Ponovo LED rasveta na mostovima-Hoćemo li uspeti da sačuvamo mobilijar?

Na centralne mostove u gradu postavljena je dekorativna LED rasveta . Grad je i ranijih godina pokušavao da na ovaj način dekoriše mostove , ali bi nesavesni gradjani svaki put iznova istu pokidali. Vamedia u Odeljenju za infrastrukturu saznaje da grad za sanaciju nastale štete na mobilijaru godišnje izdvaja više od 2 miliona dinara.

Po ugledu na druge gradove , centralni mostovi u gradu dekorisani su LED rasvetom, a grad je za ovu namenu predvideo 3 miliona dinara. „Pored redovnog održavanja ove godine smo odlučili da uredimo mostove i na jedan drugačiji način. Dekorativna rasveta sigurno doprinosi i lepšem izgledu mostova i dodatnoj osvetljenosti“, kaže Branko Vuković načelnik odeljenja za infrastrukturu.

Na konstataciju Vamedie da je takvih pokušaja bilo i ranije , ali da su nesavesni gradjani tu rasvetu kidali , Vuković navodi da grad generalno ima problem sa uništavanjem mobilijara.

„Sve se uništava, počev od kanti za smeće, betonskih djubrijera čak, klupe u parkovima, apsolutno sve što možete zamisliti. Mi postavimo pečurke sa klupama oni ih obore, postavimo znakove obaveštenja oni ih polome. Okrečimo grafite do sledećeg jutra ponovo su tu samo u većem broju. Jedni uništavaju , mi popravljamo neprestano i tako u krug. Bojim se da to nije rešenje i da moramo da nadjemo način da sankcionišemo počinioce , da uvedemo veći sistem kontrole jer velike pare dajemo za popravku gde može da se popravi , a tamo gde je nešto potpuno uništeno moramo da kupimo novo“, kaže Vuković.

Na društvenim mrežama proletos postao je viralan snimak žene koja u ranim jutarnjim satima preko puta Suda iz žardinjera vadi posadjeno cveće i odnosi sa sobom. Nepoznato je da li je ista legitimisana i naravno potom kažnjena, ali su ovakvi slučajevi itetakako česti.

Grad Valjevo u proteklim godinama u više navrata pokušavao je da sačuva gradsku imovinu na različtite načine. Najpre apelujući potom donošenjem izmena Odluke o komunalnom redu kojima su kazne za počinioce povećane. Zanimljivo je da je 2017. godine obelodanjen podatak da su oni koji su polomili sadnice drveća na Desankinom trgu starosti izmedju 23 i 28 godina, potpuno suprotno mišljenju većine da takve stvari rade tinejdžeri. Kazne su bile novčane i očito ne toliko visoke jer šest godina kasnije ponovo govorimo o uništavanju mobilijara.

U gradu je evidentno mali i po svemu sudeći nedovoljan broj komunalnih policajaca pa je pitanje da li bi instaliranje video nadzora kom bi redovna policija imala pristup bilo rešenje? Ili pak sistem kažnjavanja mora biti drugačiji?

Primera kako bi stvari mogle funkcionisati je mnogo , a jedan od njih o kome se dugo govorilo jeste primer kako je klub Trabzon sačuvao od huligana svoju „Medikal park arenu“. Naime, uprava FK Trabzon je odlučila da zavede red i kazni svakoga ko mu uništava imovinu. Klub je po otvaranju stadiona kaznio prvog navijača koji je snimljen da narušava red na tribinama. I to vrlo originalno: momak kog je kamera snimila da stoji na stolici, morao je da  za kaznu  opere 10.000 stolica! Trabzon više nije imao problema .

Da li bi onaj kog letimišu kako lomi klupu u parku, ukoliko bi  pored novčane kazne imao obavezu da recimo sve klupe u gradu premaže zaštitinim slojem ponovio delo i bio primer ostalima koji bi došli na takvu ideju? Da li bi gospodja sa snimka koja krade cveće mogla da sledećeg proleća ima obavezu da zasadi 5000 sadnica cveća samana javnim površinama? Da li bi i nakon toga poželela da ponovi delo?

Bilo kako bilo na mostovima imamo novu rasvetu i ona izgleda lepo poput onih  u drugim gradovima, ali je pitanje i bojazan hoćemo li je sačuvati?

 

 

 

 

 

5 comments on “Ponovo LED rasveta na mostovima-Hoćemo li uspeti da sačuvamo mobilijar?

    1. Шпанац

      Све државе имају хулигане само код нас хулигани имају државу као своју имовину. Први човек државе се јавно хвали да је у младости био хулиган . Последице долазе саме по себи…

      Reply
  1. Istina

    Е мој Вуковићу, осветљаваш мостове, а кратери по Попарском путу и другим улицама. камион смећар просипа уље и загађује околину већ десетак дана…Лепо јесте, али зна се шта је прече.
    Е мој Вуковићу, шта околишаш, па реци да нама не ради ни једна полиција ништа. Не раде ни инспекције, ни други разни инспектори. Какве камере кад оне нису признате на суду, а о капуљачама и да не причамо…
    Како се нису правиле такве штете пре 30 година? Па једноставно смо имали полицију која је радила свој посао. Полиција која је била видљива на сваком месту у граду, па и у селима. Где сад видите поицајца, осим прашинара из врзине да вам дају балон да дувате… Брука колико сте ово друштво разорили ви из владајућих партија.
    Да ли Вуковићу неко размишља шта ће са оволиким аутомобилима у граду који се непрописно паркирају,од којих пешаци не могу да живе? Да ли Вуковићу неко размишља о престанку изградње солитера у центру града и то са мање паркинг места него изграђених станова? Где су зелене површине?
    Да ли се крећете по Србији, по суседним градовма и градићима? Па сви имају лепше уређене пешачке зоне.
    Шта Ваљево има? Јадно увело цвеће, непокошене травњаке, прљаве улице…
    Какви починиоци да раде, прво полиција и инспекција, па после они…
    Ништа не функционише…

    Reply
  2. Draga

    Osvetlite park naspram centrw za kulturu da ljudi sa malom decom mogu da uživaju osvretljeni na desnoj obali Kolubre

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.