„Dah prirode“ u oku majstora fotografije

Jubilej,  55 godina od početka bavljenja fotografijom , valjevski fotograf Miroslav Jeremić obeležio  je izložbom crno belih fotografija u Narodnom muzeju Valjevo.

Miroslav V. Jeremić ( Beograd, 1953) završio Valjevsku gimnaziju, studirao filmsku kameru na FDU Beograd i fotografijom se bavi već dugi niz godina . Na izložbi u Muzeju pod nazivom „Dah prirode“, Jeremić je posetiocima pokazao na koje sve načine se priroda voli , a prisutne na otvaranju podsetio i na davno vreme crno bele fotografije.

“S obzirom na to da je jubilej – 55 godina od početka bavljenja fotografijom, ja kada sam počeo da se bavim fotografijom, bila je samo analogna fotografija, nije bilo digitalnih zapisa, bili su crno-beli filmovi i onda sam želeo da nas podsetim na to vreme, vratim malo u taj crno-beli svet. Kada govorimo o fotografijama napravljenim u prirodi, priroda se pre svega mora voleti, mora se upoznati, boraviti tu i znati šta tražiti u prirodi. Morate znati geografiju, biljke, morate znati kako ceo taj biodiverzitet diše i tek kada nekoga upoznate, onda ga i zavolite”, rekao je autor izložbe,  Jeremić na otvaranju.

Njegov rad dobro je poznat Valjevcima, ali i onima van Valjeva jer je u svojoj dugoj karijeri učestvovao u  više značajnih izložbi , a svoj rad predstavio je i kroz samostalne izložbe poput: Valjevo i valjevci, 1994-1996, JAZZ- to je život, 1998, Lekovito bilje valjevskih planina, 2000, Žitot žut i mirisan kao dunja, 2003…

Za svoj rad osvojio je i važna priznanja i više desetina  prvih nagrada na izložbama Foto kino saveza Srbije.

Izložbom u Muzeju, Jeremić je nesumljivo pokazao zašto nosi zvanje majstora fotografije, a sreću u daljem radu poželeo mu je u ime Valjevaca i gradonačelnik Lazar Gojković:“Čast mi je što sam dobio priliku da vam se obratim na otvaranju izložbe fotografija čoveka za koga vlada nepodeljeno mišljenje da je majstor svog zanata. Svi znate koliko je teško dobiti priznanje u svojoj sredini i zato sam ponosan što živim u gradu u kom radi i stvara fotograf kakav je Miroslav Jeremić i što nam daruje fotografije koje će ostati zauvek. Jeremija, čestitam Vam i želim puno zdravlja, uspeha i inspiracije”.

Činjenica je da je u trenutku kada veštačka ineteligencija sama stvara fotografije na zadatu temu, kada su društvene mreže preplavljene pa i bazirane na fotografijama, Jeremić je  nesumljivo uspeo da dokaže ovom izložbom, da dušu prirode može razotkriti samo oko pravog majstora , ali i da trenutke vremena ne može svako  zaustaviti u večnosti već samo onaj koji večnost svojim radom stvara.

1 comment on “„Dah prirode“ u oku majstora fotografije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.