Tešnjarci traže zaštitu od buke

Udruženje gradjana “Stari grad-Tešnjar” u saopštenju za javnost navodi da su se 18. Jula ponovo obratili načelniku Gradske uprave zbog problema koji stanari ovog dela grada imaju sa bukom. Kako navode odgovor još uvek nisu dobili. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Više od jedne decenije stanari Tešnjara, Knez Miloševe i okolnih ulica vode borbu sa bukom koja dolazi iz brojnih kafića. Sad se taj problem proširio i na ostale delove grada. Nakon brojnih inicijativa, peticija, radnih grupa i sastanaka sa predstavnicima Gradske uprave situacija se čak i pogoršala. Dolaskom nove Gradske uprave pre tri godine, data su izričita obećanja i uveravanja da će problem buke biti rešen.

Pre gotovo dve godine donet je novi Zakon o zaštiti od buke u životnoj sredini, a posle toga i odgovarajuća Gradska odluka, kojom je definisana nadležnost, postupak i način merenja buke. Donošenjem te Odluke grad je preuzeo obavezu da zakon sprovede u delo i odredio obavezu Komunalne milicije da taj posao sprovede u delo. Kako bi ovaj posao bio sproveden, nabavljen je aparat za merenje buke i obučeni službenici za rad sa uređajem, najavljen početek merenja buke da bi se tek tad uvidelo da nije pribavljena akreditacija za merenje od Akreditacionog tela Srbije. Stoga je bilo neophodno da Gradska uprava odnosno Komunalna milicija kao organizaciona jedinica nadležna za merenje buke, podnese prijavu Akreditacionom telu Srbije za dobijanje odgovarajuće akreditacije. Do dana današnjeg taj zahtev nije podnet, što nas osnovano navodi na zaključak da nije u pitanju uobičajena inkompetencija već svesno izbegavanje da nadležni organ obavi svoj posao.

Zbog očiglednog ugostiteljskog terora, koji je sve veći, stanari Tešnjara i ostalih delova grada su izuzetno revoltirani, jer Gradska uprava ništa ne preduzima da se taj teror eliminiše i samim tim konstantno krši zakone, sopstvene odluke i ustavom zagarantovana prava građana na mir i bezbednost.Primetno je i veliko prisustvo agresije i nasilja u problematičnim kafanama – čemu svedoče brojni napadi na građane, kao i međusobne tuče gostiju kafića. Nedavno je u jednom tešnjarskom kafiću, posle takvog obračuna, došlo do teške povrede jedne mlađe osobe. Pored toga što se alkohol služi maloletnicima, sumnjamo da se diluju i neke nedozvoljene supstance.

Dana 18. jula ove godine, udruženje građana ,,Stari grad – Tešnjar“ poslalo je dopis Načelniku gradske uprave, u kojem smo ga obavestili o postojećem stanju. Suština našeg zahteva odnosila se na molbu da se što pre pribavi akreditacija za merenje buke i započne sa tim poslom.Od tad se ništa nije promenilo, niti smo dobili bilo kakav odgovor. Da stvari postavimo u pravu perspektivu, merenje buke u ugostiteljskim objektima nije opciono, nije ostavljeno na volju Gradskoj upravi, naprotiv, to je obaveza, koju je Skupština grada svojom Odlukom, stavila u nadležnost Komunalne milicije, odnosno Gradske uprave čija je Milicija sastavni deo.

Smatramo da je potrebno da o svemu ovom obavestimo javnost i još jednom podsetimo nadležne na svoju odgovornost da zaštite svoje sugrađane kako zakon nalaže.

„Stari grad-Tešnjar“

7 comments on “Tešnjarci traže zaštitu od buke

  1. Анонимни

    Poštovani sugrađani, evo kako ćete proći sa „merenjem buke“ – inspektorke ekološke inspekcije obavestiće vlasnike kafića da su dužni da „MERE“ buku , oni će ugasiti sve što bilo kakvu buku izaziva, pojaviće se dva tipa koji će reći da su iz Novog Sada, i to ako ih neko pita, inače se ne predstavljaju i ne pokazuju nikakav dokument kojim potvrđuju da su ovlašćeni za merenje buke, inspektorke se neće pojaviti (jer ne moraju kako one kažu, da budu prisutne) i onda će rezultat biti – buka je u dozvoljenim granicama! Tako da od tog posla nema ništa! Možete pisati molbe, žalbe, prijave, niko ni prstom neće mrdnuti od inspektora,Eventualno će vas upućivati od jedne do druge inspekcije, a svi će se praviti ludi i šetati vas do iznemoglosti.A što se tiče vlasnika kafića – pa ima se, može se!

