Pod zastavom Valjeva i Srbije -KUD „Kosta Abrašević“ u Bugarskoj

Na festivalu pod nazivom „Mezdrave folklorne čarolije“ u Bugarskoj medju 11 zemalja sa pet kontinenata , Srbiju i grad Valjevo predstavljalo je KUD“Kosta Abrašević“.

KUD „Kosta Abrašević“ u proteklih 15 dana uspešno je realizovalo turneju u Bugarskoj . Svoje igračko umeće valjevski KUD najpre je pokazao publici u Sunčevom bregu, a  potom i u starom gradu Nesebara gde je uz KUD-va iz Bačke Palanke  i Uba predstavio deo srpskog folklornog nasledja.

Centralni dogadjaj posete i turneje u Bugarskoj ipak je bilo učešće na festivalu „Mezdrave folklorne čarolije“ u gradiću Mezdrav stotinak kilometara od Sofije. Sam festival ima medjunarodni karakter i ove godine održan je po treći put. Upravo ovegodine učešće na festivalu uzelo je 11 zemalja sa pet kontinenata : Kina,Indonezija, Guam, Maroko, Malezija, Gruzija, Meksiko , Jermenija, Filipinska zajednica iz Denvera SAD i medju njima Srbija , tačnije KUD „Kosta Abrašević Valjevo“.

Gradonačelnik Mezdra Ivan Asparuhov na prijemu koji je održan na centralnom gradskom trgu svim učesnicima je poželeo toplu dobrodošlicu konstatujući da su visoke dnevne temperature koje su inače praatile festival deo toplog prijema od strane samog grada. „Ovde se susreću razliite kulture , ali i stvaraju prijateljstva za ceo život. . Jer šta god radili, na kraju, dobrota mora da pobedi. Dobrota je budućnost našeg sveta – i svi se moramo boriti za nju. Srećno! “rekao je Ivan Asparuhov.

Organizatori manifestacije bili  su Ansambl Mezdra, Opština Mezdra i Prosveta 1925 – grad. Direktor festivala Miroslav Asparuhov kaže da je u Mezdru na festival za tri godine došlo 25 nacija.

Foto: Boyan Pishtikov

“Za ove tri godine koliko postoji festival došlo je 25 različitih nacija, izuzetak su Meksiko I Srbija koji su na festivalu drugi odnosno treći put. Prva I osnovna ideja festival je povezivanje ljudi, nacija , kulltura. I sama organizacija nije laka , ali tu je naše društvo koje je uključeno na različite načine počev od toga da su naši igrači vodje grupama država učesnica pa do mnogih drugih stvari”, rekao je Asparuhov najavljujući za sledeću godinu putovanje folklornog društva iz Mezdre u inostranstvo I uzvratne posete.

“Festival ima za cilj mir u svetu , ništa nije važnije od toga. Zbližavanje naroda tako što ćemo upoznati njihovu istoriju, kulturu I stvarati trajna prijateljstva zasnovana na uzajamnom poštovanju”, konstatovao je Asparuhov.

U okviru festivala valjevski igrači imali su svakodnevne nastupe u više okolnih mesta u okviru kojih su prikazali koreografije „Binačka Morava“, Šumadija, Bugarka, Šopska trojka ,Bosilegrad. Najviše pažnje publike svakako su privukle Vranjska svita i igre iz Vojvodine koje su bile deo i fiinalnog nastupa u gradiću Mezdre .

Medju nesvakidašnjim nastupima zemalja, o čijoj se tradiciji i kulturi generalno malo zna u Srbiji , nastup valjevskog  društva bio je po samom izboru koreografija, koje su odlika različitih delova naše zemlje, upravo  prikaz same  Srbije .

Srpska zastava viorila se nad glavama valjevskih igrača koji nisu sebe štedeli i publika je to umela da prepozna i ceni aplauzom.

„Možemo biti zadovoljni  nastupom naših igrača u potpunosti. S obzirom da su na festivalu učestvovale mladje selekcije igrača , a ne seniorski ansambl i da je mnogima od njih ovo bilo prvo učešće  na nekom festivalu mislim da imamo razloga da budemo zadovoljni. Svakodnevni nastupi nisu laki , ali smo uspeli da svaki odigramo kao da je prvi. Valjevo može da bude ponosno na decu koja su ga predstavljala“, kaže Katarina Bogutović umetnički rukovodiac društva.

Vrlo visoke dnevne temperature , svakodnevni nastupi samo su jedna strana festivala dok nasupprot tome ostaju stečena prijateljstva , druženje i bolji kvalitet igrača.

„Da bi jedan nastup izgledao dobro i ostavio utisak , u čemu smo uspeli to je sigurno, potrebno je mnogo rada, mnogo ulaganja takodje.Samo jedan komplet nošnje recimo košta 5 000 eura i to ni za jedno društvo u Valjevu nisu male pare. Mi predstavljamo grad Valjevo i Srbiju i sve mora biti na jednom visokom nivou, zato mislim da grad može da izvodji i više sredstava za decu koja su u valjevskim društvima“, kaže Katarina Bogutović.

smart

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.