Pogled na KK Metalac kroz ključaonicu?

“Otišo je svak ko valja”, stih je koji ovih dana najbliže opisuje stanje u KK Metalac. Vamedia saznaje da je finansiranje ovog kluba ponovo dovedeno u pitanje. Naime, kako saznajemo u Gradskoj upravi  sredstva  koja klub dobija od grada su opravdana, ali je klub zakasnio par dana sa predajom dokumentacije što opet stanje stvari vraća na nemogućnost daljeg finansiranja. Grad trenutno traži zakonsko rešenje za ovaj problem.

Valjevska javnost ovih dana uznemirena je informacijom da je KK Metalac ponovo u finansijskom problem. I ta informacija je tačna ako se uzme u obzir činjenica da je dalje finansiranje od strane grada dovedeno u pitanje

Tokom nedelje  informacija do koje je Vamedia došla glasi da su zbog finansijskih problema igrači i trener Branislav Ratkovica u sredu  u popodnevnim satima napustilii Valjevo, pre toga predsednik Vladan Janković podneo je ostavku . Dakle, pogled na Metalac bar onaj koji igra u Prvoj srpskoj ligi sada je pogled skoro pa kroz ključaonicu.

Za finansiranje ovog kluba grad Valjevo je izdvojio više nego ikad, u ovoj godini čak 17 miliona dinara. Sredstva se povlače iz budžeta u tranšama. Po zakonu u slučaju nenamenskog trošenja sredstva ili neblagovremenog opravdavanja novca dalja isplata novca se obustavlja , a ovaj Klub moraće sredstva da vrati  u gradski budžet. Samim prekršajem prestaje dalje finansiranje. Vamedia u Gradskoj upravi saznaje da se trenutno traži zakonsko rešenje kako bi se kašnjenje u predaji dokumentacije od strane Kluba koji je sredstva valjano opravdao , saniralo.

Od dolaska Branislava Ratkovice na čelo kluba , uprava kluba najavljivala je Dream team valjevskog Metalca. Dovedeni su igrači sa strane koji nisu jeftini jer im je neophodno obezbediti I hranarinu I stanarinu , ali I mesečnu zaradu. Dobro upućeni izvori navode da je početna  zarada koja se isplaćuje igračima sa strane oko 1500 evra.

foto:kkmetalac.org.rs

Isti izvori navode da je sama ideja o takvom timu bila predimenzionirana te da je u startu bilo jasno da finansije kluba ne odgovaraju takvoj zamisli.

Sada se klub ponovo našao u problemu nalik onom iz perioda od 2018-2020. godine kada su problem dugovanja I funkcionisanja rešeni sredstvima dve  privatne firme.

Račun ovog kluba svojevremeno je bio u blokadi u 2019. godini , a ukupna dugovanja kako je tada obelodanjeno iznosila su oko 105 000 evra.Klub  2018. godine nije opravdao po zakonu 1,5 miliona dinara koje dobio od grada inije ispunio uslov ni za dalje  dobijanje sredstava od grada. Rešenje je nadjeno u vraćanju u budžet grada 1,5 miliona nakon čega je grad Metalcu opredelio 5,4 miliona dinara. Dubioza kluba 2020.godine rešena je konkretno novcem dve privatne firme.

Iako je realno pitanje ko će izaći na parket pod imenom Metalca u predstojećem takmičenu u I srpskoj ligi kad su oni koji su pripremani za taj izlazak otišli  ne treba zaboraviti još jednu činjenicu . U klubu su trenutno ostale samo mladje kategorije igrača.

A to možda I nije loše!

Mladje kategorije igrača su valjevska deca , ona koja sanjaju snove o košarci poput Miloša Teodosića  nekada. Sedamnaest miliona uloženo u mlade igrače na kraju mora dati rezultat u bar jednom vrhunskom igraču koji će proneti ime Valjeva poput Teodosića .

foto:KK Metalac 1977/1978, S.Pantelic., www.felix.5u.com

A možda ćemo samo tako ozbiljnijim rezom ponovo jednom imati valjevski tim I valjevsku petorku kao nekada što su bili: braća Kovačević , Kecojević, Jernić, Borisavljević!

