Nova odluka : Kućni ljubimci ne svuda i ne na svakom mestu

Na poslednjoj sednici Skupštine doneta je odluka kojom se definišu obaveze Odeljenja za urbanizam i JKP Vidrak o prostorima na kojima je dozvoljeno odnosno zabranjeno puštanje kućnih ljubimaca sa povodca . Vlasnici pasa shodno odluci moraće ubuduće da propisno uklanjaju izmet svojih ljubimaca.

 

Odbornici su usvojili izmenu i dopunu Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Valjeva. Ovom odlukom propisuje se nadležnost Odeljenja za poslove urbanizma u Gradskoj upravi za određivanje javnih zelenih površina, na kojima se psi mogu puštati sa povodnika i nadležnost JKP „Vidrak“ za postavljanje vidnih oznaka na navedenim površinama, na kojima je naznačeno u kom vremenskom periodu je zabranjeno slobodno kretanje pasa i za postavljanje posebnih kanti za za odlaganje izmeta kućnih ljubimaca na najprometnijim javnim površinama, kao i na mestima na kojima je dozvoljeno slobodno kretanje pasa.

U JKP Vidrak kažu da se trenutno čeka da posao najpre završi odeljenje za urbanizam kako bi i oni odradili svoj deo posla vezan za samu nabavku.

„Biće nam neophodna još jedna odluka na Skupštini jer mi trenutno nemamo tu poziciju u programu poslovanja . Pripremićemo sve do tada i kada i ta odluka bude doneta moći ćemo da udjemo u postupak javne nabavke kako bismo pribavili neophodne posude i znakove obaveštenja“, kaže Dragutin Kuzmanović direktor JKP Vidrak.

Grad Valjevo već ima niz odluka vezanih za držanje kućnih ljubimaca i domaćih životinja počev od toga koje domaće životinje se mogu držati u kojim gradskim zonama do toga da psi moraju imati korpe i biti isključivo na povodcu.

Praksa na žalost pokazuje da se brojne stavke iz pomenute odluke ne poštuju pa je jedno od ključnih pitanja kada sav posao vezan za novu odluku bude završen koliko će biti primenjiva i poštovana? Da li će vlasnici kućnih ljubimaca i dalje dozvoljavati svojim ljubimcima da vrše nuždu u dečijim parkićima i igralištima, izmedju gradskih drvoreda , uz parkovske klupe i sl?

Sasvim je sigurno da je potom najveći deo posla na komunalnoj policiji koja mora kontrolisati sprovodjenje  nove odluke . Praksa na žalost pokazuje i da su brojne odluke jedino primenjive ukoliko postoji sistem aktivnog kažnjavanja prekšilaca odluka .

Sve i da odluka bude zaista sprovodjena onako kako je i definisana ništa manje pitanje je kako iskontrolisati brojne pse lutalice . U JKP Vidrak saznajemo da u azilu za pse trenutno ima 250 pasa što je i kapacitet samog azila.

Prostora za pse lutalice ima koliko ima ,a broj pasa na ulicama stalno raste . Odavno je postalo jasno da vlasnici pasa nakon što njihovi psi dobiju mladunce iste ostavljaju pored kontejnera ili pak u parkovima , neke čak noću jednostavno iznesu na ulicu. U Valjevu nikada do kraja nije izvršen popis ovih  kućnih ljubimaca i niko u ovom trenutku nema precizan podatak koliko Valjevaca drži pse i naravno šta se dešava sa okotom istih.

„Mi imamo stalnu akciju udomljavanja pasa iz azila, takodje sterilizaciju . Na ulicu ne možemo vratiti agresivne pse , ali ih ne možemo ni udomiti pa oni ostaju zatvoreni. Mnogo je toga na savesti samih gradjana . Ogroman novac izdvajamo za plaćanje kazni preko 20 miliona godišnje samo Vidrak, a i grad takodje plaća. To je novac koji može biti iskorišćen za mnogo korisnije namene , namene od kojih će korist imati svi gradjani i oni koji nemaju pse ili drugog kućnog ljubimca. Takodje novac može biti iskorišćen i za same životinje u azilu“, kaže Kuzmanović.

