Danas najtopliji dan u sedmici, sutra pljuskovi, za vikend do 30 stepeni

Po najavi meteorologa, danas nas očekuje najtopliji dan u i onako pretoploj sedmici. Po dugoročnoj prognozi, za razliku od leta prošle godine, avgust će u proseku imati niže temperature od ovogodišnjeg jula, a biće i “blaži” nego što je bio avgust 2022. godine.

Po rečima meteorologa, današnji dan će biti najtopliji u celom regionu i na području Srbije, a danas je moguće da u pojedinim delovima zemlje živa u termometru dostigne i 40. stepen na Celzijusovoj skali. Za Valjevo je danas prognozirana maksimalna dnevna temperature od 36 stepeni. Međutim, već danas posle podne će u pojedinim krajevima doći do destabilizacije atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, koje bi mogle da budu slične situaciji iz prethodne sedmice kada je bilo velikih vremenskih nepogoda naročito na području Vojvodine.

U drugom delu ove sedmice, kako navode meteorolozi, ipak nas očekuje nešto svežije vreme. Sutra se tako u Valjevu prognoziraju povremeni pljuskovi i maksimalna temperatura do 30 stepeni, u petak nas ponovo očekuje skok do 33 stepena, ali će za vikend biti svežije – maksimalna temperature do 30 stepeni, uz pljuskove pogotovo u subotu.

– Oko 25. jula ima izgleda za novo, malo, izraženije osveženje uz češće nestabilnosti. Prema kraju meseca deluje da bi uz jačanje uticaja sa Atlantika temperature bile umerenije bez visokih ekstrema kao sada, i biće nestabilnije uz češće grmljavinske pljuskove – izjavio je meteorolog Marko Čubrilo, koji prognozira da će po dugoročnoj prognozi avgust biti topliji od proseka, ali ne topao kao ovaj mesec.

– Toplotnih talasa od nekoliko dana sa temperaturom većom od +36-+37 stepeni verovatno neće biti. U poređenju sa julom će biti prijatniji uz češće kiše, ali i dalje ćemo imati letnje temperature do +32 stepena u nizu od tri do četiri dana, zatim će uslediti osveženje i ponovo će posle biti toplo. Vreli intervali se ipak neće javljati tokom avgusta – prognozirao je meteorolog Marko Čubrilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.