Čvarkijada za sada u Valjevu – Batočanin: Nisu me ispoštovali

Na društvenim mrežama idejni tvorac Festivala duvan čvaraka u Valjevu Slavan Batočanin objavio da se Čvarkijada seli za Ub. Za Vamediu Batočanin kaže da je nezadovoljan načinom kako se organizuje i promoviše cela manifestacija.“Evo koji je datum ništa nije uradjeno. Ne pozivaju me kada promovišu grad da promovišem manifestaciju,nemam procenat od tezgi“kaže Batočanin i navodi da Čvarkijada ipak za sada ostaje u Valjevu.

Pre 17 godina na Miholjdan kod Belog mosta na reci Kolubari prvi put je održana popularna Čvarkijada. Manifestacija je bila više nego skromna tek četiri , pet oranija ,  a sve je prošlo u organizaciji Slavena Batočanina. Osim što je održana prvi put ostalo je upamćeno da je jedna od oranija prevrenuta u naletu gradjana koji su se gurali da dodju do plastične litarske čaše masti koja se delila besplatno. Mnogi su tada izgoreli ruke pa takvog načina podele više nije bilo.

Problem sa Čvarkijadom pojavio se i nešto kasnije kada je od Belog mosta pomerena ka forlandu Kolubare kod Centra za kulturu. Naime, 2009. godine ovdašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je rešenje prema kome ova manifestacija ne može da bude organizovana ispred ovdašnjeg Doma kulture, kako je bilo planirano. U obrazloženju je navedeno da bi to bilo neprimereno, odnosno nekulturno, jer spravljanje pomenutog delikatesa podrazumeva postavljanje šatri, tezgi, binu za muzički program i paljenje vatri.

Ipak, situacija je rešena tako što su tezge postavljene dalje od Centra , a na platou je ostao prostor samo za binu.

Grad Valjevo je 2018. godine uvrstio Čvarkijadu u red manifesatcija od značaja za grad Valjevo. Manifestaciju koja okuplja hiljade i hiljade posetilaca autorskim pravom zaštitio je Slaven Batočanin pa se manifestacija do dana današnjeg održava uz plaćanje autorskih prava Batočaninu, Svremena na vreme Batočanin obavesti javnost pred Čvarkijadu da će je preseliti odnosno pravo na organiziovanje dati nekom drugom. Tako se desilo i ovog puta kao i ranijih godina, Batočanin je objavio da Čvarkijada ide za Ub.

Zašto baš za Ub niije razjašnjeno , ali za Vamediu Batočanin kaže da je nezadovoljan organizacijom. „Evo sve se primaklo oni još ništa nisu počeli da organizuju . Tražio sam da se postave posebni montažni mostovi , a ne skele koje su do sada stavljali . Te montažne mostove posle možemo da odložimo i da sačuvamo za narednu godinu. Oni tu manifestaciju pretvaraju u vašar i cirkus“, kaže Batočanin.

Na pitanje Vamedie da li mu se redovno isplaćuju autorska prava Batočanin kaže da se isplaćuju , ali da ugovor ističe sada krajem godine i da on može preseliti manifesatciju u drugi grad. „Ja sam po tom ugovoru potpredsednik Saveta te manifestacije ,a mene niko ne konstatuje ,a  tačno se zna šta su moja prava. Evo direktorka TO nigde ne promoviše Festival niti kada rade promociju grada vode mene da promovišem Festival. Takodje oni postave stotinu tezgi prodajnih , a ja od toga nemam procenat, a trebalo bi da imam. I tu sam predlagao da se te tezge kupe , srede paviljoni isto da to na nešto liči , ali ne , niko ne čuje“, kaže Batočanin.

Na konstataciju Vamedie da svake godine postoje problemi pred Čavrkijadu Batočanin kaže : „To nije do mene , ja moram da ukažem šta ne valja.  Što se mene tiče to i ne mora da bude u Valjevu . Upropašćuju godinama ovu manifestaciju i hoće da je svedu na običan seoski vašar. Ništa ne uvaže od onog što kažem , a ugovorom je drugačije definisano“.

