Održan 18-ti Festival osudjeničkog literarnog stvaralaštva

Osamnaesti put za redom u KPZ  za maloletnike u Valjevu organizovan je Festival osudjeničkog literarnog stvaralaštva. Ovogodišnja tema na koju je pristiglo čak 277 radova bila je „U ogledalu“.

Festival koji je održan u KPZ Valjevo ove godine praktčno je imao svoje punoletstvo. Punih 18 godina ovaj Festival osudjeničkog literarnog stvaralaštva podrazumeva učešće brojnih ustanova za zavodske sankcije , a osudjena lica  imaju mogućnost da sebe prikažu i predstave u jednom drugačijem svetlu.

Na raspisani konkurs ove godine  prijavilo se 22 ustanove: Kazneno-popravnih zavoda, Okružnih zatvora,  VP dom Kruševac, Specijalna zatvorska bolnica. U kategoriji poezija prijavio se 101 autor sa 170 radova, a u kategoriji proza učestvovalo  je 78 autora sa 107 radova, što čini ukupno 277 radova osudjenika.

O radovima je odlučivao tročlani žiri u sastavu: predsednik žirija, Željko Obrenović iz Valjeva i članovi

Olivera Šutulić iz Valjeva i Đorđe Milinković iz Valjeva.

U kategoriji proza prva nagrada pripala je radu „U ogledalu“ autorke B.I. iz KPZ za žene Požarevac, druga nagrada pripala je  radu „Podela“ autor V.R. iz KPZ Požarevac, a treća nagrada pripala je radu  „Retrovizor“ autor L.D. iz KPZ Požarevac .

Pohvaljeni su sledeći radovi: „U ogledalu“ autor S.N. iz KPZ Požarevac, rad „Draga Moja“ autor S.M iz KPZ Požarevac,  rad „U ogledalu“ autor S.M. iz OZ Subotica i rad „Dobro došli u pakao“ autor M.M. iz KPZ za žene Požarevac .

Kako je rekao predsednik žirija Željko Obrenović svaki pristigli rad bio je originalan na svoj način , a autori su kroz svoje radove na odredjeni način govorili i o svojim životima, ali i aktuelnim društvenim temama .

U kategoriji poezija Prvu nagradu dobio je  rad „Moderna poezija uličnog umetnika“ autor J.O. iz KPZ Požarevac, druga nagrada pipalo je  radu „Izgubljeni stranac“ autor M.S. iz KPZ Požarevac ,a treću nagradu dobio je  rad „Vreme“ autor Č.M. iz KPZ Kragujevac. Pohvaljeni su sledeći radovi: rad „Bezvredni odraz“ autor  T. R. iz KPZ Beograd, rad „Sećanje na Alhambru“ autor V.R. iz KPZ Požarevac, rad „U ogledalu“ autorke B.I. iz KPZ za žene Požarevac, rad „U ogledalu“ autor T.O. iz SZB Beograd. Nagradjeni autori dobili su novčanu nagradu, knjigu i diplomu.

„Ako čoveka posmatrate kroz  prizmu njegovih aktivnosti u ovakvim uslovima, onda možete da vidite kakav je u takmičenju, kako prihvata nagradu, kako podnosi poraz i da na taj način pokrenete promene kod osuđenika koje su značajne za izvršenje kazne, sve sa ciljem da broj povratnika bude što manji“poručila je Nataša Stevanović, načelnica Službe za tretman u KP zavodu za maloletnike u Valjevu.

U okviru festivala nastupio je i hor KPZ za žene iz Požarevca ,nagradjene radove čitali su osudjenici iz KPZ Valjevo S.J i J.M, a festivalu su prisustvovali pored osudjenih lica , predstavnici brojnih zatvorskih ustanova Srbije. Osamnaesti FOLS završen je porukom : Budimo bolji ljudi!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.