„Valjevo protiv nasilja“: „Svetu pokazati da Srbija nije zemlja poltrona, lopova i ulizica“

Na desetom po redu protestu „Valjevo protiv nasilja“, sinoć na Gradskom trgu, glavne poruke govornika su bile da nema odustajanja od borbe protiv nasilja jer se svetu mora pokazati da je Srbija zemlja časnih i čestitih, te da svi odgovorni za nečinjenje u majskim zločinima u školi „Ribikar“ i u okolini Mladenovca moraju biti procesuirani.

Obraćajući se građanima, novinar i publicista Hanibal Kovač je Valjevce nazvao „korifejima slobode“.

„Vi ste branioci građanske svesti i savesti, prvi pored Beograda koji su ustali u Srbiji i rekli ne tiraniji, krađi i nasilju. Svi mi u svakom gradu trpimo nasilje. Vi ste pored pet opštih artikulisali i lokalne zahteve koji se tiču svih drugih gradova. Došao sam da vam se zahvalim jer vi čuvate Srbiju od trovanja zemlje, jer imate taj Eurolitijum, branite celu Mačvu koja je pod drinskom žilom. Prvi ste bili tu da kažete ne i zato vam se zahvaljujem u ime mojih Šapčana, Lozničana i celog Jadra“, rekao je Kovač poručujući građanima da budu sigurni da će se vatra protesta koju čuvaju, tek ozbiljno razbuktati.

Glumac Milan Caci Mihailović je u svom obraćanju podsetio da govori u gradu slavnih čičnosti, od prote Mateje do Desanke Maksimović, ali i da je Valjevo grad Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića.

„Velika muka nas je naterala da se okupljano na trgovima, ulicama i autoputevima, da govorimo glasno i najdobronamernije protiv nasilja i nasilnika. Pristojna Srbija je ćutala i gutala najgore uvrede i poniženja, nadajući se da će vlast shvatiti da se tako ne vlada nigde u Evropi, da je ovo 21. vek i da svaki građanin ima pravo na život dostojan čoveka. Onda se desilo ono najgore, taj krvavi 3. i 4. maj a vlast je ostala nema, čuvajući krivce iz svojih redova, uljuljkujući se u bombastim planovima za večnu vlast i u planovima kako spiskati još koju milijardu“, rekao je Mihailović.

Istakao je da vlast ne čuju vapaje građana za pravdom i istinom, ne obazire se na reke ljudi po gradovima Srbije, te da se podsmeva se i ponižava sopstveni narod.

„Zato moramo da budemo glasniji i vidljiviji, svi mi koji smo protiv nasilja i nasilnika. Ne smemo da odustanemo jer nijedna žrtva bilo kakvog nasilja nam ne bi oprostila nasilje. Ni ona dečica iz Pećinaca, ni žrtve iz Bačke Palanke. Nemamo pravo da odustanemo ni zbog Sava male, helihoptera, smenjenih tužiteljki, krađe diploma i doktorata, zbog ugroženih policajaca, zbog okromnog broja žrtava u majskom užasu. Ne smemo da odustanemo i zbog sopstvenog obraza, moramo da pokažemo svetu da Srbije nije zemlja poltrona, ulizica, lopova i udvorica, da je u toj Srbiji mnogo više časnih i čestitih. Preci nas na to obavezuju, a potomci to zaslužuju“, poručio je Milan Caci Mihailović.

Aleksandra Bulatović, kriminolog, rekla je na protestu da je pravda, koja je u Srbiji u zapećku i sistemski zapuštena, tema o kojoj želi da govori.

„Moj cilj je da živimo u zemlji koja je pristojna i u kojoj ima više pravde i u kojoj je životna sredina nezagađena. U takvom društvu najveća vrednost su deca. A čemu mi svedočimo gotovo četiri meseca od tragičnih ubistava? Neverovatnoj količini neznanja i neodgovornosti na svim nivoima. To mora da prestane. Svi odgovorni za nečinjenje i za činjenje zuluma zbog te nastradele dece treba da budu procesuirani, profesionalno, disciplinski a bogami i pravno“, zaključila je Aleksandra Bulatović.

Kao i posle dosadašnjih, tako je i nakon sinoćnog protesta održana šetnja građana centralnim gradskim ulicama.

