Krušik i direktorka kažnjeni zbog aerozagadjenja

Privredni sud u Valjevu danas je po tužbi protiv HK Krušik , koju je pokrenula iRevolucija , doneo presudu kojom je Krušik kažnjen sa 200 000 dinara, a direktorka Jovanka Andrić sa 20 000 dinara.

Osnovnom tužilaštvu u Valjevu  Udruženje iRevolucija podnelo je prijavu protiv HK Krušik zbog prekomernog zagadjenja vazduha . U obrazloženju koje je iRevolucija ranije dostavila medijima se navodi da je Krušik najveći zagađivač vazduha na teritoriji Grada Valjeva u kom, prema procenama, najmanje 242 osobe godišnje prerano preminu od posledica aerozagađenja. „Prema nacrtu Plana kvaliteta vazduha Grada Valjeva 2022-2027, ova fabrika u državnom vlasništvu odgovorna je za 20% do 25% zagađenja koje se godišnje ispusti u atmosferu“, navedeno je u dopisu medijima.

Danas je u Privrednom sudu u Valjevu održano ročište na kom je sud doneo odluku da HK Krušik kazni sa 200 000 dinara zbog preterane emisije štetnih gasova iz dimnjaka , ali i zbog nepreduzimanja mera kako bi se zagadjenje smanjilo.

Kao odgvorno lice u kompaniji sa 20 000 dinara kaženjena je i direktorka HK Krušik Jovanka Andrić.

Irevolucija je ranije u dopisu medijima navela i da je neophovno zaustaviti dalju emisiju štetnih gasova. „Ono za šta javnost treba da se zalaže jeste da sud odredi zaštitnu meru kojom se Krušiku brani rad dok se izvor zagađenja ne sanira, “navela je iRevolucija u dopisu medijima.

Nakon izricanja presude iz iRevilucije navode da nije bio cilj novčano kažnjavanje već upravo preduzimanja koraka za smanjenje aerozagadjenja.

Bez obzira na ishod ovog sudjenja, koliko je poznato, ovo je prva presuda koja je izrečena u Valjevu po pitanju emisije štetnih gasova.

14 comments on “Krušik i direktorka kažnjeni zbog aerozagadjenja

  1. Ivan

    ko po ustavu moze nekome da zabrani pravo na rad? koje su ovo budaletine…grupa lezilebovica,velikih zastitnika I cuvara ekogije…pa,sto onda ne tuzite vlasnike preko 30.000 individualnih domacinstava koja takodje zagadjuju grad…Ali teske budale!!!

    Reply
    1. Vasa

      A može li neko po Ustavu da ti da mozak da razmisliš da to što oni u Krušiku spale bez ikakvog filtera ti i tvoja porodica progutate?

      Reply
  2. Dragan

    sta nas briga. jeftinije je platiti kaznu nego da menjamo kotao. mozemo ovako da placamo sto godina. ionako ide u isti budzet iz kog nam posle daju za platu tako da mi ustvari kaznu placamo sami sebi

    Reply
  3. Vladan

    BOG POMOGO. I šta sad… Oni će i dalje da zagadjuju i truju…I opet će platiti tričavih 220000. Pa i bolnica je koristila ugalj, pa više ne koristi… Ali realno je sve jeftinije od nas brojeva…

    Reply
  4. Darko

    nebitan lik,iskompleksiran,zeljan paznje…puna Srbija samoproklamovanih strucnjaka,neradnika Koji nisu mogli nigfevda uspeju,bezbroj NVO koje isisavaju novac za pojedince za svoje „zelene“ projekte…uostalom,ko je cuo za ovog Radosavljevica???

    Reply
    1. Јоца

      A zašto je bitno da li je neko čuo za njega? Valjevo ima mentitet kasabe, svi moraju da se poznaju, seljacka posla…Bitno je da je covek bar nesto pokrenuo i uradio zarad svih nas.

      Reply
  5. Mila

    Fabrika je u državnom vlasništvu.Pa šta bi sa radnicima“ Krušik“-Akumulatori.Država Akumulatore proda.Novi vlasnik upropasti u kratkom roku svu imovinu,zalihe,novac na računu,7ha zemlje…Radnici sa porodicama na ulicu.Imajuprasude izvršne za neisplaćene razlike zarade,otpremnine….Presude stoje godinama u Prvom osnovnom sudu u B.G.Gde je sad DRŽAVA,da se omogući da se izvrše isplate po izvršnim presudama.I zagađenje je vrsta maltretiranja i uništavanja čoveka,kao i sa radnicima „Krušik“-Akumulatori Valjevo.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.