Lokalni front: Novac postoji, ništa se ne radi

Lokalni front Valjevo na konferenciji za novinare konstatovao da Valjevo ima Regionalni centar „Čiste Srbije“, ali ni kilometar izgradjene kanalizacije iz tog projekta. „Desetine uradjenih projekata postoje u Gradskoj upravi , medju kojima i projekat za MZ Petnica, ali ih niko ne realizuje“, rekao je Željko Trifunović, odbornik Lokalnog fronta u Skupštini grada.

Željko Trifunović, aktivista Lokalnog fronta podseća da je projekat najavljen u Valjevu 24.februara prošle godine kada je u grad dolazio i tadašnji ministar gradjevine Tomislav Momirović.

„Početak projekta „Sad ga vidiš-sad ga ne vidiš“, koji se u rečniku Srpske napredne stranke naziva „Čista Srbija“, deluje impresivno: pompezno je najavljen slikom na kojoj ministar Momirović i gradonačelnik Gojković 24. februara prošle godine potpisuju nešto što je najavljeno kao ugovor za radove na prvoj fazi projekta u Valjevu. U ovoj svečanoj prilici g. Momirović je najavio da radovi počinju odmah, i da će biti završeni u roku od godinu i po dana. U međuvremenu, 12. maja ove godine, potpisan je i ugovor o drugoj fazi radova. Sve cveta i sve divno, kao i uvek kada naprednjaci govore o trošenju para iz budžeta“, kaže Trifunović.

Ipak, kako navodi, realnost je drugačija jer je na sajtu „Čista Srbija moguće pronaći vesti vezane za sve ostale opštine Kolubarskog okruga , ali ne i Valjevo jer se u Valjevu ništa i ne radi.

„Ali, krenimo od početka: na zvaničnoj stranici projekta „Čista Srbija“ najavljena je gradnja 102,163 kilometra kanalizacione mreže na području našeg grada. Pored ovoga postoje još dva projekta: za 66,351 km mreže u Divcima i 13,801 km u Leliću. To beše, dakle, 24. februara 2022. Moguće je pronaći vesti , Mionica, Lajkovac, Jabučje , dobre vesti za Opštinu Lajkovac,  ali Valjeva nema“, kaže Trifunović.

Ivan Manić predsednik Lokalnog fronta navodi da je od 24. februara prošle godine,  proteklo  skoro 16 meseci. „Pre mesec dana odbornik Željko Trifunović, po pravu koje mu garantuje Poslovnik skupštine grada, zamolio je gradonačelnika Gojkovića za kopije relevantnih dokumenata iz projekta Čista Srbija koji se odnose na kanalizaciju planiranu za Valjevo. Odgovora nije bilo. Imamo sva prava da zaključimo kako je projekt Čista Srbija u delu koji se odnosi na naš grad obična obmana! Možda i ne tako obična; recimo, obmana duga 102 kilometra i 163 metra“, kaže Manić.

Za ovu tvrdnju, kako je rečeno potvrda je stihgla  sa najvišeg mesta u gradu, sa prvog sprata zgrade u Karađorđevoj 64, iz kabineta  gradonačelnika, g. Gojkovića-„Hteo-ne hteo, gradonačelnik je morao priznati da Valjeva nije bilo u prvoj fazi izvođenja projekta, pa se naš grad i dalje nalazi u onom drugom delu države koji s punim pravom možemo nazvati „Prljava Srbija“. Zašto? Ko je odgovoran što nismo dobili ni tri metra kanalizacije od obećanih stotinu kilometara? Ministar Momirović? Gradonačelnik Gojković? Neki gradski službenici koji nisu radili posao za koji uredno primaju platu? Čija odluka je da se od odbornika skupštine grada krije dokumentacija o projektu „Čista Srbija“ u Valjevu? Gde se u našem gradu nalazi fantomski regionalni centar projekta?“upitao je Manić najavljući da će Lokalni front u danima koji dolaze učiniti sve da dođe do odgovora na ova pitanja.“ Baš zato što je odgovor reč  u korenu reči odgovornost“, dodaje Manić.

Trifunović kaže da je činjenica da mu se kao odborniku gradjani često obraćaju sa pitanjima vezanim za brojne probleme . „Bio sam prisutan na skupu u MZ i shvatio sam zašto se gradjani obraćaju meni , a ne onima na vlasti. Zato što gradska ekipa koja dodje ne dolazi da priča o problemu gradjana već dodju da se hvale brzim trakama. Kakve veze imaju brze trake sa lokalnom vlašću? Nikakve. Zato pretpostavljam da je to razlog što se gradjani obraćaju meni. A meni su odgovori od ove vlasti uskraćeni“, kaže Trifunović.

