„Valjevo protiv nasilja“: Bez ispunjenja zahteva, nema načina da deca 1. septembra krenu u školu

Ako do 1. septembra zahtevi građanskih protesta „Srbija protiv nasilja“ ne budu ispunjeni, ne vidimo načina da našu decu pošaljemo u školu i to može biti jedan od vidova radikalizacije ovih protesta, poruka je književnika i novinara Marka Vidojkovića i novinara Nenada Kulačina, koji su sinoć govorili na protestu „Valjevo protiv nasilja“.

Autori nekadašnje TV emisije, a sada podkasta „Dobar, loš, zao“, nisu imali klasično obraćanje Valjevcima kao govornici na prethodnim okupljanjima na Gradskom trgu, već su praktično, ali pod nazivom „Dobar, bolji, Valjevac“, realizovali svoj podkast u kojem je Kulačin bio fizički prisutan, dok se Vidojković, kao i poslednjih šest meseci, uključio javljanjem putem skajpa, s obzirom da se zboig svoje bezbednosti, a na predlog međunarodnog PEN centra, nalazi u egzilu van Srbije. Njih dvojica su istakli da je Valjevo jedini grad u kojem će se učesnicima protesta obratiti, odavši priznanje našem gradu koji je, kako su rekli, „u prethodnih 11 godina vladavine Aleksandra Vučića iznedrio dva velika heroja, uzbunjivača Aleksandra Obradovića i policijsku službenicu Katarinu Petrović“.

„Valjevo je primer kako treba ustati protiv ove vlasti i kako treba raditi protiv ovog režima. Srbija je rasturena po šavovima i mora da se krpi šav po šav. Ali ne može da se krpi tako što će dolaziti nalozi iz centrale. Nema Valjevo centralu i zato je Valjevski pokret otpora odličan način kako se bori protiv režima. Na ovaj način podržavamo i ostatak Srbije i ostale pokrete otpora koji se još nisu rodili da vide da se može i tako, da ne bude dirigovano, da ne bude da je samo s jedne strane režim a s druge opozicija. Jer ovo su protesti naroda“, poručio je Vidojković.

On i Kulačin su podsetili da je juče bilo tačno tri meseca od masakra u beogradskoj školi „Ribnikar“, a sledećeg dana je tri meseca od masovnog zločina u Mladenovcu, ali da se Srbija „i dalje nalazi u rupi koja je sve dublja i dublja“. Objasnili su da ministar policije Bratilsav Gašić mora da podnese ostavku jer je u njegovom prisustvu njegov policajac spisak za likvidaciju dece iz „Ribnikara“ učinio javnim, dok šef BIA Aleksandar Vulin mora da ode jer je predsnik Srbije rekao da je zločin u Mladenovcu teroristički akt, „a ako je tako onda je odgovornost na BIA“.

„Nameće se pitanje radikalizacije protesta a to može biti nenasilno. Jer, ako zahtevi protesta ne budu ispunjeni do 1. septembra ja ne vidim načina da mi našu decu pošaljemo u škole. Apelujem na opoziciju da kako zna i ume sa prosvetnim sindikatima da to izvedu. Bez ovih smena, ukidanja rijalitija i zabrane tabloida, nema početka nove školske godine. Ti zahtevi su apsolutno u vezi sa onim što se desilo i kada bi bili ispunjeni naše škole bi bile bezbednije“, rekao je Nenad Kulačin.

Marko Vidojković se složio sa njim, dodajući da je roditeljska odbrana dece najbolji način da se protesti radikalizuju.

„Srbija je pokazala da ima sluha samo za decu onih koji vladaju, oni mogu da rade šta god žele, a vaša deca mogu samo da stradaju. U takvoj Srbiji deca ne smeju da budu ostavljena državi na milost i nemilost“, zaključio je Vidojković.

Građane Valjeva je na sinoćnom protestu pozdravila i Senka Jankov, profesorka gimnazije u Zrenjaninu koja je suspendovana jer je plakat „Zrenjanin protiv nasilja“ u Google učionicu.

Tradicionalno, nakon završetka obraćanja govornika, odnosno ovog puta svojevsrnog podkasta, održana je i protestna šetnja centralnim gradskim ulicama.

 

8 comments on “„Valjevo protiv nasilja“: Bez ispunjenja zahteva, nema načina da deca 1. septembra krenu u školu

  1. Dragan

    ja nemogu da verujem da ovoliki narod i dalje dolazi na proteste. kako vam nije dosadilo. ajd u pocetku da i razumem al valjda ste se izduvali do sad. te nesrece iz maja su ostale iza nas i sad grabimo napred a vi bi da nas vracate u proslost

    Reply
  2. Zoran

    Jašta, Grad nek plaća ovog DK sa 200.000, da vodi ove proteste, pa još s’ovim Vidojkom u gostima, a preko linka. Nego šta, i treba tako. Da se vidi sav demokratski potencijal Valjeva.

    Reply
  3. Ма здраво

    Писац у покушају( псовке, дроге, секс, насиље као тематика), Кулачини, Кокановићи, Цицварићи, доста понижавања опозиције свођењем на естраду.

    Reply
  4. Valjevka

    E jaki novinari!!!! Ne znaju više šta im je činiti pa sad koriste decu u svojim prljavim rabotama. Samo se nadamo da roditelji neće pasti na njihove prljave igre.

    Reply
  5. Тешњарац

    Протести против насиља? Неопевано глупост! Ако имате м..да, ајде да направимо праве протесте. Најпре против ЕУ интеграција, а онда даље против:
    1. извршитеља
    2. нотара
    3. РТС таксе
    4. превеликог пореза
    5. паркинг сервиса
    Похапсити виновнике Корона геноцида, заговорнике Рио тинта, некаквих антиљудских технолошких револуција, НВО сектора… Једноставно: Стоп култу извесности!

    Reply
  6. Slavica

    Osnovna škola obavezna,srednja nije.
    Roditelje osnovaca ako ne pošalju decu u školu kazniti,srednjoškolce koji ne dođu,ispisati.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.