12 comments on “„Valjevo protiv nasilja“: „Svetu pokazati da Srbija nije zemlja poltrona, lopova i ulizica“

  1. Nije ovo Rumunija rodjaci

    Sve mucniji i mucniji skup i mucniji govori, znaci, gospodja iz Milanovca pominje kako je pao Causesku i u tom pravcu, gospodina glumca ne bih ni komentarisao, on zna zasto je tu dosao i necu o njemu nista, dovoljno mi je zao sto vidim da se na silu onda muci, ali on zna svoje razloge, a ovog „patriotu“ Hanibala Kovaca zaista nemam nista pametno da kazem i onda cu precutati, ali zanima me samo kakav je cilj organizatora, da ogade skup narodu? Da odvrate i one sto dolaze? Ako je to cilj, onda uspevate sve vise i vise u tome i na tome vam cestitam!

    Reply
  2. dikili kontakt

    gledam ove tuzne face i vidim kako su i oni svesni da ih niko vise nece. dovode im neke govornike da im pricaju price u sta ni sami slusaoci ne veruju. pogledjate prvi red, Radovic,Trifunovic,Manic,Bleki, misle se u sebi, jesmo li mi toliko ludi da nama neki Ivkovic dovodi sarlatane iz cele Srbije. Zar nemate bre vi nekog cestitog valjevca, domacina, seljaka, skolovanog nekog, djaka generacija, svrsenog studenta, coveka za primeg da stane u svom gradu za tu govornicu i prozbori par psiemnih recenica, a ne da nam poturate cenzurisano.

    Reply
    1. Dragan

      bravo na komentaru. na njihovim mitinzima sve tuzne face a na nasim narod radostan peva tapse i smeje se plus se dobije i neki dinar. evo samo uporedite ove namracene ljude i ljude na nasem kontra mitingu protiv protesta protiv nasilja

      Reply
  3. naprotiv

    Da, kako da ne, Srbija bas jeste zemlja takvih. Neko napisa gore nije ovo Rumunija. Kamo srece da smo i 10% ko Rumuni, ovakve stvari nikada ne bi prolazile. Valjevci ce prvi plakati za Vucicem, kad ovaj ode sa vlasti. Secate se? Tako su isto plakali i za Slobom 3 meseca nakon njegovog pada. Mi smo se vec jednom izborili za slobodu, pre 23 godine, kako to da opet krecemo od nule, sa mozda i gorih pozicija? I kako to da oni koje smo tada najurili, danas vladaju nikad jaci? Sa ovakvim narodom se ne moze napraviti normalna drzava, navikavajte se na ovo, ovako ce biti doveka.

    Reply
  4. Obavesteni

    Naslov vam je lep. ALI NAZALOST SRBIJA JESTEZEMLJA POLTRONA I ULIZICA, to se vidi na svakom koraku. Da nije tako ov nam se nikada ne bi desavalo?Pogledajte Krusik , opstinu, Vojsku, ko naprduje samo ulizice i poltroni ioni koji su spremni na slepu poslusnost? Ko god se usprotivi bude smenjenen , sklonjen, da li je neko stao iza njega -njih. gde je danas Aca, staje sa Katarinom i drugima po Srbiji koji su progovorili? Imamomi onu Cuti moze biti gore? Ali ne zaboavite, prvodolaze po bundzije, a docice i po one koji cute?

    Reply
  5. Istina

    Брука!
    Ботови добили повишицу. Народ у беди. На минималцу пола Србије. Све већа социјална разлика…Земља у којој има највише оних који се обогате за кратко време… Нисмо успели да изградимо систем. Никада и нећемо јер смо такав народ, лош, без емоција и емапатије…
    Требаће нам да будемо Румунија, највероватније… Требаће нам неколико Ковеши…Али сумњам да ћемо и тад направити државу коју ће је грађани волети. Како неко може да воли државу када једва преживљава са минималцем и јадном и бедном пензијом, док се други бахате са богатством и праве просек са којим се власт хвали…
    Поново насиље са 10.000 динара. Па шта може да се купи за те паре? Једна квалитетна патика, а шта ћемо за другу?
    Омладино, живот је један и пакујте кофере, а овде нека им Кинези,Сиријци и други робују уместо вас.

    Reply
  6. Bežite što pre

    Ako dodjete u neki grad,koji se slučajno zove Valjevo,bežite iz njega u tri lepe p…e m……e,dok vas oči vode i noge nose,bežite iz te prokleti je bile gde

    Reply
  7. Sveta

    O kakvim botovima pričate.Slika vam govori sve.Nemojte se više brukati.Dok nenađete ozbiljnu opoziciju.

    Reply
  8. Jana

    Ivković i aćimovići vidojković hanibal i ostali govornici. Sramota jad i tuga. Vi da nam držite govore. Aj bre.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.