Udruženje boraca na sastanku u ministarstvu

Udruženje boraca bilo je na  sastanaku u Ministarstvu za boračka pitanja sa Ministrom Nikolom Selaković i savetnikom Milošem Kovačevićem. Tim povodom Udruženje je izdalo saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

“Na  sastanak su pozvani predsednik Gvozdenog puka Srbije, Dejan Milošević Kuna i generalni sekretar i predsednik Udruženja boraca Valjevo, Bradić Ljubomir. Tema sastanka je bila poboljšanje položaja boraca, ratnih vojnih invalida, cir, mrvi i porodica poginulih boraca. Razgovaralo se o boračkom dodatku koji ostvaruju borci i izmene Zakona u tom delu gde bi se uslovi za ostvarivanje boračkog dodatka ublažili, tema je bila I otkup stanova za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koji su iste dobili iz donacije japanskih ili drugih vlada i tu mora doći do izmene Zakona o javnoj svojini kako bi se istoj kategoriji lica omogućilo pravo otkupa s tim što bi se unela klauzula da se isti otkupljeni stan ne može otuđiti – prodati 10 godina.

Tema je bila ostvarivanje i dokazivanje oboljenja PTSP bez ograničenog roka i izmena Zakona u tom delu, potom organizovani pregledi boraca u medicinskim ustanovama jednom u tri meseca, reprezentativnost udruženja, negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Ukazalo se i na problem ratnih dnevnica i davanja novih punomoćja advokatima, razgovaralo se oko organizovane pomoći oko ekstremno bolesnih boraca i druga pitanja su bila tema razgovora. Ministar Nikola Selaković se veoma interesovao šta konkretno radi Udruženje boraca Valjevo, koje aktivnosti sprovodi i kako radi na poboljšanju položaja svojih članova. Objasnili smo da sprovodimo lekarske specijalističke preglede, optičarske preglede sa dobijanjem naočara, stomatološke usluge (vađenje zuba), ekskurzije, druženja, podela prehrambenih i dezinfekcionih paketa socijalno ugroženim i bolesnim borcima, podela majica, kačketa, trenerki, dukserica, šolja, hemijskih olovaka sa logom udruženja.

Posebno se pričalo na temu overe zdravstvenih legitimacija gde je ministar Nikola Selaković obavestio da je održao sastanak sa direktorkom RFZO na primedbe Ljubomira Bradić da se u prethodnom periodu knjižice u mnogim gradovima ne overavaju i da je postignut dogovor, da takvih pojedinačnih problema više nikada neće biti i posebno je istakao problem Vlasotinca o kojem smo mi već pisali. Ministar Nikola Selaković upoznao je oba prisutna i Miloševića i Bradića da će u skorije vreme doći da obiđe grad Valjevo i Kuršumliju. Nastavljaju se dalje sastanci u drugim ministarstvima.

Gvozdeni puk Valjevo i Srbije i

Udruženje boraca Valjevo“

 

1 comment on “Udruženje boraca na sastanku u ministarstvu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.