„Mišićevi dani“: Mionica pokazala da može da bude čuvar herojskog nasleđa

Svečanim programom, intoniranjem himne i podizanjem zastave počeli su 27. Mišićevi dani u Mionici u subotu 15. jula. Na svečanom otvaranju na Trgu vojvode Mišića prisutnima se obratio prvi čovek Mionice Boban Janković koji je istakao značaj manifetacije koja skoro tri decenije okuplja i povezuje Mioničane u čuvanju i negovanju sećanja na vojvodu Živojina Mišića, najpoznatijeg i najpriznatijeg Mioničanina.

– Mionica je kroz sve ove godine pokazala da može da bude dostojni čuvar herojskog nasleđa. I ne samo da je pokazala, nego na to ima sva prava, jer ovde, sa Ribničkog mosta, sve je i počelo. Počela je bitka za slobodu Srbije. Odavde. Iz Mionice. Spomenik vojvodi Mišiću na Trgu, gde se večeras nalazimo, a koji nosi njegovo veličanstveno ime, spomen kuća u Struganiku, manifestacija, najviša opštinska priznanja dokaz su da Mionica jeste dostojni čuvar sećanja na svog vojvodu. A današnja Mionica se tu neće zaustaviti, nego će na još jedan način pokazati zahvalnost za slobodu, za slavu, za zasluge i zato ćemo, ovde, u našem mestu gde je vojvoda Mišić preuzeo komandu nad izmučenom, umornom, neuhranjenom, golom, desetkovanom Prvom armijom, upravo tu, sagradićemo večni spomenik srpskim vojnicima, srpskim seljacima koji su u opancima nosili puške i doneli slobodu. Sagradićemo Kuću Kolubarske bitke. Njima u čast. Prve dve faze smo završili i uskoro nastavljamo treću – rekao je Janković.

U programu nastupili su kvartet „Poliptih“ sa solitstom Markom Tomićem koji su izveli himnu Republike Srbije „Bože pravde“ i „Tamo daleko“, dok su etno grupa „Mione“ otpevali „Pozdrav Mionici“ i „Nisam dugo plivala kroz selo“

Istog dana, otvorena je izložba “Tamo daleko“ Marinka Lugonje u novom galerijskom prostoru u okviru Kulturnog centra.

– Reč je o specifičnoj vizuelno-literarnoj izložbi kja je delo ljudi koje krasi veliki entuzijama, ljubav prema otadžbini i veliko poštovanje prema precima, zahvaljujući kojima i oni postoje. Kada govorimo o tom velikom vremenu Velikog rata, teško je izabrati onaj trenutak koji bi izdvojio u moru događaja koji su bili u razdoblju od juna 1914. do decembra 1918. godine značajna za istoriju našeg naroda – istakao je Lugonja koji nije krio zadovoljstvo što je baš ova izložba otvorila 27. Mišićeve dane koja je u okviru obeležavanja jubileja 100 godina od pobede u Velikom ratu dala ipečan zvaničnoj ceremonij Dana podizanja srpske zastave na Beloj kući, 28. jula 2018. godine u Vašingtonu.

– Nekada je ovo bila stara, trošna, urušena kuća u centru Mionice, a mi smo uspeli da je uz pomoć države pretvorimo u jedan moderan i galerijski prostor. Mionica danas ulaže u kulturu, obrazovanje, infrastrukturu, bolji život – rekao je Boban Janković na otvaranju izložbe koja je otvorena do 25. jula.

Do kraja manifestacije, posetoice očekuje bogat sadržajni program, sportski turniri, kocerti Dženana Lončaerevića, Biljane Marković, Đanija, veče muzike i vina, varško veče i još mnogo toga. A  novost je da će ove godine Svečana akademija u čast vojvode Mišića nakon 22. godine biti održana u Struganiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.