POKS: Otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić

GrO POKS-a izdao je saopštenje za javnost u kom se navodi da su Saveti za selo i infrastrukturu Gradskog odbora POKS Valjevo uputili  Otvoreno pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić. U pismu POKS traži uvodjenje vanrednog stanja zbog kako navode „užasnog stanja u vezi sa vodom u selima“. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Gospođo Brnabić, neverovatno je kako ste vi i ministri u vašoj vladi brzi i efikasni u pravljenju inrastrukture i svih potrebnih uslova za delovanje stranih kompanija koje otvaraju svoje pogone u Valjevu, a u isto vreme ne pomišljate da rešite osnovni životni problem Valjeva, posebno valjevskih sela.

Stanje Vodovoda u Valjevu je takvo da je ugrožen opstanak života u valjevskim selima.

Lokalna samouprava u poslednjih nekoliko decenija nije u stanju ili ne želi da reši ovaj problem.

Iz godine u godinu stanje je sve gore i pravo je čudo kako opstaju seoska domaćinstva koja vodu obezbeđuju kao u vreme Kleopatre.

Ako ste pre nekoliko nedelja opravdano proglasili vanredno stanje u preko pedeset opština zbog bujičnih poplava, odnosno viška vode, neophodno je da to isto uradite u onim gradovima i opštinama gde je ugroženo zdravlje, proizvodnja i sam opstanak života zbog hroničnog nedostatka vode.

Takav slučaj je u Valjevu.

Prilikom posete Valjevu izjavili ste…“… da će Valjevo biti na prvom mestu!…“ pominjući ulaganja u brzu saobraćajnicu do auto puta Miloš Veliki, gasovod i ostale manje infrastrukturne projekte.

Verovaćemo  da  Vam je“ Valjevo na prvom mestu“ ako preduzmete odgovarajuće korake koji će rešiti ovaj glavni infrastruktirni projekat bitan za život građana Valjeva a ne samo one koji su u interesu stranih ulagača.

Kao što Vam je poznato, poslednjih nekoliko decenija ulagan je ogroman novac u Višenamenski regionalni hidrosistem Stubo-Rovni koji se od tada pa sve do danas predstavlja kao najveća investicija u Zapadnoj Srbiji.

Kada je brana konačno izgrađena i kada je napunjena vodom potopljen je manastir Valjevska Gračanica. Saopšteno je da je to mala i neophodna žrtva u odnosu na dobitak.Obećano je da će ta brana i ogromno jezero vode rešiti problem vodosnabdevanja svih opština  do Lazarevca.

Danas, posle više godina od formiranja i punjenja jezera, čak ni sela i kuće u najbližem okruženju jezera ne mogu da koriste vodu iz jezera.

Podsećamo Vas da postoji niz projekata sa obezbeđenim građevinskim dozvolama u koje država Srbija još uvek nije uložila ni jedan jedini dinar iako ste Vi i vaši ministri više puta obećavali realizaciju tih projekata.

O nesposobnosti Lokalne samouprave suvišno je i govoriti.

Vlada Srbije je u julu 2019. godine formirala radnu grupu za realizaciju projekta Kolubarski regionalni  vodovodni sistem sa zaduženjem da uspostavi punu funkcionalnost  ovog sistema, odnosno da dovede pitku vodu do svih planiranih korisnika.

Grad Valjevo je samo u ovoj godini odredio pomoć za “ Kolubaru“, koja je nadležna ra pomenutu Radnu grupu, u iznosu preko sedamdest miliona dinara.

Imate li saznanja šta je ta famozna Radna grupa, koju je formirala vaša Vlada, radila i uradila u prethodne četiri godine?

Info služba Gradskog odbora POKS Valjevo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 comments on “POKS: Otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić

  1. Opsenjivanje prostote

    Idealna priča za ljude koji su neobrazovani, da se pozicioniraju lažna elita pričevi i samozvani kraljevi.

    Reply
  2. Драган

    Брана Стубо – Ровни је највероватније намењена за потребе белосвтских хоштаплера то јест прање бора и литијума.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.