Jedno je sigurno, gradjani moraju promeniti svoj odnos i prema ljubimcima , ali i prema samom gradu u kom žive i oni koji nemaju pse ili druge životinje. Stotine tekstova i apela u proteklim godinama čini se nisu dali rezultate, da li je onda rešenje popis pasa , vodjenje striktne evidencije i potom kažnjavanje visokim novčanim iznosima? Da li smo konačno stigli do toga kao jedini način i rešenje?

 

18 comments on “Nova odluka : Kućni ljubimci ne svuda i ne na svakom mestu

  1. Miloš Marjanović

    ko će to da kontroliše? niko, naravno. ni odluke vezane za držanje životinja ne poštuju ti koji bi trebalo da kontrolišu a baš će nešto da se trude da cimaju druge. još jedna odluka u fioci

    Reply
  2. Dragan

    bravo za grad i dragutina. mislim da treba propisati i neki porez na ljubimce. ako hoces kuce moras godisnje da platis 500 evra. ako hoces macku moras 300. ko drzi ribice 100 evra jer one nemogu nikog da ujedu i nisu opasne. pa da vidimo

    Reply
    1. Ana

      Valjevo nema ni javni toalet, sta cemo i sa građanima koji redovno vrše nuždu na javnim površinama? Nema kanti za redovno smeće niti ima ko da ga čisti, grad nikad prljaviji i neuredjeniji, gradjani nemarni, omladinu ništa ne zanima.
      Fali ovde mnogo toga, novca ima ali se sliva na „drugu“ stranu, to svi znamo i ćutimo i dokle god ćutimo za bolje i nismo.

      Reply
    2. Анонимни

      Ma sitna je to novac za kerove od 500 eura. Treba 10x vise. Ovako gazimo po psecim izmetima sto nema nigde u svetu.

      Reply
      1. Mima

        Ma sram vas bilo. Umesto da prigrlite svako zivo bice vi bi nam nametnuli poreze sto kao clanove porodice imamo kucne ljubimce. Moj pas je moje usvojeno dete pored dva koja sam rodila. Evo ga ,danima sam bolesna u krevety i on se ne idvaja od mene, lezi mi na ramenu, ljubav moja najveca Treba odrati od kazne one koji ih izbacuju na ulicu i koji ne sakupljaju izmet. A vi ste monstrumi. Ko ne voli zivotinje, ne voli ni ljude. Praksa je pokazala, svaki psihopata i ubica se prethodno , nekad, izivljavao na nekoj zivotinji.

        Reply
    3. Мирјана

      Срећа твоја па не постоји порез на небулозне коментаре, иначе би ти банкротирао. Глупље ништа прочитала нисам, чуј 500 евра годишње за држање пса?!? Прочитајте још који пут свој коментар, па га обришите, немоте се брукати.

      Reply
    4. Sava Savanović

      Može bato, al onda i ti na kola koja zagađuju moj vazduh da platiš 2000€ pa se vozi slobodno. Kad budeš ti platio za auto, zovi mene da i ja platim za psa 500€.

      Reply
  3. Milena

    Zar je moguće da u ovom gradu gde je toliko prljavo, nepokošeno, sve zaraslo u korov i da dalje ne nabrajam, najveći problem su kučići. Tešnjar, Knez Miloševa pune stakla od razbijenih flaša, od naše obesne omladine koja besni noću. Samo vi zabranite psima da šetaju i sve će biti u redu.

    Reply
  4. GP

    Vlasnike pasa strogo kaznjavati novaca o za nepostovanje odluka. Dovedu psa da izvrsi nuzdu i onda nece da pokupe za njim. Pustaju pse sa povodca, setaju bez korpi, a svako malo se desi negde da psi izujedaju nekog i ugroze mu zivot. Nedaj Boze da se to desi ja bih prvo ubio vlasnika, a onda i psa. Bez razmisljanja!

