Saopštenje: Komšije pozdravljaju započetu izgradnju novog gradskog parka

Saopštenje za medije izdala je neformalna grupa građana – žitelji Mišarske, Sinđelićeve i Železničke ulice povodom započetih radova na prostoru nekadašnjeg Suda za prekršaje i kafea Gong-a.Saopštenje prenosimo  u celosti :

 „Žitelji Železničke, Sinđelićeve, Mišarske i okolnih ulica pozdravljaju započete radove na izgradnji novog gradskog parka sa fontanom na prostoru nekadašnjeg Suda za prekršaje i kafea Gong.  Novi gradski park doprineće smanjenju aerozagađenja, a Valjevo je nažalost u 2023. godini već zabeležilo 69 dana sa prekomernim zagađenjem vazduha iako je zakonom dozvoljen maksimum 35 dana. Još jedna grejna sezona nas očekuje u ovoj godini te će novi drvoredi i zelenilo doprineti smanjenju zagađenja i poboljšanju zdravlja naših sugrađana. Građani se nadaju, da zahvaljujući novom parku, neće biti dostignut prošlogodišnji rekord od 144 dana sa prekomernim zagađenjen vazduha. Park će svakako doprineti smanjenju buke od saobraćaja u ulici Vladike Nikolaja kao i asporbovanju zagađujućih kancerogenih materija – teških metala, poliaromatičnih ugljovodonika kao i drugih isparivača iz naftnih derivata koji se akumuliraju u zoni gustog saobraćaja, a posebno u okruženju benzinskih pumpi poput one koja već postoji preko puta Doma zdravlja.

„Moramo da pohvalimo odluku gradskih vlasti da se odustane od besmislene izgradnje benzinske stanice kompanije NIS u centru grada i napravi jedna nova zelena oaza koja će imati višestruku korist za lokalnu zajednicu. Pored smanjenja zagađenja, naši sugrađani će moći da uživaju u zelenilu, dečica u igri na travi, a stariji i mladi sugrađani da se odmore na klupicama kada krenu na lekarske preglede i kontrole u Dom zdravlja. Jedan grad koji se ozbiljno kandiduje da bude predgrađe Uba, zaslužuje nov i moderno uređen prostor sa fontanom. Benzinska stanica je bila jedino u interesu kompanije NIS, a park je u interesu svih Valjevaca i drago nam je da su gradske vlasti prepoznale naše apele i odustale od planiranog projekta benzinske pumpe. Ovom prilikom ih sve pozdravljam“, kaže oduševljeno komšija Zdravko Vazduhović.

Tokom 2022. godine žitelji ovog dela grada bunili su se protiv izgradnje benzinske stanice prekoputa već postojeće pumpe, a tik ispod prozora privatnih kuća i stanova. Započeti radovi ulivaju nadu da se Valjevo napokon kreće u dobrom smeru.

Dušan Perić“

7 comments on “Saopštenje: Komšije pozdravljaju započetu izgradnju novog gradskog parka

  1. Zagadjenovic

    Da li se covek preziva vazduhovic ili se neko ovde sprda… Pametan potez, isto kao i ta zamisao za benzinsku stanicu. Izgraditi park u zoni najrizicnije raskrsnice u gradu, na kojoj se u proseku 2 nezgode sedmicno dogode, moram priznati jako mudro.

    Reply
  2. Шпанац

    Ја мислим да је ово против актуелне власти. Написано као из пера руских класика.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.