POKS: Povećajte bezbednost na pružnim prelazima

Povodom još jedne saobraćajne nesreće na neobezbeđenom prelazu u Popučkama sa smrtnim ishodom, Savet za saobraćaj Gradskog odbora Valjevo Pokreta obnove Kraljevine  Srbije  izdao je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

„Železnica je u nadležnosti države Srbije, ali bezbednost građana Valjeva je u nadležnosti Gradske vlasti!

Smatramo da posle gubitka još jednog života na istom mestu ili drugim neobezbeđenim prelazima u blizini Gradsko veće mora hitno, u saradnji sa ministarstvima policije, saobraćaja i infrastrukture kao i Železnicama Srbije, preduzme sledeće kratkoročne i neodložne  korake:

 1. Da se pruga u delu koji prolazi kroz naseljene delove Valjeva ogradi ogradom po uzoru na onu koja se postavlja na brzim prugama ili pored autoputa.
 2. Pošto nema uslova za pravljenje nadvožnjaka na mestima gde su danas nezaštićeni prelazi preko pruge, da se ispod pruge iskopaju dovoljno široki podvožnjaci sa pešačkim stazama.
 3. Da bi se povećala bezbednost a dok se ne prokopaju podvožnjaci ispod pruge i ne postave zaštitne ograde, da se odmah na tim kritičnim i neobezbeđenim prelazima postave automatizovane rampe.

Dugoročno, radi otklanjanja i najmanjeg rizika po bezbednost  građana Valjeva i onih koji prolaze kroz Valjevo neophodno je napraviti projekat potpunog izmeštanja pruge van naseljenih područja grada.

Ovo je posebno bitno zbog budućeg razvoja Valjeva.

Gradska vlast mora da napravi prostorni plan Valjeva za period od najmanje pet decenija, zaključili su i predložili članovi Saveta za saobraćaj Gradskog odbora POKS Valjevo.

 

Info služba Gradskog odbora POKS Valjevo

Marija Mitrović Ilić, Portparol“

2 comments on “POKS: Povećajte bezbednost na pružnim prelazima

 1. Istina

  Vi ste jedna interesna organizacija kao i mnoge druge u Srbiji koje se bore da na nekim izborima uzmu deo kolača vlasti. ZA sada ni jedna organizacija u Srbiji ne postoji čiji je lični interes na 3.mestu. Zato smo tu gde jesmo. Neurešeno društvo, nema sistema, sve popucalo… Zemlja sa najvećom socijalnom razlikom, najjeftinijom radnom snagom, najskupljom hranom, obućom i odećom, pogotovo za decu.
  Pa zar vi u stvarno verujete da možete napraviti kritičnu masu i promeniti uređenje države? Pre ćemo pored Kosova izgubiti i državnost na celoj teritoriji jer jednostavno uništavamo sami sebe.
  KAko neko može da bude srećan sa 40.000 i da gleda nekoga oko sebe ko prima milione, ili kako penzioner može da bude srećan sa 16.000 penzijom, komšija mu prima 120.000. Zašto o tome ni jedna vlast do sada nije htela da napravi red kao normalne zemlje. A preko 80% građana je na minimalcu. Gde se izgubila vrednost potroščke korpe? Je li normalno da predsednik države, premijerka, ministri… imaju manje plate od kojekakvih direktora…? Pa naravno da nije. Sve je poremećeno…Je li normalno da se grad širi u centru i zidaju višespratnice sa nedovoljnim brojem parking mesta? Sruši se 5 kuća, uništi zelenilo 5 dvorišta, nikne 50 stanova sa 40 parking mesta i kažu takva je gradska uredba da više ne mora investitor po yakonu da obezbedi. PA ko treba da promeni uredbu,ili da kaže nema više zidanja u centru…
  E shodno navedenom tako su rađeni putni prelazi preko pruge i tamo za koje ne postoje nikakvi uslovi. Sve je bilo lako dok su putem saobraćali konji i volovi, tad nije bilo nesreća, ali mi nikako da pređemo u napredno društvo. Hoćemo brze vozove, brze trake, a bez podvožnjaka, ili nadvožnjaka. Tako hoćemo i automobile za koje nemamo parking mesto. Zamislite jednog visprenog seljaka da kupi kravu, a da pre toga nije napravio štalu!
  E shodno navedenom, narod zamišljen, prelazi u nivou pruge kako ne treba, vozovi brzi i eto nesreće… To će biti sve češće dok se ne urade kako ste rekli podvožnjaci…
  Urednik mi briše komentare i na vaše predhodne tekstove, ili ih objavljuje 1 dan kasnije kada niko ne čita. Zašto?
  Bežite omladino.

  Reply
  1. Покс Ваљево

   Није да нисмо лепо узорили! Ево шта се јуче десило.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.