Grad Valjevo obeležio svoju slavu – Duhovski ponedeljak

Grad Valjevo obeležio je svoju slavu Duhovski ponedeljak-Druge trojice. U obraćanju gradjanima Episkop valjevski Isihije i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković pre svega su istakli da su saosećanje prema bližnjima i duhovno bogatstvo ono što nam je potrebno u ovim vremenima.

Jutarnjom liturgijom i rezanjem slavskog kolača počelo je obeležavanje slave grada Valjeva koje je nastavljeno u popodnevnim satima litijom gradskim ulicama i urezivanjem zapisa u porti Crkve presvete Bogorodice.

„Danas kada Valjevo obeležava svoju slavu Druge Trojice – Duhovski ponedeljak, ova veličanstvena i pored kiše duhovska litija, mora nam biti putokaz, da samo ujedinjeni i složni možemo doprineti razvoju naše zemlje, našeg grada i nas samih! Tuga koju nosimo u srcima zbog tragedija koje su pogodile našu zemlju, opomena su da život nema cenu. Materijalna bogatstva nikada ne mogu biti ispred duhovne blagodati i neka nam današnja slava grada Valjeva bude podsetnik da je duhovno bogatstvo iznad svega! Valjevci, srećna nam slava, da u zdravlju i miru slavimo život, slavimo naše Valjevo i našu Srbiju! Živeli“, poručio je gradonačelnik Gojković, čestitajući slavu Valjevcima.

Kiša nije sprečila veliki broj Valjevaca da učestvuju u pomenutoj litiji . Vladika Isihije upravo je u svom obraćanju gradjanima i vernicima poželeo da se na naš Grad, Bogom čuvani, blagodat Svetoga Duha izlije kao što se izlio pljusak .

„Draga braćo i sestre, svima od srca želim srećan praznik silaska Svetoga Duha, posebno gradsku slavu Duhovski ponedeljak i praznik Svete Trojice. Kao što reče gospodin gradonačelnik, nesreće, masovna ubistva koja su se desila nedavno još uvek nas smućuju, ali one nas i opominju da treba da imamo istinsku ljubav prema bližnjima, da imamo saosećanje prema onima koji su najbliži, pobijenim žrtvama i da imamo duboko poštovanje prema njihovom gubitku i stradanju. Ali, još više nas to upućuje da upravo u Duhu Svetome, kao članovi svete crkve, koji su primili Duha Svetoga, isto kao i Apostoli na pedesetnicu prilikom krštenja i miropomazanja, da i mi svedočimo ono što se udostojimo da spoznamo, veru pravoslavnu i da po toj veri živimo. Da hodimo u toj veri, to znači da zaista u drugome ma ko on bio, prepoznamo zaista brata i sestru ili srodnika kojem želimo dobro i da se ne držimo sebičnosti i pohlepe ovoga sveta, već da se sa velikim trudom uzdržavamo od tih strasti, da bismo mogli da otvorimo srce prema bližnjem. Blagodat je takva da kada se deli i kada se razdaje, ona se umnožava“, rekao je Episkop valjevski.

On se u govoru gradjanima osvrnuo i na veliko poštovanje koje su gradjani u Beogradu iskazali prema Svetom Vladiki Nikolaju i poručio:

„Sveti Vladika Nikolaj je učitelj blagodati Božije i učitelj crkvenog sveta i narodnog života u crkvi. Da hodimo putem koji je on proputio za nas i tada možemo da se odupremo velikm iskušenjima koje napadaju i na naš narod i našu crkvu“.

 

 

1 comment on “Grad Valjevo obeležio svoju slavu – Duhovski ponedeljak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.