„Dani kupine“ sutra na Stavama

Tradicionalna manifestacija „Dani kupine“ po 15. put održaće se sutra na Stavama.  U takmičarskom delu učestvovaće  više od 20 proizvođača kupine.

Izložba kupina počinje u 10 sati, nakon čega sledi svečano otvaranje manifestacije, kulturno – umetnički program, kao i proglašenje pobednika i dodela nagrada. Biće održani i prateći programi, kao što su medicinsko selo, narodno stvaralaštvo, reli trke džipova, sportske aktivnosti i Gastro fest.

„Možemo reći da kupina nije samo voćka koja gravitira na našem podruju, od nje se kvalitetno mogu napraviti slatki i slani proizvodi, kao i lekovi. Tu su naravno sokovi, likeri, kupinovo vino i sve to se može naći 30. jula na Stavama. Pored izložbe kupina, tu je i kulturno – umetnički program, narodno stvaralaštvo, sportski i zabavni program. Prateći program na manifestaciji biće posvećen i ljubiteljima gastronomije, a to je Gastro fest. Biće tu i lepe vredne nagrade kao i prethodnih godina i naravno, tradicionalno medicinsko selo koje će se odvijati u prostorijama OŠ „Ilija Birčanin“, a za starija i bolesna lica koja ne mogu da dođu, biće organizovane terenske posete“, kazala je Lepa Pirgić, predsednik Udruženja „Zagrljaj“.

Zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva Viktor Mićić, pozvao je sve ljubitelje kupine da dođu 30. jula na Stave i poručio da će Grad Valjevo uvek podržavati ovakve manifestacije.

Manifestacija „Dani kupine“ održava se u organizaciji Udruženja „Zagrljaj“ i Mesne zajednice Stave, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a uz podršku Sportskog saveza Valjeva, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, Turističke organizacije Valjevo i velikog broja donatora i sponzora.

„Turistička organizacija Valjevo i Grad Valjevo svih ovih prethodnih godina podržava manifestaciju. Za ovu godinu pripremilI smo izložbu starih zanata i narodnog stvaralaštva, koja će početi u 10 časova. Organizovali smo preko 15 izlagača i u tom danu ćemo izabrati najlepši štand, najlepše proizvode od kupine i očekuju ih vredne nagrade“, rekla je Ana Marković, direktor TO Valjevo.

Stručne ekipe Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo zajedno sa predstavnicima Mesne zajednice obišli su prijavljene kupinjake za takmičenje, od kojih će najbolji biti nagrađeni, najavio je direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Svetislav Marković.

„Znamo da je kupina izuzetan proizvod i ekonomski veoma bitna za veliki broj naših porodica koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivredna stručna služba već od ranih osamdesetih godina je aktivno uključena u razvoj kupinarstva u ovom kraju i zajedno sa poljoprivrednicima smo dali doprinos da nam kupinarstvo bude na jednom zavidnom nivou. Poljoprivredni proizvođači su se i ove godine prijavili u velikom broju, tako da će imati nešto više od 20 izlagača koje smo podelili u tri kategorije, a to su najbolje izloženi plodovi, najveći robni proizvođač i kategorija najuređeniji kupinjak“, naglasio je Marković.

Marko Jovanović iz Sportskog saveza Valjevo, najavio je finale koje će se održati na Stavama i izrazio zadovoljstvo što će učestvovati u bogatom programu predviđenom za manifestaciju „Dani kupine“.

„Što se tiče Seoskih olimpijskih igara, privodimo kraju ciklus kraju za ovo leto i tradicionalno finale održavamo na Stavama. Imaćemo četiri najbolje ekipe i takmičiće se u 11 disciplina. Osim tradicionalnih, priključene su još neke discipline, kao što su fudbal, odbojka i slično. Ulazimo u taj program Sportskog saveza Srbije, gde pobednik ide na regionalno takmičenje i nakon toga na Državno finale. Drago nam je da tokom celog leta idemo po manifestacijama, obogaćujemo program i da se te tradicionalne discipline oživljavaju“, rekao je Jovanović.

Predsednik MZ Stave Slobodan Petrović je pozvao građane da dođu u što većem broju, podrže i učestvuju na manifestaciji „Dani kupine“, uživaju u izuzetno kvalitetnom i bogatom programu, ali se i zahvalio gradu Valjevu i svim donatorima i sponzorima, bez kojih prema njegovim rečima ova manifestacija ne bi mogla da opstane.

2 comments on “„Dani kupine“ sutra na Stavama

  1. Dragan

    bravo za udruzenje zagrljaj koje je prosirilo svoju delatnost pa sad organizuje i vasare po selima. cestitke i za odbornika marka koji na licu mesta moze da vidi ko su najaci seljaci u seoskim olimpijskim igrama i koji mogu biti angazovani u razbijanju demonstracija

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.