Spomenik Petru Pajiću na Kneževom polju

Na Veliku Gospojinu na Povlenu svečano je otkrivena spomen bista pesniku , Valjevcu,, Petru Pajiću. Organizator Beli Povlen priznanje je uručio i Radovanu Popoviću novinaru lista Politika za doprinos kulturi.

Udruženje Beli Povlen prošle godine ustanovilo je zanimljivu manifestaciju koja se održava na Povlenu , na Kneževom polju  za Veliku Gospojinu kada je podignut spomenik piscu Radovanu Belom Markoviću.

Ove godine nakon izdavanja zbirke pesama Petra Pajića istom piscu na Kneževom polju svečano je otkrivena spomen bista, rad vajara Milutina Rankovića iz Lajkovca. Spomenik Petru Pajiću otkrio je dramski pisac, akademik Dušan Kovačević koji je tom prilikom rekao da je pesma podigla spomenik pesniku. Najavljujući otrkivanje spomenika organizatori su več naveli da je ovo samo jedan od načina da se Valjevo zahvali Petru Pajiću i ujedno oda priznanje njegovom radu.

Nagrada „Radovan Beli Marković“ ove godine otišla je Radovanu Popoviću , novinaru lista Politika.

Obrazlažući odluku komisije koja je odlučivala o nagradi Zoran Živković je rekao da tekstovi Radovana Popovića jesu baza za budućnost.

„Radovan Popović ostvario je delo sa velikim brojem bibliografskih jedinica o našim najvažnijim piscima, kulturnim poslenicima, svedočanstva o tom vremenu, ali su i danas baza i osnova za proučavanje kulturnih prilika i književnih dometa u drugoj polovini 20. veka.  Prošle godine laureat je bio Miloš Jevtić, a ove godine Popović potvrđuje jedno nepisano pravilo, uverenje da ljudi koji se rode u zapadnoj Srbiji imaju jedno predefinisano osećanje za jezik, koje počinje sa majčinim mlekom“rekao je Živković.

Nagradu Popoviću uručio je privrednik iz Lajkovca Živorad Lazarević ,a  dobitnik je zahvaljujući se na ukazanoj časti i dodeljenom priznanju konstatovao:

„Pisao sam i onako kako volim da čitam, svaki život je toliko zanimljiv da ga ne treba izmišljati. Sam Bog je to učinio.“

 

 

 

2 comments on “Spomenik Petru Pajiću na Kneževom polju

  1. Istina

    Којим путем дођоше до Повлена? А да, они су се довезли џиповима…

    Reply
  2. Sima Strahota

    Kada bi P.Pajic oziveo verovatno bi umro po drugi put ugledavsi svoju bistu.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.