Ove godine manifestacija će izvesno biti održana u Valjevu i to 7. i 8. oktobra jer su autorska prava za ovu godinu plaćena.  Bez obzira na slične probleme svake godine podjednako je sigurno da će i ove izazvati veliku pažnju posetilaca.

 

18 comments on “Čvarkijada za sada u Valjevu – Batočanin: Nisu me ispoštovali

  1. komsija

    „ja moram da ukazem sta ne valja“. pa mu izleti da ne dobija procenat od tezgi. uz honorar koji dobija kao neko ko je zastitio ovu manifestaciju lepih para se namlati Cvarak i sad mu malo para pa bi da je seli na UB iako nikoga tamo nije ni pitao da li moze da je preseli vec je to rekao onako pompezno jer zna da ljudi koji ne vole SNS bi se posebno pobunili i digli bunu na drustvenim mrezama upravo zbog pomisli da ce to otici na UB

    Reply
  2. Dragan

    mi imamo vlast u svim opstinama. ako se posvadja sa nasima ovde bice mu zatvorena vrata svugde. pa da vidim gde ce onda da pravi cvarkijadu. a to sto ima autorsko pravo nema nikakve veze jer mi mozemo samo da promenimo ime i da organizujemo sami bez njega pa onda nece dobiti ni ovo sto mu sad dajemo. zato mu je bolje da se ne kaci

    Reply
    1. Karamandov

      Evo ja predlažem da Vi i Vaši organizujete Čmarkijadu. Ja se odričem autorskih prava za ovo idejno rešenje. Samo predlažem da organizujete Čmarkijadu u svim opštinama gde imate vlast.

      Reply
    1. Mile

      Ma idi na Ub, ja bi te oterao odmah. Nemoj nikoga da ucenjujes vise. Preselisa tamo

      Reply
  3. Rale

    Skupi su vam čvarci,niko ništa ne deli narodu džabe ,zašto tolika buka oko ovoga !

    Reply
  4. Putuj na UB

    Duvan čvarci su narodni proizvod,kako neko može da zaštiti proizvod koji postoji u Valjevu i kad se on nije rodio.Onda po ovom sistemu mogu da zaštitim,pasulj sa rebarcima,punjene paprike,kupus salatu i ostali jela.Znači da duvan čvarci nisu postojali pre njega,i sad on drži predavanje.Manifestaciju možeš da imaš pod drugim nazivom.,a ne pod ovim imenom.

    Reply
  5. Mile

    pa neka irganizuje na Ubu promente samo ime vec imate organizaciju a nek se seli na yb tamo neka i ostane

    Reply
  6. Goran Markovic

    Moj predlog . Da bi trebalo da bude i za sve manifestacije u gradu Valjevu da se dogovorom sa Gradskim vlastima svi ucesnici odreknu dela u procentualno(ne velikog %) za humanitarni deo.Koliko vidim niko to do sada nije radio .SVEDOCI SMO I ZA ZADNJA DESAVANJA OKO LECENJA NASE SUGRADJANKE KTARINE.Nisam video da je to neko cak i pokusao poput organizatora ,,ČVARKIJADE,,.Svi oni koji su zaduzeni da dovode neke estradne umetnike treba u dogovoru da se naglasi da udje u ugovor oko izdvajanja humanog dinara , poput lečenja ,onih koji nemaju krov a pri tom imaju dosta dece i slicno ,.Naravno komisija da bude sastavljena od KREDIBILNIH lica koji MORAJU delovati po prioritetima.Ubedjen sam da je to prava stvar.Ovaj moj predlog ce biti i zvanično upicen Gradskoj vlasti.Sto znači svako ko na bilo koji načim ne prihvati značilo bi da mu nje mesto u bilo kojoj organizaciji koncerata i svih manifestacija , a samim tim i na nekim postavljenim pozicijama.

    Reply
  7. Вера

    Патриоте и родољуби али уз обавезан проценат !

    Reply
  8. Mangulica

    Pravićemo čvarke i bez ucenjivača. idi,idi ne misli na mene,svako svojim putem neka krene…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.