Voda za tri valjevska sela

JKP Vodovod završilo je radove na izgradnji vodovodne mreže u Pričeviću. Istovremeno radovi su počeli I u Babinoj Luci. “Ove godine tri sela će biti završena Pričević, Babina Luka I Žabari”, kaže direktor Vodovoda Ivan Filipović.

“Završili smo krajme prošle nedelje radove u Pričeviću. Radove smo izvodili u dve faze . Prvom fazom je bilo predvidjeno postavljanje mreže u dužini od 1 km. Planom komunalne izgradnje održavanje objekata  bilo je predvidjeno 3,5 miliona dinara. Ustanovili smo da je neophodno da se mreža proširi I u drugoj fazi  još 1,5 km da obuhvatimo celo selo I dodjemo do Lozničkog puta. Drugim rebalansom za taj posao opredeljeno je još 4 miliona dinara. Sada je na meštanima da dodju u našu službu razvoja I da krenemo sa priključcima”, kaže direktor Vodovoda Ivan Filipović.

Kako navodi Filipović, voda u Pričević dolazi iz Valjevske Kamenice gde postoji dobar kapacitet pa se ne očekuju problem sa snabdevanjem u budućnosti. “Kapacitet fabrike je 10l/s, a mi puštamo 2l/s dakle vode ima sasvim dovoljno . Plan je da se mreža potrošača sa te fabrike što više proširi kako bi I sama fabrika imala svoju isplativost. Ono što je važno jeste da su u Pričeviću izgradnju mreže zaista jako dobro prihvatili , to selo iako blizu Valjeva nikada nije imalo sistem za snabdevanje vodom“.

Po njegovim rečima u planu je da se uradi projekat daljeg širenja mreže kako bi se prešao Loznički put I vodom snabdeli potrošači sa druge strane medju kojima ima ne samo domaćinstava već I ugostiteljskih I privrednih objekata, ali I škola.

Uporedo sa završetkom radova u Pričeviću krenuli su radovi u Babinoj Luci gde je potrebno da se juradi oko kilometar mreže. “ To je Zabrdica -Medjaci-Dupljaj-Pimića kraj, dva kraka koja su ostala . Oko 30 domačinstava dobiće gradsku vodu . U planu je potom da predjemo u Žabare. Tamo radimo izgradnju rezervoara, to je raspisao grad. Mi smo gotovo završili celokupan posao I ostalo nam je još oko 800 metara. Tu je I izgradnja crpne stanice kontejnerskog tipa , vrednost je 5 miliona dinara . To je takodje raspisao grad I koliko mi je poznato tu se trenutno radi otkup parcela izmedju ostalog Srbija šume imaju svoju parcel tamo. Mi smo mogli odmah da završimo I tih 800 metara , ali je plan takav da sačekamo rezervoar I dok se bude gradila crpna stanica mi završimo preostalo”, navodi Filipović.

Ove godine kako kaže u selima nije bilo kao ni u gradu restrikcija vode.

“Ovo je bila kišna godina , znate I sami I bilo je dovoljno vode za snabdevanje potrošača. Imali smo problem sa olujama kada su pokidani elektrokablovi I slično , ali smo to vrlo brzo rešavali , nije bilo ozbiljnijih problema. I Kukalj I Prskavac redovno održavamo tako da nije bilo potrebe za restrikcijama”.

Kako najavljuju meteorolozi posebno sušnog perioda ne bi ni trebalo da bude ovog leta pa uzrok nedopremanja vode kao I u gradu mogu biti samo kvarovi na mreži. “Leto je takav period da ima više kvarova ne samo u gradu nego I na seoskoj mreži I mi te probleme svakodnevno rešavamo. Neki delovi mreže su jako jako stari I to je I logično, a nekada zbog nekog drugog uticaja dodje I do pucanja cevi, sleganja zemljišta, podzemnih voda, radova koji se izvode nad mrežom I sl. Prosek je do 20 prijava dnevno, to je neki godišnji prosek prijava , nekada kvarova ima više nekada manje od tog broja”, objašnjava Filipović.

Koliko je na selu voda bitna najbolje znaju oni koji na selu žive. U jednom broju sela meštani se snabdevaju vodom sa sopstvenih bunara dok na žalost u nekim selima jednostavno vode nema ni na dubinama od 100 metara.

 

8 comments on “Voda za tri valjevska sela

  1. Кројач

    Што се тиче воде у Жабарима иста прича већ две године и сваке године средства су обезбеђена. Ај не лажите више народ.

    Reply
  2. Samo napred

    Bravo! Velika stvar za Pricevic koji odavno muci muku sa vodom i ovo me posebno raduje kao coveka, ali i Babina Luka, o Zabarima da ne pricam, mnogi su digli ruke, a bice reseno.

    Reply
  3. Dragan

    bravo za ivana. sposoban isti otac. eto sta znaci kad strucan i skolovan covek postane direktor a ne kao oni socijalisti pre njega

    Reply
  4. Zoran14223

    Sedam miliona dinara za 2,5km mreze. Sacuvsj nas i sakloni Boze od ovih strucnjaka.

    Reply
  5. Nataša

    Žabari su već trebali biti završeni, ali su sredstva preusmerena za Hansgrohe pristupni put. Da li će se ikada radovi završiti upitno je, jer je uvek nešto drugo preče.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.