11 comments on “Pogled na KK Metalac kroz ključaonicu?

    1. Анонимни

      U interesu valjevskog sporta u celini, rad i finansiranje, kako Metalca, tako i Buducnosti u fudbalu, treba zabraniti!!!

      Reply
  1. Dragan

    ja verujem da ce se ovo nekako resiti jer su i gradonacelnik lazar i teodosic koji je lazaru obecao mesto gradonacelnika iz sveta kosarke u koji je uplovio i nas presednik vucic. samo treba imati vere u ove ljude i sve ce biti dobro

    Reply
  2. jovan

    Ovo je sve vidjeno. Postavlja se pitanje koje mladje kategorije kada su cetri decaka uzeli iz Studenta. Sve sto je vestacki i drzi se samo radi postojanja osudjeno je na propast .
    Po zakonu ako je klub u blokadi ne dobija sredstva od grada u sledecoj godini jer mora da se dostave izvodi iz NBS-a. Pa kako 17 miliona?
    Ovo su posledice a ne resenje a resenje je krenuti od nule.

    Reply
  3. Ljubitelj košarke

    Iskreno se nadam da će gradski oci konačno shvatiti da u ligi kakva je KLS mi i ne treba da imamo kojekakve osvajačke ambicije. Godinama ovaj grad ulaže milione – mi kao građani ulažemo milione svojih para u plate veterana i nekakvih Amerikanaca iz devetog ešalona ozbiljnih stranaca.
    Da je sreće, sav taj novac bi bio usmeren na razvoj naše valjevske dece, a to podrazumeva dalje unapređenje sportske infrastrukture i dovođenje najboljih trenera koji bi radili sa omladinskim kategorijama. Na kraju, sklopiti tim od valjevskih igrača, dati im loptu u ruke i pustiti ih da igraju takmičarsku košarku, pa i po cenu grešaka i poraza. Samo tako se može razviti igrač, a to je ono što mnogi, ne samo u Valjevu, ne shvataju. Ne treba nam KLS kao liga veterana i poluozbiljnih stranaca – pustite našu decu da igraju.

    Reply
  4. Nušić

    Ne razumem kako su smeli da dozvole da zakasne sa predajom dokumentacije. Zakon je zakon i važi za sve, pa i za rukovodstvo „Metalca“. Očigledno je i da ovaj klub kleca na staklenim nogama već nekoliko godina. Možda je bolje da neko vreme ne igra u najvišem rangu takmičenja i da svoju budućnost gradi kroz angažovanje mladih igrača iz sopstvene kuće.

    Reply
  5. Ako

    I treba da nestane,kafa je klub Soso da mu predsednik bude Biksča,nekada je FK Budućnost vodio čovek da nadimkom Đubre,i svi nestali

    Reply
  6. Mićulence

    Ja verujem da će naši pronaći rešenje i da će na zadovoljstvo naših KK Metalac nastaviti da se takmiči u Prvoj i ponavljam Prvoj Srpskoj ligi! Ako treba, neka se povećaju plate košarkašima! Oni su ambasadori našeg grada! Zato moraju stalno da treniraju! A, n kao neki radnici u Krusiku i Opštini, što ništa ne rade, primaju plate i još su nezadovoljni!

    Reply
  7. Mićulence

    Mnogo bih voleo kad Vučić diplomira na Višoj trenerskoj postane trener Metalca i da ga povede napred kao što je poveo Srbiju! Medjutim, ne znam kako bi uspeo da vodi i Srbiju i Metalac? Jedino bi bilo nezgodno što bi onda svi napadali Metalac, a on ne može da trenira sve klubove.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.