    Reply
  5. Ljiljana Matunović

    Mnogo toga nedostaje ovom gradu. Prvo postavite kante na ulici za đubre jer često i po 500m nosim nešto u ruci dok ne naiđem na prvu kantu. U Pantićevoj ulici skoro ni jedna betonska kanta nema svoj uložak. Treba kažnjavati građane koji te kante pune kesama svog kućnog đubreta, to redovno viđam. Kažnjavati nepropisno parkiranje, mnogo puta građani silaze sa trotoara da bi prošli. Komentar Milenin podržavam, pogledajte šta se radi noću na ulicama u centru….pogledajte park Pećina u kakvom je stanju. Psi sad izgleda postadoše najveći problem…treba kazniti neodgovorne vlasnike jer nismo svi isti…posebno one koji pse uzimaju deci kao igračku pa ih posle izbace. Na ulici proveravati vlasnike da li je pas čipovan….

    Reply
  6. Ljiljana Matunović

    Komentar od Ane, slažem se, mnogi građani vrše nužde po gradu, hoćete li i njih kažnjavati!? Ja redovno sa svoje terase gledam građane koji posle kupovine u Lidlu vrše nožudu iza na travnatoj površini….a Dušanova ulica nema ni jednu kantu pa redovno tek na Jadru bacim maramicu ili ogrizak od jabuke….sami čistimo ulicu ispred svoje kapije….a izmet za svojim ljubimcem obavezno pokupim..

    Reply
  7. Istina

    Auh. Procitao sm dosta istinitih komentara, tako da mi ostaje samo da napravim neki rezime…
    Grad nema intelektualne snage da sprovede odluke koje su donete, a ni ov koje donosi. Jednostavno sve je rastimovano, korumpirano… tako da niko ništa ne radi. Ni policija, ni kumunalci, ni inspekcija… Mi smo društvo koje baulja u sopstvenom djubretu i fekalijama. Mi u najvećem setalistu i igralištu za decu imamo sagradjen toalet koji ne radi. Pa čemu to služi? Onda nije ni čudo sto psi uriniraju gde stignu, kada to isto rade i ljudi.
    Samo se setite koliko je pasa porodica zavilo u crno. Svaki dan ćete pored Gradca, ili na pećini videti opasne ljubimce uvek bez korpi, a polovina bez povod va. I niko to ne sankcioniše.
    Bruka. Sve to moze da se resi za kratko vreme, odmah, ali treba neko da ima pameti i obrazovanja za to.
    Omladino, pakujte kofere i ne gubite vreme.

    Reply
  8. Goga

    ja mislim da grad treba prvo ocistiti da pojedini delovi grad lice na nesto nego je u krsu ,korovu i smradu oni nemogu da urade ili narede nadleznim da potkresu grane koje vire iz bolnickog kruga prema trotoaru u Pasterovoj da ljudi normalno idu nego moraju da cuvaju oci i glavu drugo zapustili su korito ljubostinje da se od korova i krsa vise nevidi kameno korito a u ovim letnjim danima to toliko smrdi da gradjani iz obliznjih naselja nemogu da izdrze od tog smrada kose naselja a travu ostave i posle kroz nju raste druga trava e to su problemi a ne ljubimci najlakse je udariti po gradjanima a oni su toliko nesposobni da grad nje bio ovako prljav ni za vreme turaka

    Reply
  9. Vox

    imali ste priliku da popisete pse i macke kao kucne ljubimce, kada ste radili popis, ali bilo vas briga

    Reply
  10. boki

    Kucne ljubimce opasne pse vide bez kotpe i povidnika svagde gde pozele.Hitno uvesti zskonom red i obsveze vlasnika pasa u zgradama ulicama parkovima i u gradu

    Reply
  11. Porodica Srbine

    Bezobrazluku kučkara nikada kraja,pokupite izmet za svojim kučkama . Na lanac džukele ili korpe na usta , u protivnom prijavljivati bilo da je Staford bilo da je Pudlica. Gajite BRE decu i unučiće u stanovima i kućama, a ne kučnice… Prava za decu i porodicu na prvom mesti,a za džukele ima vremena.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.