Sir i kajmak najjeftiniji, ali zato paradajz najskuplji u Srbiji

Kako su pokazali podaci Republičkog zavoda za statistiku o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda za poečtak ovog meseca, u Valjevu je moguće kupiti najjeftiniji beli mrs u Srbiji. S druge strane, Valjevci na ovdašnjoj pijaci kupuju najskuplji paradajz a i po ceni jaja smo među najskupljim pijacama u zemlji.

Kod povrća, cena krompira je 140, a crnog luka 180 dinara za kilogram. Za kilogram krastavca moraćete da izdvojite 100, a za kilogram tikvica 120 dinara. Boranija je daleko skuplja i kilogram košta 280 dinara. Kakos mo uporedili sa statističkim podacima cena na pijacama u drugim gradovima, pasulj koji se na valjevskoj prodaje za 250 dinara kilogram, najjeftiniji je u Srbiji. S druge strane, sa cenom od 250 dinara kilogram, paradajz koji kupite na pijaci u Valjevu je praktično najskuplji u Srbiji.

Što se tiče voća, cena na valjevskoj pijaci uklapaju se u prosečni statistički prosek cena i na ostalim domaćim pijacama. Jabuke tako koštaju 100, a banana 180 dinara kilogram. Cena breskvi je 250, a kajsija 350 dinara kilogram.

Kada je reč o belom mrsu, sudeći po cenama na drugim pijacama, valjevska je ubedljivo najjeftinija u Srbiji. Domaći sir ima cenu od 400 dinara, koliko košta i u Kraljevu, a ni na jednoj drugoj pijaci u Srbiji ne može se pazariti ispod 500 dinara kilogram. I kajmak u Valjevu ima najnižu cenu u zemlji – 1.000 dinara kilogram.

Kada je reč o kokošijim jajima, sa cenom od 24 dinara za komad, valjevska pijaca je među najskupljima.

3 comments on “Sir i kajmak najjeftiniji, ali zato paradajz najskuplji u Srbiji

  1. Анонимни

    Ja juče kupila paradajz za 150 dinara po kg. Ne znam gde vi nađoste za 250.

    Reply
  2. Mila

    Ja sam u petak,7.7.23 plaćala paradajz 200,a roze paradajz 250.Sir mladi 400,malo stari 500 din.Paprike 250,listinu vezu 80.Jaja 25
    Stvarno nisam videla paradajz za 150.Valjevci sa ovakvim L.D.i malim penzijama nemogu da prežive nedelju dana.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.