“Bolja energija” utoplila tri zgrade u Valjevu

Završetak radova na energetskoj sanaciji tri stambene zgrade u Valjevu koji je fanansiran od strane Ministarstva rudarstva i energetike, Grada Valjeva i USAID projekta „Bolja energija“ u Valjevu, bio je povod za posetu američkog ambasadora Kristofera Hila I ministarke rudarstva I energetike Dubravke Djedović Valjevu. “U prethodnom periodu za subvencije je obezbeđeno oko 2,6 milijardi dinara, a obuhvaćeno je oko 20.000 domaćinstava,” navela je Đedovićeva I najavila nova ulaganja.

Zajednički projekat USAID, ministarstva I Grada Valjeva obuhvatio je  energetsku sanaciju stambenih zgrada u ulicama Vlade Danilovića, Vladike Nikolaja i Sretena Dudića. Na ovim zgradama  završeno je postavljanje termoizolacije i izvršena je zamena ulaznih vrata i prozora na zajedničkim prostorijama.

Zadovoljstvo realizaciom projekta “Bolja energija” upravo u Valjevu iskazao je američki ambasador Kristofer Hil koji je posebno istakao da je u budućnosti bitno nalaziti dobra rešenja koja dodnose dobrobit gradjanima.

“Često se o energetici govori i u terminima koji su dosta tehnički ili tehnološki možda nerazumljivi, ali koji se na kraju svode na to da umete da koristite već poznate tehnologije, kao što je toplotna izolacija, i da vrlo brzo vidite rezultate, kao što su znatno manji računi koje dobijate na kraju meseca, a koji su potrošačima na kraju krajeva najbitniji. Moram da kažem što se tiče Američke ambasade u Beogradu, nama je veliko zadovoljstvo što sarađujemo sa Vladom Republike Srbije kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou i naglasio bih da je vrlo važno da ćemo se i budućnosti baviti nalaženjem rešenja koja su bitna za obične gađane i raditi zajedno na njima. Zahvalio bih se svima koji su učestvovali na ovom projektu, gradonačelniku Valjevo i ministarki Đedović, što su omogućili ovu posetu, gde smo dobili priliku da se uverimo u rezultate, kao i da porazgovaramo sa ljudima koji su se suočavali sa ovim problemima, a koje smo uspeli da rešimo ovim projektom.“,izjavio je američki ambasador Hil.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković podsetio je da je Grad Valjevo iz budžeta u ovoj godini izdvojio 30 miliona dinara za programe energetske efikasnosti.”Predvidjeno je da nastavimo I naredne godine  sa ovakvim aktivnostima ,  s obzirom da je interesovanje gradjana veliko”, rekao je izmedju ostalog Gojković.

Kako se moglo čuti od  Milana Milisavljevića, profesionalnog upravnika zgrade u ulici Vlade Danilovića,uštede energije se kreću od 15-40%, u proseku negde oko 27%, što zavisi od vrste i načina grejanja. “Stan u potkrovlju, koji je imao izolaciju od 5 cm, koja je po projektu morala da se skine i da se stavi 10 cm izolacionog materijala, sada ima uštedu od čak 35%”, rekao je Milisavljević.

Projekat “Bolja energija predvidja energetsku sanaciju ukupno pet objekata u Valjevu I u narenom periodu radovi će biti započeti na još dva objekta.

„Ukupna vrednost projekta za svih pet zgrada je 10,6 miliona dinara, a efekti se ne mere samo uštedama električne energije i nižim troškovima, već i smanjenjem emisija štetnih gasova. Kroz program subvencija Ministarstvo zajedno sa lokalnim samoupravama pomaže građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima. U prethodnom periodu za subvencije je obezbeđeno oko 2,6 milijardi dinara, a obuhvaćeno je oko 20.000 domaćinstava, navela je ministarka Đedović.

Ona je navela da je ministarstvo obezbedilo dodatna sredstva za nastavak programa subvencija za građane te I da će na dalje raditi na tome da što veći broj građana može da smanji potrošnju energije u svojim domaćinstvima. Po njenim rečima , za nastavak programa resorno ministarstvo je obezbedilo još oko 70 miliona evra, od čega će subvencije dobiti još oko 80.000 domaćinstava.