    Reply
  2. Dragan

    vi bi da zabranite rad vlasnicima kafica. nije tesnjar samo vas. ako vam se nesvidja buka vi se preselite na povlen a ne da ceo grad ispasta zato sto vas nekoliko hoce da spava

    Reply
    1. Rada

      Dragane vrati se livadama i šumarcima. Mi smo starosedeoci neki i preko 100 godina žive u istim kućama. Nećemo ovo više tolerisati.

      Reply
  3. Tužno je to Zlatko

    Zamislite hoće neko da živi mirno i bezbrižno u svom gradu? Neverovatno. Da li je ovaj dilber Tešnjarac ili je odnekud uskočio tu i baš sa tog Povlena (veliko slovo) gde je navikao na riku, viku, dreku, zapomaganje ili šta već predstavlja ta neartikulisana galama. Da li tešnjarska deca smeju slobodno da se kreću svojim kvartom grada kada se vraćaju kući. Da li su stanovnici dužni da trpe uriniranje svojih pragova, jer ovaj „vlasnik kafića“ nije u stanju da obezbedi odgovarajući toalet. Da li razbijanje flaša po tešnjarskim dvorištima i prolazima, galama i urlanje do ranih jutarnjih časova, razbijanje izloga, upadanje u privatne posede, povraćanje po kaldrmi pijanih ( da li samo to) devojčica i dečaka od 13-14 godina. Naravno evo nam u najavi i nekoliko, isto tako vrednih privrednika, sa objektima „stan na dan“. Crveni fenjeri se polako pale kao što oči tiltuju od lošeg pića i droge ali niko odgovoran u gradu da u glavi upali crvenu lampicu i konačno preduzme nešto. Grad bez ikakve strategije, plana,logike…Onako lep i čist grad postao je leglo smrada, nemorala, zaraze. U srećno vreme znalo se gde je kafana u gradu i koje uslove ispunjava, znalo se da je bašta Grand, Dom JNA, Narcis, Platani, Lovci i nema tu izlaska na javne površine… Danas je ceo grad jedna velika kafana. Od „limenke“ gde je sve malo po malo zauzet ceo trotoar, „Desankin trg“ okupirali kafići pomerajući svaki put dva po dva stola, „Golos“ se kao epidemija slobodno raširio do pola Tešnjara, jer je tako u mogućnosti… I toliko toga još… Koliko god je nekada ponos bilo biti Valjevac danas je to devalvirano i poražavajuće jer nismo u stanju da uredimo svoj grad za našu primerniju decu. Zato ko ode malo dalje više se u ovaj brlog ne vraća. A nama dolaze ovakvi kao ovaj iz prethodnog komentara. Tipičan predstavnik bahatosti i bezosećanosti za druge. To je izgleda naša sudbina u koju se bespovratno sunovraćujemo.

    Reply
  4. Slobodan

    Dragan je sigurno sisao sa polena pa hoce da nas stare valjevce sablje na planinu takodje i stanovnici dela vuka karadzica imamo problema sa bukom iz djardina obracali se za zastitu od institucija vlasti nema pomoci ostaju samo vidovi vaninstitutivne borbe za miran zivot

    Reply
    1. Bukač

      Obratite se ekološkoj inspektorki N…, sigurno će da „pomogne“ – naloži merenje buke, upozori vlasnika da sve što može ugasi, čak i aparat za espresso, ne bude prisutna prilikom merenja i onda vam posle dva meseca stigne „izveštaj“ koji je, za obične smrtnike potpuno nerazumljiv, ali u kome piše da je buka u dozvoljenim granicama! I onda sledećeg dana Jovo nanovo, još jače, glasnije, snažnije.Imaju ljudi crno na belo.Ali jezato ista gospođa inspektorka podnela bar 20 prijava protiv vlasnika kafića koji je pored njene kuće,,,heheheeh, i nema više buke, naravno!

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.