Jaja za Uskrs tek par dinara skuplja

Bojazan da bi jaja za Uskrs mogla drastično poskupeti uglavom je splasnula nakon infomacija iz veletrgovina da poskupljenje može ići svega par dinara naviše.

U zavisnosti od toga gde kupujete jaja u Valjevu , razlikuju se I cene . U večetrgovinama u zavisosti od klase cena jaja se kreće od 19 do 21 dinar. Na pijacaa u Valjevu jaja se trenutno mogu kupiti po sličnim cenama ili za dinar višim,  s tim da su ona najkrupnija 25 dinara .

Običaj farbanja jaja za Uskrs povećaće potražnju I gotovo je ustaljena praksa da upravo pred ovaj praznik jaja poskupe.

Cena jaja na domaćim farmama trenutno je 14 ili 15 dinara po komadu I to je cena nakon poskupljenja. Do sada su u proseku cene porasle za 40 odsto.

Ovom poskupljenju kumovalo je povećanje cene kocentrata za koke nosilje

Iako su jaja u Srbiji, kako svedoče podaci RSZ, u januaru prosečno poskupela za 31,2 odsto u odnosu na isti mesec lane, kako se slaže Rade Škorić, direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo, sada nema razloga za novo poskupljenje. Kako objašnjava, raniji rast cena od sredine prošle godine, bio je uslovljen zbog povećanja cena hrane za živinu od čak 80 odsto.

– Prethodno, imali smo i veliki problem zbog pojave virusa korone, zaustavljeno tržište kada su proizvođači molili Vladu da skine sa tržišta zaostalu količinu jaja i tada počinje problem, jer je cena u maloprodaji bila 12 do 13 dinara za komad, dok je kod farmera bila šest – kaže Škorić.

Po njegovim rečima, Srbija još ne može da izvozi kokošija jaja u EU, niti da prevozi preko te teritorije u treće zemlje, proizvodnja je velika i nema razloga da ona poskupe za Uskrs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.