Specijalna plaketa Mionice uručena ministru odbrane

U čast vojvode Živojina Mišića, na dan njegovog rođenja, na svečanoj akademiji koja je u okviru „Mišićevih dana“ održana ispred njegove rodne kuće u Struganiku, ministru odbrane i potpredsedniku Vlade Srbije Milošu Vučeviću uručena je specijalna plaketa „Vojvoda Živojin Mišić“.

Vučeviću je plaketu uručio predsednik opštine Mionica Boban Janković. Takođe, u znak zahvalnosti za lični doprinos i podršku koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju opštini Mionica, Janković je uručio i plakete sa likom vojvode Mišića brigadnom generalu Milanu Popoviću i potpukovniku Zoranu Karavidiću.

– Živojin Mišić ponikao je iz naroda, deleći njegovu sudbinu i u ratu i u miru. On, koji je rođen kao trinaesto dete u seljačkoj porodici uselio se u dušu srpskog roda i smešten je u legendu, nezaborav, trajanja dokle god nas ima. Zahvaljujem se potpredsedniku Vlade Republike Srbije i ministru odbrane Milošu Vučeviću, koji je odvojio vreme i ukazao čast obeležavanju ove svečanosti. Mionica je zahvalna. A ono što mi danas možemo jeste da negujemo sećanja i čuvamo od zaborava zasluge vojvode Mišića. Baš u Mionici gde je Mišić preuzeo komandu nad Prvom armijom biće sagrađen večni spomenik sećanja na najveću Srpsku pobedu. Zaslužio je to srpski vojnik. Posle više od veka čekanja, mi koji danas hodamo Mionicom, hodamo Srbijom podići ćemo spomenik – Kuću Kolubarske bitke, čija je izgradnja u toku – rekao je Janković i dodao da će opština Mionica nastojati da svake godine svečanu akademiju održi u Struganiku.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević istakao je da su „Mišićevi dani“ prilika da se produbi poverenje u vojnu, odbrambenu sposobnost Srbije, u spremnost Vojske da izvrši svoje ustavom određene misije i zadatke, ali i poverenje u savestan i odgovoran rad Ministarstva odbrane.

– Mišić nam je ukazao put kojim treba da idemo. On nije samo naš učitelj ratne veštine i strategije. On je otac i učitelj poštenja i dostojanstva našeg oficira i čoveka. On je primer bezrezervne ljubavi prema otadžbini i rodu srpskom. On je inspiracija i putokaz. Obavezujemo se pred našim vojvodom da ćemo delati i graditi sistem onako kako je on podučavao svoj srpski rod. Hvala Bogu što nam je podario ovog vernog sina svog srpskog roda i poroda. Neka ti je večna slava i hvala besmrtni vojvodo naš – rekao je ministar odbrane i zahvalio Opštini Mionica na tradicionalnim nagradama koje uručuje najboljim oficirima i na tome što prati razvoj vojnih nauka i rezultate rada i školovanja oficira.

U okviru programa nastupio je Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav  Binički“, a monolog vojvode Živojina Mišća iz „Kolubarske bitke“ izveo je glumac Narodnog pozorišta iz Beograda, takođe rodom iz Mionice, dok su u svečanosti učestvovali i članovi Kluba ljubitelja istorijskog plesa.

2 comments on “Specijalna plaketa Mionice uručena ministru odbrane

  1. Dragan

    svaka cast bobanu presedniku koji gradi dobre odnose sa novim presednikom stranke. ova plakata ce pomoci da od drzave dobijemo jos vise para da organizujemo plesanje i napravimo jos neki linijski park

    Reply
  2. Građanin

    Jašta po Srpskom, ja tebe serdaromm ti mene vojvodom, sami sebe odlikuju odlikovanjima bez značaja

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.