Do sada prikupljeno 40 tona ambalažnog stakla

Kompanija Sekopak i JKP Vidrak organizovali su edukaciju najmladjih na temu reciklaže. Za 8 meseci ove godine u Valjevu je zahvaljujući postavljenim posudama za reciklažu prikupljeno više od 40 tona ambalažnog stakla.

U okviru akcije kompanije Sekopak Valjevo je do sada dobilo 43 posude za reciklažu ambalažnog stakla . Kako je već ranije navedeno, proizvodnja staklene ambalaže zahteva veliku potrošnju energije. Jedan od načina za efikasno smanjenje potrošnje energije i prirodnih resursa jeste upravo reciklaža.

Povod za kampanju Sekopak karavan je postavka zvona za staklenu ambalažu i edukacija građana o korišćenju istih, kao i važnosti reciklaže staklene ambalaže.

„Ovde smo danas zbog nastavka naše akcije sakupljanja reciklažnog ambalažnog otpada i već ranije smo u saradnji sa JKP Vidrak u Valjevu postavili posude za tu namenu. Sada smo došli da gradjane podsetimo na to da u svojoj blizini imaju posude , ali i da najmladje edukujemo o značaju i nalinu reciklaže. Valjevci su se do sada izuzetno pokazali u ovoj akciji kada je u pitanju reciklaža stakla i to je dodatni motiv da nastavimo saradnju i kroz edukaciju najmladjih“, rekla je Violeta Delanović direktor firme Sekopak.

Direktor Vidraka Dragutin Kuzmanović iskazao je zahvalnost Sekopaku na saradnji jer su posude za reciklažu stakla dala rezultat.

„U prvom deljenju dobili smo 33 posude , a nakon toga još deset. Već smo prikupili preko 40 tona staklene ambalaže. Ako uporedimo tu količinu sa podatkom da je u prošloj godini sakupčjeno do 10 tona ,a  sada za osam meseci 40 tona i godina još nije gotova jasno je da su gradjani prepiznali važnost recikliranja.  U pregovorima smo sa Sekopakom da dobijemo još posuda jer imamo prostora i potrebe za tim“, kaže Kuzmanović.

Po njegovim rečima važno je da deca od najranijih dana nauče kako se reciklira otpad  da znaju da ga sortiraju i da kasnije u životu imaju tu naviku pa upravo u tom pravcu se i organizuju edukacije.

„Cilj nam je takodje da u predstojećem periodu oformimo otkupni centar u našem reciklažnom centru gde bi naši sugradjani sami mogli da predaju reciklažni otpad i da za to dobiju novčanu naknadu kako bismo ih motivisali da otpad recikliraju. Trenutna situacija je takva da naš reciklažni centar ima samo pet zapsolenih što nije dovoljno. Nedostaje nam i mehanizacija, kamion za koji verujem da ćemo moći da ga kupimo. Da bi ovu priču podigli na viši nivo moramo imati više ljudi . U Vidraku već postoje zaposleni za koje verujem da bi veći doprinos mogli da daju u reciklažnom centru nego na poslovima koje sada obavljaju i prvo ćemo njih da prebacimo kako bi pospešili rad reciklažnog centra u kom mi trenutno selektujemo različite vrste otpada“, objašnjava Kuzmanović.

 

4 comments on “Do sada prikupljeno 40 tona ambalažnog stakla

  1. Istina

    To ne treba da bude akcija nego normalna svakodnevnica naših građana…
    Direktore, većina posuda je postavljena na loše lokacije i vizuelno loša mesta, a to je trava, neki krš… Ove posude zaslužuju da budu postavljene na neke držače, malo podignute od nivoa asfalta, betona i zemlje… Kada ćete pokositi tavu u gradu i po parkovima i kada ksite, neka se to kosi kako treba, kao nekada. Neka to liči na nešto. Površine koje pokosite su ružnije nego pre košenja. I još nešto, kada se kamionom odvozi smeće iz zelenih kanti, zašto se prosipa neko ulje i ostavljaju fleke po asfaltu koje traju mesecima…?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.