On je novinarima pokazao ugovor iz 1990. godine koji su potpisali meštani Petnice vezano za izgradnju kanalizacione mreže. „Uspeli smo da u medjuvremenu izgradimo vodovodnu mrežu, ali ne uspevamo da izgradimo kanalizacionu mrežu iako je ugovor potpisan još 1990. godine. Ovde imam projekat koji je načine prošle godine i nalazi se u odeljenju za infrastrukturu za kanalizacionu mrežu za Petnicu sa svim saglasnostima i gradjevinskom dozvolom. Otišao sam kod gradonačelnika i zamolio ga da radovi počnu jer projekat postoji. To je bilo pre nekoliko meseci . Upućen sam na službenika koji vodi projekat „Čista Srbija“i dobio informaciju da oni tek snimaju teren. Pitao sam da li snimaju i Petnicu , ali je odgovor bio da tek snimaju grad, a posle toga sledi projektovanje i eventualno izvodjenje „, kaže Trifunović koji ističe da to nije jedini projekat koji postoji u odeljenju za infrastrukturu već tamo postoji desetina sličnih projekata spremnih za izvodjenje.

„Očigledno da grad ne želi ništa da uradi. Ne želi da iskoristi sredstva koja dobija od države iz projekta „Čista Srbija , rok ističe za manje od dva meseca. Čujemo da ima neki novi ugovor , ali se to krije od nas. Zašto se to krije od gradajna? Zato je moja poruka gradjanima, gospodo ubedjivani ste bili da je potrebno da SNS ima apsolutnu vlast od Mesne zajednice do predsednika i to je u Petnici slučaj više od pet godina , ali rezultata nema. Zato dobro razmislite kome ćete ukazati poverenje na sledećim izborima. Oni uzimaju kredit da bi napravili potisni cevovod da iz industrijske zone sprovedu otpadne vode u postrojenje za prečišćavanje , a to postrojenje ne može ni gradsku vodu svu da prečisti“, kaže Trifunović.

Na pitanje Vamedie šta je bio odgovor u Gradskoj upravi na pitanje zašto se ne radi kanalizacija u Petnici, Trifunović kaže da konkretnog odgovora nije bilo , ali da  je on dao čak i nekoliko rešenja kako da se iz gradskog budžeta finansira izgradnja kanalizacije u Petnici.

„Utisak je da ova vlast nije zainteresovana da rešava probleme gradjana. Ova vlast ulazi u završnicu svog rada , a nisu mnogo uradili. Imam utisak da nešto kriju i da su napravili propuste. Verujem ministru koji je rekao da počinju uskoro radovi. Zato zaključujem da je problem u lokalnoj vlasti.Posao vlasti na lokalu je izgradnja kanalizacione mreže, imali su priliku, ministar im je doneo novac, a šta imamo, ništa. Jedno veliko ništa. Obećali su izgradnju Suvoborske ulice , a ona je do sada tri puta krpljenanije radjena. Najavljivana biciklistička staza čak, ali rezultata nema“, kaže Trifunović.

Ivan Manić kaže da lokalna vlast loše radi svoj posao i da su toga svesni i njihovi glasači: „Moram da kažem, to gradjani vide da se tu stvorio tako reći neki investicioni ambijent ljudi koji i budžetske novce koje treba da troše na gradjane koriste na druge načine. Zašto se ne radi? Zato što se čuvaju novci kada im zatreba za nešto drugo. Tako izgleda . To je moje mišljenje, a odgovore zašto se  ne radi zvanično ne dobijamo. Zato moramo da pretpostavimo da je je to razlog“.

 

 

 

3 comments on “Lokalni front: Novac postoji, ništa se ne radi

  1. Dragan

    sta se bunite vi iz opozicije ako se nebune gradjani koji su glasali za sns i koji su vecina? vi bi samo da se nesto prekopava i da se uniste putevi koje smo napravili

    Reply
    1. N. J.

      Narod se ne buni jer se plasi za svoja radna mesta, jer mesanje u politiku znaci i OTKAZ. Narod se ne buni jer u selu Valjevu u svim Institucijama funkciosie sistem MITA I KORUPCIJE…..A Vi placeni botovi SNS ste isuvise providni.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.