„Valjevo protiv nasilja“: „Bitka za Srbiju pravde i zakona“

„Ovo je zemlja za nas“ i „ovo je bitka za Srbiju pravde i zakona“, bile su neke od poruka govornika na sinoćnom, šestom po redu, protestu „Valjevo protiv nasilja“ koji je održan na Gradskom trgu.

Student Fakulteta političkih nauka u Beogradu Pable Cicvarić je najpre u obraćanju Valjevima podsetio da im se obraća sa mesta na kojem je govorio, kako je rekao, heroj Petog oktobra Bogoljub Arsenijević Maki. Valjevo i danas, kako je rekao, ima hrabre ljude kao što su policajka Katarina Petrović i uzbunjivač Aleksandar Obradović na koje treba da budemo ponosni.

„U Ustavu Republike Srbije piše da je Srbija slobodna država, gde da se neguju slobode od kulture, izražavanja do rada. U praksi to nije tako, Srbija je bolesna, oronula i opljačkana. Ko će drugi ako ne mi, da to popravimo? Naša je dužnost da uzmemo stvar u svoje ruke i da ne damo njima da rade ovo“, rekao je Pavle Cicvarić dodajući da protesti nisu sprint već maraton i da je zbog toga potrebna istrajnost u njima.

Na kraju svog obraćanja, on je rekao da studenti vlastima više nikada neće ćutati „jer ovo je zemlja za nas“.

Politikolog i profesor Beogradskog Univerziteta Čedomir Čupić je u svom opširnom govoru pričao o važnosti oslobađanja građana od straha, ne samo onih koji su na protestima protiv nasilja, nego i oni koji su uplašeni i ucenjeni, „koji sede kod svojih kuća i koji su takođe žrtve“, objašnjavajući da i i njih treba oslobađati da postanu ljudi, a ne samo jedinke.

„Valjevo i Valjevci imaju razloga da se ponose, jer su među njima dva izuzetna čoveka i profesionalca koji su pokazali kako se brani opšte dobro i javni inters, Katarina Petrović i Aleksandar Obradović. Zajedno sa njima, vi ste primer za Srbiju. U nekim planovima Prote Mateje Valjevo je trebalo da posle Prvog srpskog ustanka bude glavni grad, sada preuzmite to u simboličnom smislu, vodite Srbiju u protestima da je napravite urednom i zemljom u kojoj se može normalno živeti. Zbog toga nema zaustavljanja prptesta u Srbiji, jer treba da pokažemo da smo za pravdu i normalnost. Samo takvi građani izvući će Srbiju iz čeljusti uzurpatora i neljudi“, rekao je profesor Čupić.

On je pozvao da protesti ostanu nenasilni i naglasio da su oni poruka i za opoziciju – „da zapamte da ovo nije bitka za njihove fotelje, nego za Srbiju zakona i pravde“.

Sinoćni protest obeležilo je i puštanje u vazduh crnih balona sa Gradskog trga. Naime, predsednik Valjevskog pokreta otpora, koji je tehnički organizator protesta, Branko Ivković je čitao imena funkcionera SNS, čija su prezimena bila ispisana na tim balonima, od Vladana Malovića i Darka Glišića, preko gradonačelnika Lazara Gojkovića i predsednice Skupštine grada Snežane Rakić, do sekretara Skupštine i načelnika Kolubarskog okruga, uz poruku – „odleteće“!

Nakon toga, učesnici protesta „Valjevo protiv nasilja“ su otišli u uobičajeni šetnju centralnim gradskim ulicama.

6 comments on “„Valjevo protiv nasilja“: „Bitka za Srbiju pravde i zakona“

  1. Gradjanin

    Ovako je krenuo pad Miloševića,posle protesta kreće blokada Srbije..Dali su Naprednjaci i Vučić svesni da su nam cene u prodavnicama Evropske.Cele plate idu za hranu,hiljadu dinara ko 2010 sto dinara.

    Reply
    1. naprednjacka drzava blagostanja

      Jok nisu svesni, pa oni su i napumpali ove cene. Oni vise ne znaju gde mogu da se zaduze, i gde da nabave novac. Totalno su sahranili ekonomiju, a stigli na naplatu dugovi braci kinezima, koji ne zele da pomere rokove otplate. Ostalo im je samo narodu da uzimaju od hrane i energenata, posto narod jos samo na to trosi. Svega ostalog smo se odrekli.

      Reply
  2. Dragan

    mi neidemo nigde. uz nas su i vojska i policija i navijaci i strani mabasadori. kako oni misle onda da nas skinu s vlasti?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.