7 comments on ““Bolja energija” utoplila tri zgrade u Valjevu

 1. Valjevac

  Koji je ovo bedak od ljudi. Izbombardovali Valjevo i prave Cirkus sa dve zgrade redovirane. Po facama vidim da je i njih sramota.

  Reply
 2. Srbija

  Lice ambasadora sve govori,mrzi nas iz dna duše..Zato sto imamo istoriju a SAD uvek će biti kolonijalna zemlja..

  Reply
 3. мр Предраг М.Вулетић

  Хил је професор на Универзитету Колумбија на катедри за међународне и јавне послове
  На Колумбији је Никола Тесла стекао почасни докторат 1894, а Михајло Пупин био професор физике од 1889. до 1935.
  У новијој историји неки од најзначајнијих професора српског порекла са Колумбије дали су огроман допринос у биомедицинском инжењерингу, енглеској књижевности и многим другим областима. Проф. др Гордана Вуњак Новаковић је је редовна професорка биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку, затим професорка Радмила Јовановић Горуп. Бранка Арсић је први редовни професор из Србије на Универзитету Колумбија у Њујорку после Михајла Пупина. па др Предраг Јеленковић редовни професор електротехнике на Колумбија универзитету у Њујорку а Дејан Ђокић је професор модерне и савремене историје и гостујући професор на Универзитету Колумбија у Њујорку.
  У Хариман институту Универзитета Колумбија у Њујорку, одржана је трибина под називом „Уништавање наслеђа Српске православне цркве на Косову од 1999. до 2004. године“,
  А да је ипак *све релативно* како је рекла Ајнштајну његова Милева сведочи и Драгана Кањевац под налово, *Колумбија у срцу Европе*:
  *Нема тог медија у Србији који није пренео резултате извесног истраживања о светској срећи, по којем су Срби један од најнесрећнијих народа.На први поглед – очекивани резултат.Навикли смо већ да побеђујемо у којекаквим дербијима зачеља.Јесте, несрећни смо, лузери смо, сиромашни смо –ништа спорно. Више је збуњивало оно америчко истраживање, које су објавили наши медији, по којем су Срби проглашени за народ са највише самопоуздања. Како сад то – јесмо ли ми несрећници са вишком самопоуздања? Има и у томе неке истине, али да не филозофирам превише. Наша несрећа директно је потврђена начином на који смо добили вест о поменутом истраживању по којем смо планетарни лузери.*
  На Колумбиа универзитету у Њујорку је факат, и потекло ово истраживање о срећи.
  http://www.earth.columbia.edu/sitefiles/file/Sachs%20Writing/2012/World%20Happiness%20Report.pdf
  А Хил је био амбасадор у Ираку, Кореји, Пољској и Македонији. Домаћој јавности познат као специјални изасланик САД за Косово (и Метохију)у дипломатским покушајима који су окончани преговорима у Рамбујеу. Уследило је бомбардовање Србије а више од 170 пројектила пало је у Крушик и уништило 98 % капацитета.
  А нису платили ратну штету

  Reply
 4. Dragan

  polako. bice i vise zgrada uradjenih. nemoze sve odmah. kad euro litijum otvori rudnik i oni ce pomoci da se aero zagadjenje resi

  Reply
 5. Шпанац

  Не знам како вама али мени је од јуче стварно топлије. Само да не чистимо снег у јулу. Јул је cool.

  Reply
 6. Istina

  Dobro je da da se Laza malo upristojio sa oblacenjem.
  Ostalo, oseća se čistiji vazduh sa dolaskom Hila. Ali, to će biti kada se maksimalno optereti kapacitet toplane, a ne da se pusi na hiljade odžaka u centru grada…
  Džabe je nama davati pare, nema to ko da resi. Nema znanja isto kao i za resavanje parkiranja. Mlade mame sa kolicima voze decu kolovozom jer su svi trotoari nepropisno zauzeti vozilima i niko ništa. Kao da nema više milicije, inspekcije…
  Lazo da li smo prešli u anarhiju, ili čoveče interveniši da se raščiste ulice, trotoari…? Pogotovo u visinskim delovima gde je teze kociti, Brdjani, Poparski put…Po gradu je lakše, kreneš na vreme i na ravnom možeš da stojiš koliko hoćeš…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.