“Valjevo protiv nasilja”: “Ako Katarina ne bude na slobodi, Valjevo će doći u Beograd”

Protestni skup “Valjevo protiv nasilja”, po četvrti put, večeras je održan na Gradskom trgu. Sa protesta je poslata poruka podrške uhapšenoj policijskoj službenici Katarini Petrović i najavljen protest Valjevaca u Beogradu ispred Centralnog zatvora u kojem se nalazi, ukoliko ona ne bude puštena na slobodu.

Na samom početku današnjeg protesta, nakon što su uobičajeno ponovljeni zahtevi koji su postavljeni i na prvom protestu “Srbija protiv nasilja” u Beogradu, konstatovano je da se nasilje praktično nastavlja, to toga što su na meti predstavnika vlasti u njihovim izjavama bili student, preko toga da jedna nacionalna televizija nastavlja da priprema rijaliti program čije je ukidanje jedan od zahteva ovih građanskih protesta, do toga da je ministar Martinović u Skupštini Srbije “prozivao” narodne poslanike koji nemaju dece i da je Valjevki, policijskoj službenici Katarini Petrović, određen pritvor.

“Valjevo može da se diči hrabrošću Aleksandra Obradovića i Katarine Petrović. Vojislav Žanetić je jednom prilikom rekao da se poruka građana jasno i glasno prenosi ispred Skupštine, u unutrašnjosti šapatom, a u selima pogledom. Ali je poruka preneta – ili će stati nasilje ili će stati Srbija”, rekla je u svom govoru Emilija Milenović, studentkinja FPN.

Ona je podsetila da se mnogi prosvetari, novinari, javni službenici, lekari, policijaci i mnogi drugi u unutrašnjosti Srbije suočavaju sa pritiscima, te da je i to vrsta nasilja “protiv kojeg se mi ovde borimo”. U svom govoru je poručila i sledeće: “mladi poručuju Vladi – nećete vi nama gledati leđa, nego mi vama”.

Hadži Nenad Maričić, glumac, na početku svog obraćanja građanima rekao je da dolazi u Valjevo ne zato što je blizu Beograda, “nego što je blizu srcu”.

“Već je svima poznato zašto smo ovde, zbog kog i kakvog nasilja se okupljamo. Prešlo je sve granice i ne može više da se izdrži. Sav normalan svet je ustao i rekao dosta. Samo njima nije jasno i samo oni ne razumeju protiv kog nasilja je narod u Srbiji krenuo u proteste. Ne razumeju, jer su oni generator toga i iskonski izvor nasilja već 30 godina. To su sejali gde god su stigli. Nasilje je i rečenica, prvi put izgovorena od drugog svetskog rata u Srbiji, a ona glasi – “sto za jednog”, rekao je Maričić, konstatujući da u ovim građanskim protestima ne sme da bude ni korak nazad “dok ne stvorimo zemlju u kojoj će naša deca ostati”-

“Bude li jedna greška na sledećim izborima, jedan pritisak na bilo kom izbornom mestu, onda neka im cela Srbija dođe na vrata da nas konačno čuju”, poručio je glumac Hadži Nenad Maričić.

Građanima se obratio i advokat Branko Ivković, koji zastupa uhapšenu policijsku službenicu Katarinu Petrović, koja se i dalje nalazi u beogradskom CZ.

“Svedoci smo da živimo u zemlji ogoljenog nasilja i bezakonja čija je žrtva juče bio Aleksandar Obradović, danas je Katarina Petrović, a sutra neko od nas. Poručujemo zato svima koji su umislili da su jači od pravde i istine – ako do sledeće nedelje Katarina ne bude na slobodi, Valjevo će doći u Beograd”, rekao je Ivković.

Građane je pozdravio i suprug uhapšene Katarine, nakon čega se krenulo, kao i prethodnih četvrtaka, u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

4 comments on ““Valjevo protiv nasilja”: “Ako Katarina ne bude na slobodi, Valjevo će doći u Beograd”

  1. Dragan

    vama nevalja kad policija bije demonstrante na protestima i kad je policija u pratnji dzipova za izbore. vi kazete protiv zakonito. a kad je protiv zakonito da bi se naudilo presedniku vucicu onda vam je u redu. licemerje

    Reply
    1. Marko

      Prvo treba da znate pravopis, pa da se javite u medije i ostavite komentar : rečenice počinju velikim slovom, a reč NE se piše odvojeno od reči VALJA. Zato nam i jeste ovako u državi.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.