Stari sjaj plave sale

      1 коментар на Stari sjaj plave sale

Grad Valjevo će nakon rekonstrukcije muzejske sale, nekadašnjeg kafića, dobiti prostor u kom svoja dela I radove mogu predstavljati svi Valjevci koji se bave umetnošću, književnošću ili nekim drugim oblikom rada u domenu kulture.

Čuvena “plava sala” u zgradi Muzeja u Valjevu uskoro bi trebalo da zablista punim sjajem čime će biti otvoren jedan novi multfunkcionalni prostor za sve kreativne Valjevce. Zgrada Muzeja izgradjena je 1870. godine, što je poznat podatak ipak , kada je tačno izradjen I oslikan svood u pomenutoj Sali nije preciznije  poznato, ali zaposleni u Muzeju tvrde da je to moglo biti u periodu izmedju 1969. godine I 1979. godine. Sam svod svojevrsna je atrakcija u gradu , a oslikan je sazveždjima, simbolima horoskopskih znakova. Direktorka Narodnog muzeja kaže da će sala biti na usluzi svim gradjanima koji imaju šta da pokažu.

“Ova sala postala je svojevrstan spomenik jednog vremena, koji za nas u Muzeju, ali i za sve  Valjevce ima veliku vrednost. Zahvaljujući gradonačelniku Lazaru Gojkoviću I njegovom prepoznavanju potreba našeg grada rekonstrukcija će biti finansirana u najvećoj meri iz gradskog budžeta. To je nekada bio kafić, a sada će biti mesto susreta kreativnih ljudi”, objašnjava Nikolić Lekić.

Održavanje radionica, tribina, stručnih skupova, izložbi, različitih književnih dogadjaja, samo su neke od mogućnosti koje će ova pomenuta sala imati.

Sama sala površine je skoro 50 kvadrata I u njoj su trenutno u toku završni radovi , a očekuju se I stručnjaci sa Fakulteta primenjenih umetnosti koji će raditi upravo na vraćajanju starog sjaja pomenutom plavom svodu.

Direktorka Muzeja objašnjava da je vremenom svod potamneo I izgubio dosta od svog nekadašnjeg izgleda, ali da će uz konsultacije sa stručnim licima utisak koji je nekada postojao ponovo biti prisutan, a sama sala oživljena.

“Čim radovi budu završeni otvorićemo vrata za sve naše Valjevce jer ovakav jedan multifunkcionalan prostor do sada nismo imali”, kaže Jelena Nikolić Lekić.

1 comment on “Stari sjaj plave sale

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.