31.maja proba državne mature

Poslednjeg dana maja učenici trećih razreda srednjih škola imaće probnu državnu maturu. Polaganje državne mature po najavama iz ministarstva prosvete najverovatnije će biti pomereno za  2026. godinu.

Učenici treće godine srednjih škola 31.maja polagaće probnu maturu , ali samo test iz srpskog jezika dok se od ostalih predvidjenih testova odustalo , s obzirom da je najava iz ministarstva da će matura biti pomerena tek za 2026. godinu. Probnu maturu će sada polagati oko 66 000 učenika trećeg razreda.

Test će polagati đaci iz 509 javnih i 70 privatnih srednjih škola na teritoriji cele Srbije. Pismeni ispit počinje u devet časova i traje do 12 sati. Rezultati na probnoj maturi se ne ocenjuju, ali nastavnici mogu da upišu ocenu đaku koji je probni test dobro uradio.

Odluka o uvodjenju državne mature doneta je prebrzo , smatraju zaposleni u obrazovanju , ali i srednjoškolci koji su u Beogradu razgovarali i sa predstavnicima ministarstva. Kao razlozi za odlaganje državne mature navedeno je da ne postoje zbirke za pripremu, nisu jasno definisana pravila niti data objašnjenja šta se tačno polaže, nisu završeni programi za pregled i samo sprovodjenje državne mature, a sami fakulteti uglavnom su ostali pri svojim prijemnim ispitima kao jedino merodavnima za upis.

Jedan od razloga za odlaganje državne mature su i tragični dogadjaji u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.