Gradonačelnik Valjeva na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture

Gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković prisustvovao je danas Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji.

Skupština Srbije je 28. aprila 2023. godine potvrdila Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Srbiji. Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Valjevo je u okviru ovog projekta dobilo 2,132,926 evra i imaće pravo da konkuriše za realizaciju projekta u oblasti rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje novih pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanja otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene izgradnjom sistema za odvodnjavanje, sanaciju klizišta, ojačavanje obala, aktivne mobilnosti, poput ozelenjavanja i rešavanja problema nasleđenog zagađenja, javne rasvete, unapređenja sistema za upravljanje saobraćajem, regulisanja parkiranja i slično, e-mobilnosti, instalacijom stanica za električno punjenje i drugo.

Nakon što Grad Valjevo dostavi predloge Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, imaće pravo da relizuje više projekata u okviru raspoloživih sredstava.
Na konferenciji je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Zahvaljujem Francuskoj i Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci za ogromna sredstva koja su izdvojili za lokalne samouprave u Srbiji, a koje moraju da dođu do najboljih projekata u interesu građana. Iskoristite novac na pametan, mudar i odgovoran način“, kazao je između ostalog predsednik Vučić predstavnicima lokalnih samouprava.

Kroz ovaj projekat će 145 jedinica lokalne samouprave dobiti značajna bespovratna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata i jačanje institucija, među kojima je i Grad Valjevo.

12 comments on “Gradonačelnik Valjeva na Uvodnoj konferenciji projekta razvoja lokalne infrastrukture

  1. Dragan

    cestitke za presednika vucica koji nam je obezbedio nove zajmove i kredite kao i za naseg lazara koji je spremio projekte da uzme pare

    Reply
  2. Valjevac

    Smešno i sama slika je smešna i više govori od reči. Ima li kraja ovoj uličnoj inteligenciji?

    Reply
  3. Mare

    Dali će se uraditi rekonstrukcija Hvarske ulice i ulice Pete Komirićanca.Pre 40 godina te ulice su sa većinskim novcem građana građene sa vodovodnom i kanalizacioni azbestnom mrežom.Ograđivao ko kako hteo,pa su ostale i uzane,bez mogućnosti hoda pešaka i mimoilaženje vozila.Ulice su pune dece,pa strepimo za bezbednost.Teško funkcionisanje normalnog i bezbednog života.Udaljenost od centra oko 800m,a ko da smo u nekom sporednom seoskom putu za šume i njive.

    Reply
  4. Maja

    da li ce selo nesto dobiti?na primer delic prosirenja vodovoda,asvalt,ulicnu rasvetu…

    Reply
  5. Maja

    da li ce selo nesto dobiti?na primer delic prosirenja vodovoda,asvalt,ulicnu rasvetu…

    Reply
  6. Istina

    Valjevo može dobiti neograničena sredstva i daba, nema intelektualne jačine da te pare potroši u rešavanje nekih problema koje tište građane… Što neko gore reče, slika sve govori.
    Treba da plate stručanjake da im namrave studiju za rešavanje saobraćajnog kolapsa, parkiranja, čišćenja grada i smanjenje aerozagađenja, a tu ulazi i rehabilitacija ulica, trotoara, pešačkih staza…
    Pa bruka oni ne mogu da pokose travu na šetalištima, pa to nikada nije bilo. Sve zaraslo: Pećina, Kolubara, u centru Dom JNA, korov izašao na ulicu… i to sve tako stoji. Gde su institucije, od pogrešno parkiranih automobila ne može da se prođe, niti više vozi bezbedno…

    Reply
  7. Mare

    Kad rekosmo za ulice Hvarsku i Pere komirićanca ne rekosmo da je trava nikla po ulici Hrvarskoj.Tu smo da angažujemo i kosidbu.Em uzana ulica bez trotoara,em mreže azbestne,em još trava nikla po njoj,pa funkcioniši i živi.Umete da naplati te sve što ste zacrtali,a ne možete vaše obaveze primenite.Lepo razmeri te,dozvole za ograde tražite,ili sve rušite što je divlje.Ta ulica je mala,a toliki problemi.Ostalo nam blokada .O ovoj ulici pre više godina je bio dogovor da će se raditi.Ništa od toga.Sad kad ste dobili novac,Hvarsku ulicu stavite u prioritete.Hvala na Vašoj pozitivnoj odluci.

    Reply
  8. Мод

    Град никада није био прљавији, погледајте контејнере, траву, поломљено грање још је по тротоарима. Погледајте контејнере код вртића „Пчелица“, заузели су скроз тротоар, а из њих избија сама куга. Какав град, Мионица постаје град. Ми смо село у Индији. О каквом пројекту сада причају, дај да видимо шта је било са „Невидљивом децом“.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.