena odeljenja.

-OŠ „Milovan Glišić“ Valjevo ima 1. izdvojeno odeljenje.

-OŠ „Sveti Sava“ Popučke ima 1. izdvojeno odeljenje.

-OŠ „Prota Mateja Nenadović“ Brankovina ima 4 izdvojena odeljenja.

-OŠ „Stevan Filipović“ Divci ima 3 izdvojena odeljenja.

-OŠ „Dragoljub Ilić“ Dračić ima 3 izdvojena odeljenja.

-OŠ „Zdravko Jovanović“ Poćuta ima 2 izdvojena odeljenja.

-OŠ „Milovan Glišić“ Valjevska Kamenica ima 6 izdvojenih odeljenja.

-OŠ „Miloš Marković“ Donje Leskovice ima 5 izdvojenih odeljenja.

-OŠ „Ilija Birčanin“ Stave ima 4 izdvojena odeljenja.

„Za izradu mreže škola nadležne su lokalne samouprave koje procenjuju koliko škola treba da se nađe u mreži u skladu sa potrebama žitelja. Stručno mišljenje o mreži škola svake lokalne samouprave daje Školska uprava, a Ministarstvo prosvete donosi rešenje o saglasnosti na akt o mreži osnovnih škola. Cilj lokalnih samouprava, Ministarstva prosvete i Školskih uprava je očuvanje seoskih škola i odeljenja gde god je to moguće. Konkretno, kada su u pitanju seoske škole sa područja Školske uprave Valjevo gasila su se samo ona izdvojena odeljenja gde više nije bilo dece stasale za školu. U odnosu na prošlu godinu na području grada Valjeva ugašeno je 1. izdvojeno odeljenje u Paunama koje pripada OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ Valjevo zato što nije imalo ni jedno dete koje bi pohađalo tu školu“, pojašnjava načelnica Jocić.

Ne treba zaboraviti da se 2019.godine na sednici Skupštine našao se predlog o novoj mreži škola kojim se neka odeljenja van matičnih škola gase ili zbog malog broja učenika pripajaju drugim školama. Ova tačka dnevnog reda izazvala je veliku polemiku u javnosti iako je svima bilo jasno da je osnovni uzrok takve odluke činjenica da nema dovoljno dece u valjevskim selima. Grad je potom zauzeo stav da bez obzira koliko dece ima u odeljenju ili pak celoj školi , čak iako se radi o samo jednom detetu , škola treba da nastavi sa radom.

Ukupan broj učenika 1. razreda na području grada Valjeva u proteklim godinama je sledeći:

-školska 2018/2019. godina               724 prvaka

-školska 2019/2020. godina               782 prvaka

-školska 2020/2021. godina               657 prvaka

-školska 2021/2022. godina               751. prvak

-školska 2022/2023. godina               734 prvaka

-školska 2023/2024. godina               773 prvaka

„Iz ovih podataka može se zaključiti da je trend broja učenika u valjevskim školama bio promenljiv. U poslednjih 6 godina bio je prisutan trend povećanja i trend smanjenja broja učenika koji se smenjivao iz godine u godinu. Podatke o broju budućih učenika prvog razreda poseduje lokalna samouprava, jer opštine vode evidenciju o broju rođene dece. Bitno je da kažemo da broj rođene dece nije isto što i broj učenika prvog razreda, jer migracije stanovništva bitno utiču na taj broj“, kaže Jocić.

Na pitanje da li se manji broj stanovnika odražava negativno na broj zaposlenih u prosveti u valjevskom kraju te i da li nedostaje neki odredjeni obrazovni profil nastavnika načelnica Jocić kaže da sve škole u Valjevu imaju odgovarajući broj nastavnika.

„Po pitanju stručnosti nastavnika za izvođenje nastave, u visokom procentu nastava u osnovnim i srednjim školama sa područja Valjeva je stručno zastupljena. Evidentno je da nema dovoljno nastavnika matematike i ponegde nastavnika fizike. Taj problem uglavnom nije prisutan u gradskim valjevskim osnovnim i srednjim školama, već ga imaju pojedine škole sa seoskog područja“, navodi Jocić.

Najmanji broj učenika u jednom odeljenju po poslednjem važećem zakonu je 15. I te izmene Zakona uslovljene su činjenicom da je sve manje novorodjenih u Srbiji , odnosno da i kao država imamo očit problem sa negativnim prirodnim priraštajem. Zahvaljujući ovoj izmeni može se steći utisak , ako se pogleda samo broj odeljenja u školama da velikih promena nema , ali broj učenika u tim odeljenjima zapravo daje pravu sliku stvarnosti. A stvarnost je takva da nas je sve manje.

Vidljiva opomena jesu seoske škole koje ostaju bez svojih djaka .

„Zaista moram da istaknem da  se na području grada Valjeva izdvojena odeljenja seoskih škola gase, odnosno obustavljaju proces nastave, samo onda kada više nema dece stasale za prvi razred. Znači, nastave ima gde god ima bar 1 učenik. Ukoliko jedne godine nema dece, a sledeće se upiše makar 1 učenik prvog razreda to izdvojeno odeljenje ponovo se otvara. Praktično, izdvojena odeljenja seoskih škola se privremeno zatvaraju  kada nema dece i otvaraju kada se deca pojave“, zaključuje Dr Zorica Jocić, rukovodilac Školske uprave Valjevo.

*Projekat Efekti, Vamedia Nova realizuje u saradnji sa Gradom Valjevom

2 comments on “Efekti 10: Privremeno zatvorene male škole čekaju djake

  1. Ja

    Zato ste ugasili sve predškolske grupe gde ima manje od 5 redovnih predškolaca!!!!!!!!

    Reply
  2. Valjevo kod Uba

    Ovo je tekst koji je ogledalo srpske politike. Sadašnje i prošle. Kao i lokalne. Iz ovog teksta i nepismeni i slepi mogu da zaključe. Hvala.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.