15.jubilarna akcija davanja krvi uz druženje u prijatnom ambijentu

Crveni krst Valjevo uspešno je  realizovao 15. jubilarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u restoranu „Kod Laze Platani“. Na poziv domaćina, braće Lazić i organizatora akcije Crvenog krsta Valjevo, odazvalo se 95 dobrovoljnih davalaca, a 87 je dalo krv.

Akcija, dobrovoljnog davanja krvi, petnaesta je po redu od uspostavljanja „Kafane u službi humanosti“ 18. oktobra 2012. godine. Akcije davanja krvi u pomenutom restoranu održavale su se jednom godišnje do 2021.godine , kada je na inicijativu braće Lazić ustanovljena nova praksa dve akcije godišnje. Kako navodi sekretar Crvenog krsta Aleksandar Tomić akcija davanja krvi u restoranu Platani prilika je i da se humani ljudi okupe , a potom i druže.

„Teški događaji sa početka maja inicirali su novu ideju, da se nakon prolećne akcije koja je realizovana 09. marta, a na koju se odazvalo 96 davalaca, 85 dalo krv, ne čeka planirana jesenja koja bi bila 15. već da se u leto, kada su inače nestašice krvi, organizuje vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Crveni krst Valjevo, kao dugogodišnji saradnik je sa radošću prihvatio ovu ideju i koorganizaciju događaja. Na našu sreću i proslavljeni glumac Petar Božović koji je jedan od idejnih tvoraca ovog humanitarnog okupljanja,  bio je u prilici i po sopstvenom priznanju rado se odazvao da bude promoter i ove jubilarne akcije“, kaže Tomić.

Božović je kao objašnjenje za ovakav predlog naveo da je kroz istoriju herojski valjevski kraj mnogo puta krvario za domovinu i da je naša obaveza prema precima u miru i blagostanju, da se pomažemo, te da je davanje krvi jedan od najispravnijih i najpotrebnijih načina.

Po podacima Crvenog krsta Valjevo do ove akcije na četrnaest prethodninh prikupljeno je ukupno 1531 jedinica krvi što je prosek od 109,35 po akciji davanja krvi ili ako pretvorimo u prosek po godini, to je više od 150 po godini. Ova akcija kao integralni deo ovogodišnjih akcija bila je 36. u oragnizaciji Crvenog krsta Valjevo u 2023. godini.Na tim akcijama, koje je organizovao Crveni krst Valjevo, do 04. jula ukupno se odazvalo 1712 davalaca, a 1554 je realizovalo dar.

Zvanični podaci Instituta za transfuziju krvi Srbije za prvih 5 meseci kažu da je na akcijama Crvenog krsta Valjevo prikupljeno 1283 jedinice krvi, što je za 9,56% više nego 2022. godini, kada je za isti period prikupljeno 1171 jedinica krvi.

„Sam rast u prikupljanju jedinica ima pozitivnu tendenciju, jer je za period od prva četiri meseca on iznosio 7,83%. Na kraju treba napomenuti i da je u ovakvoj realizaciji, realno očekivati da ćemo prikupiti više od 3000 jedinica krvi (plan je 3100 na 71 akciji) u 2023. što je očigledni napredak u odnosu na 2885 iz 2022. godine. Dakle, sa zadovoljstvom možemo konstatovati, da su valjevski humanisti ponovo na najvišem nivou i da pored istorije, kulture i najčistijeg govora, humanost postaje kandidat za nacionalno prepoznatljivu karakteristiku Valjevaca i Valjevki“, zaključuje Tomić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.